Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Στον Βαρνάβα την Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα του Αγωγού Φυσικού Αερίου που πρόκειται να κατασκευασθεί εντός των διοικητικών ορίων της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα.
Οι συμμετοχές ήσαν πάρα πολλές και από το τοπικό στοιχείο, αλλά και από τον Δήμο Μαραθώνα, το Γραμματικό, τον Μαραθώνα και τον Κάλαμο.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος οι:
ΜΑΤΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα
ΣΤΑΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΙΝΑΣ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μαραθώνα
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μαραθώνα
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μαραθώνα
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΙΝΗΣ Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα
ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Μέλος Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ  Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καλάμου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΓΕΤΑΣ  Αντιπρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καλάμου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΠΟΥΡΑΣ Μέλος Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Μαραθώνα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ πρώην Πρόεδρος Βαρνάβα και Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βαρνάβα
ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥΡΚΑΝΤΩΝΗΣ Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βαρνάβα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΣ Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Καλάμου
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός της δράσης κατ΄ αρχήν σε επίπεδο Τοπικών Κοινοτήτων Καλάμου και Βαρνάβα, ως άμεσα θιγομένων από την διέλευση του αγωγού και στην συνέχεια των Δήμων Ωρωπού και Μαραθώνα ως εχόντων την συνολική ευθύνη για την περιοχή διέλευσης.
Την αρχική εισήγηση την έκανε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα κ. Τσιμίνης, ο οποίος αφού ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα εξελίξεις έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης. Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες και αναπτύχθηκε ουσιαστικό διάλογος.
Συνοπτικά οι τοποθετήσεις:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΓΕΤΑΣ: Στον Κάλαμο προσπαθούν να περάσουν, χωρίς την ενημέρωση των ιδιοκτητών. Αυτήν την στιγμή διαμορφώνουν το έδαφος εργασίας και ακουμπούν σωλήνες κατά μήκος. Από την πλευρά μας έχουν γίνει προσφυγές και μηνύσεις κατά της Εταιρίας, του εργολάβου και του Δασαρχείου. Η Εταιρία επιδιώκει ατομικές συμφωνίες με μεμονωμένους ιδιοκτήτες, ζητώντας τους Δηλώσεις, με σκοπό την νομιμοποίησή της.
Στην χθεσινή κινητοποίηση οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και μέλη της Επιτροπής Αγώνα, προφανώς για εκφοβισμό.
ΜΑΤΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ: Το πρόβλημα είναι πρόβλημα όλων μας. Ήδη ο Δήμος μας πήρε απόφαση (κατά πλειοψηφία) για ορισμό δικηγόρων.Η Εταιρία κοιτά τα δικά της οφέλη. Οι μελέτες δεν τηρούν τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Η εταιρία δεν έχει έρθει σε συνεννόηση με την Δημοτική Αρχή και χαράζει αυθαίρετα την διαδρομή του αγωγού.
Δεν είμαστε αρνητικοί με το Φυσικό Αέριο, αλλά δεν μπορεί να καταστρέφεται μια ολόκληρη περιοχή. Δεν διαπραγματευόμαστε πλέον τίποτα.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε απορρίψει δύο φορές την Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΙΝΑΣ: Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση για το έργο, οι περιβαλλοντικές μελέτες πάσχουν, η άδεια του Δασαρχείου εκδόθηκε μετά την έναρξη των εργασιών. Δυστυχώς το έργο αυτό οδηγεί στην υποβάθμιση του Βαρνάβα κι όχι στην ανάπτυξη. Για μπει ο εργολάβος στις ιδιοκτησίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Καλές οι νομικές κινήσεις, αλλά χωρίς αγώνα των πολιτών δεν γίνεται τίποτα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΙΝΗΣ: Όπως αναφέρει έγγραφο της ΔΕΣΦΑ στις υποχρεώσεις του εργολάβου υπάρχει και η υποχρέωση ενημέρωσης των ιδιοκτητών, κάτι που δεν έχει γίνει. Είμαι σύμφωνος για τις νομικές κινήσεις, αλλά επειδή δυστυχώς η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα αμερόληπτη, όπως είδαμε και στο θέμα του ΧΥΤΑ, οι αγώνες των πολιτών είναι απαραίτητοι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΟΣ: Μην εμπλέκουμε την χάραξη με τις εκσκαφές.  Άρα πρέπει να ξέρουμε σε ποια φάση είναι το έργο. Έχουν γίνει απαλλοτριώσεις; Από ότι φαίνεται το έργο δεν μπορεί να σταθεί . Κατά την γνώμη μου αγώνες δεν είναι μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Χρειάζεται καλή νομική στήριξη. 
