Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Δήμος Μαραθώνα – ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ


Ιορδάνης Λουίζος: «Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο για την ποιότητα της ζωής μας και για τον πολιτισμό μας»
Με μια ιστορική για το νέο ενιαίο Δήμο Μαραθώνα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη στη συνεδρίαση της Πέμπτης 29ης Ιανουαρίου 2011, δίνεται πλέον οριστική λύση στη δημιουργία του πολυπόθητου Βιολογικού Καθαρισμού.


Με μια απόφαση που πρόκειται δώσει σημαντικές περιβαλλοντικές ανάσες και να δρομολογήσει νέες συνθήκες ανάπτυξης στο νέο ενιαίο Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα ψήφισε με πλειοψηφία την περιοχή Λούτσα ως την πλέον κατάλληλη για τη χωροθέτηση ενός τόσο μεγάλου έργου πνοής όπως είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός. Η συγκεκριμένη θέση, που βρίσκεται στα όρια Γραμματικού και Μαραθώνα, είναι έκτασης 45 στρεμμάτων και αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Μαραθώνα. Βρίσκεται εκτός προστατευόμενων περιοχών και δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα εγκατάστασης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Δασαρχείου και των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών.
Στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο μελετητής του έργου κ. Μπούργκας παρουσίασε τη μελέτη αξιολόγησης όλων των περιοχών που προτάθηκαν για τη χωροθέτηση του έργου (Σταθμός Μεταφόρτωσης Νέας Μάκρης, Φράγμα Ραπεντώσας, κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, Παλαιό Νταμάρι Στρατού, Κτήμα Μπυράκη, Ολυμπιακά Ακίνητα, Νησίδα Παρθενώπη και Λατομείο Παρθενώνα) εξηγώντας παράλληλα γιατί απορρίφθηκαν είτε ως μη εφικτές είτε ως μη συμφέρουσες οικονομικά.
Ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος στην εισήγησή του χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του τόπου» την απόφαση για τη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού, στάθηκε ιδιαίτερα σε μία παράμετρο που καθιστά ουσιαστικά μονόδρομο την επιλογή της περιοχής της Λούτσας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Όσες μελέτες κι αν έχουν γίνει για Βιολογικό Καθαρισμό στη Νέα Μάκρη ή το Μαραθώνα, εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια, όλες καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Ενώ το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων μπορεί να κατασκευαστεί σε διάφορες τοποθεσίες, ο Αγωγός Διάθεσης μπορεί να κατασκευαστεί μόνο σε δύο σημεία τα οποία καθορίζονται από τα θαλάσσια βάθη. Το ένα είναι πίσω από τη Κυνοσούρα και το άλλο είναι στο Δήμο Ραφήνας στα όρια με τη Νέα Μάκρη».
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις συνθήκες χρηματοδότησης του έργου λέγοντας ότι «Είναι εύκολο να αντιδρούμε, είναι εύκολο να λέμε τη μία ή την άλλη περιοχή ως ιδανική για την κατασκευή του έργου, πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι η επιλογή που θα κάνουμε πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος ο χρηματοδότης και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου από Κοινοτικά κονδύλια. Αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι δεν πρέπει να διεκδικήσουμε τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας το έργο, επιβαρύνοντας κάθε κάτοικο αυτής της πόλης με 5.000 ευρώ ή ότι θα βρεθεί κάποιος ιδιώτης επενδυτής που θα το κατασκευάσει, ας το καταθέσει επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουμε χορτάσει από λόγια και εκθέσεις ιδεών».
Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος ανέδειξε με σαφήνεια την αποφασιστικότητά του στο συγκεκριμένο θέμα  λέγοντας ότι «ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι ένα τεράστιο έργο για την ποιότητα της ζωής μας και για τον πολιτισμό μας. Και εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με κάθε κόστος σε μια ορθολογική χωροθέτηση του ΚΕΛ και του αγωγού διάθεσης, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των μελετητών. Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές, το γνωστό έργο που παίζεται συχνά, και με μεγάλη μάλιστα θεαματικότητα, στις αίθουσες των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων που δεν έχουν ακόμα Βιολογικό Καθαρισμό. Το γνωστό έργο με τις άγονες και ατέρμονες συζητήσεις, αντεγκλήσεις, ενστάσεις, τις αναβολές και τις καταψηφίσεις και με ξεχωριστές και ξεπερασμένες προτάσεις από το κάθε ένας από εμάς, είναι χιλιοπαιγμένο και ιστορικά οδηγεί σε οριστική ματαίωση του έργου. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος ακόμη και σε φίλους μου και να πραγματοποιηθεί επιτέλους αυτό το σπουδαίο έργο, παρά να είμαι αρεστός σε όλους και να χάσουμε άλλη μια ευκαιρία».

Πηγή: 
Σχετικό: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡ;
---------------------
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.