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥ: Για τον Βαρνάβα το έγγραφο του Δασαρχείου αναφέρεται σε δασικές εκτάσεις και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες για την εταιρία. Ο Δήμος Ωρωπίων έχει πάρει απόφαση; Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και του Δήμου Ωρωπίων να κάνει τεχνική μελέτη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Υπάρχουν τρία σημαντικά ζητήματα, σε σχέση με το έργο, τα οποία πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη, Το ένα έχει να κάνει αποκλειστικά με τον Βαρνάβα και αφορά τους ισχυρισμούς του δασαρχείου ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης είναι «δασικό». Κατά συνέπεια θα πρέπει οι νομικοί μας να ασχοληθούν και με αυτό το ζήτημα. Το δεύτερο επίσης αφορά τον Βαρνάβα και πρόκειται για τις «ιδιωτικές συμφωνίες» που επιδιώκει η εταιρία με μεμονωμένους πολίτες, ζητώντας τους παράλληλα «δήλωση αποδοχής» προσπαθώντας να εμφανίσει κάποια «κοινωνική συναίνεση», κάτι που είναι επικίνδυνο για τον αγώνα μας. και το τρίτο αφορά το γεγονός ότι προβλέπεται στα προσχέδιά τους αγωγός που θα οδηγεί το Φυσικό Αέριο στον ΧΥΤΑ Γραμματικού, κάτι που σημαίνει ότι ο αγωγός θα διατρέχει όλον το Βαρνάβα και θα καταλήγει στο Γραμματικό.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥΡΚΑΝΤΩΝΗΣ: Τα Δερβενοχώρια δεν δέχθηκαν το έργο και δεν ξεκίνησε καν εκεί. Ο Αυλώνας, το Καπανδρίτι και η Μαλακάσα το έχουν αποδεχτεί γιατί δεν θίγει ιδιοκτησίες. Όσον αφορά το δασικό ζήτημα στην περιοχή διέλευσης υπάρχουν και ιδιοκτησίες με συμβόλαια από το 1860, αλλά και η υπόλοιπη έκταση είναι κλήροι του 1937, η οποίοι δυστυχώς από άγνοια των τότε υπευθύνων δεν πήραν και νομική μορφή. Το σίγουρο είναι ότι η εταιρία παζαρεύει και όπου μας πιάσει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΠΟΥΡΑΣ: Προτείνω νέα συγκέντρωση παρουσία του δικηγόρου για να ενημερωθούμε.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ: Μέχρι να προχωρήσουν οι ενέργειές σας ζητάμε στήριξη στους αγώνες μας. Σας ενημερώνουμε ότι το θέμα έχει δημοσιοποιηθεί στα Μ.Μ.Ε.
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ: Καλή η σημερινή σύσκεψη. Οφείλω να δικαιολογήσω την ψήφο μου στο Δημοτικό Συμβούλιο (μειοψήφησα). Ο λόγος ήταν ότι δόθηκε το βάρος στον δικηγόρο και τα νομικά μόνο. Απόψε περίμενα να είσαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε τον αγώνα, να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις, να εκδοθούν δελτία τύπου και το ζήτημα να γίνει θέμα του λεκανοπεδίου και να μην περιοριστεί στα όρια της περιοχής, όπως συνέβη με το θέμα του ΧΥΤΑ. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αγώνες; Πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλος και για εμάς, την Λαϊκή Συσπείρωση αντίπαλος είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Ν.Δ. και ο ΛΑ.Ο.Σ. που από κοινού ψήφισαν την απελευθέρωση της ενέργειας και σύμμαχός μας οι θιγόμενοι πολίτες και ο λαός. Πρέπει λοιπόν αυτός ο αγώνας να πάρει και άλλα χαρακτηριστικά ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας. Σήμερα έχουμε τον αγωγό, αύριο τις ανεμογεννήτριες και μεθαύριο κάτι άλλο.
Θεωρώ ότι είμαστε δυνατοί γιατί έχουμε τον κόσμο μαζί μας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΙΝΗΣ: Η βιαστική κίνηση να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα το θέμα έγινε γιατί διαπίστωσα ότι προχωρά γρήγορα το έργο. Για μην προλάβουν να μπουν στον Βαρνάβα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Συμφωνώ με τον κ. Στεφανίδη ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια για ατέρμονες συζητήσεις, αλλά πρέπει πολύ σύντομα να οργανώσουμε την αντίδραση. Να γίνει μεν η συνάντηση με τον δικηγόρο, αλλά παράλληλα και άμεσα να γίνει νέα σύσκεψη με αποκλειστικό θέμα το πλαίσιο αγωνιστικής δράσης και λαϊκή συνέλευση για την ενεργοποίηση των πολιτών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΙΝΗΣ: Θα προχωρήσουμε άμεσα σε νέα συνάντηση με παρουσία του δικηγόρου για να πάρουμε την γνώμη του όσον αφορά τις κινητοποιήσεις και σε λαϊκή συνέλευση για ενημέρωση των πολιτών.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την αποδοχή των προτάσεων του κ. Τσιμίνη.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.