Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΟΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης και συγκεκριμένα:
  • Την επιστολή 35 Βουλευτών προς το Υ.ΠΕ.Κ.Α. με την οποία εκφραζόταν η αντίθεσή τους στην προωθούμενη ρύθμιση
  • Την απάντηση - δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Υ.ΠΕ.Κ.Α. κ. Σιφουνάκη
  • Τα δημοσιεύματα σε site σύμφωνα με τα οποία πολλοί από τους 35 Βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού

ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα και Επιλαχών Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Γιώργος Κόλλιας απέστειλε στους 35 Βουλευτές επιστολή με την οποία αναλύεται τόσο η προωθούμενη ρύθμιση, όσο και η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού και ζητείται να επιμείνουν στην αντίθεσή τους και να απαιτήσουν την απόσυρση της διάταξης του άρθρου 24 του υπό διαμόρφωση Προεδρικού Διατάγματος.
Είναι πλέον σαφές ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, ανά την Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές
Από τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης πληροφορήθηκα ότι με αφορμή το υπό κατάρτιση Προεδρικό Διάταγμα για της χρήσεις γης αποστείλατε  επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας την επανεξέταση των ρυθμίσεων του άρθρου 24 που προβλέπουν την απαγόρευση της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Λίγες μέρες μετά διάβασα την παρακάτω είδηση:
Ενημέρωση προς τους βουλευτές που είχαν συνυπογράψει επιστολή με θέμα “καθολική απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές”, απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Σηφουνάκης, στην οποία αναφέρει ότι:
Το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε στις 20/12/2011 στα ΜΜΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις “χρήσεις γης” το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση στο διαδίκτυο μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012.
Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι προϊόν επεξεργασίας των υπηρεσιών συναρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το Προεδρικό Διάταγμα “Κατηγορίες και το περιεχόμενο χρήσεων γης” του 1987 (ΦΕΚ 166Δ/1987).
Δυστυχώς, δημιουργήθηκαν παρερμηνείες ως προς το άρθρο 14 του σχεδίου, το οποίο κάθε άλλο παρά στοχεύει στην απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμηση. Αντιθέτως, εξειδικεύει και κατοχυρώνει κάθε πολίτη που επιθυμεί να δημιουργήσει δράσεις στις εντός σχεδίου πόλεως και εντός οικισμού περιοχές καθώς και στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Η σύγχυση προκλήθηκε από την παράγραφο 9 της Ζώνης Α και 18 της Ζώνης Γ, που όμως δεν αφορά την ολοσχερή κατάργηση της εκτός οικισμών δόμησης».
Κι επίσης διάβασα ότι μετά από αυτήν την δήλωση αρκετοί από εσάς εκφράσατε την ικανοποίηση σας.
Ας δούμε, όμως,  τι λέει ΑΚΡΙΒΩΣ το σχετικό άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος:
Άρθρο 14: Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων
Είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας.
Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί «εκτός σχεδίου δόμησης».
Α. Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων
1. Γεωργικές Αποθήκες
2. Βουστάνια
3. Χοιροστάσια
4. Πτηνοτροφεία
5. Μαντριά
6. Ιχθυοκαλλιέργειες
7. Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη
8. Άλλες εγκαταστάσεις εκμεταλλεύσεων πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής).
9. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση
10. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
11. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις.
Οι υπ΄ αρ. 11και 12 χρήσεις επιτρέπονται εφόσον δεν αντίκεινται σε τυχόν καθεστώς προστασίας που τις διέπει και υπό την προϋπόθεση ότι βάσει ΜΠΕ η εγκατάστασή τους δεν έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κύρια εκμετάλλευση.
Β Ζώνες Διασφάλισης Αστικών Υποδομών
Στις ζώνες αυτές διατηρείται η φυσική χρήση του εδάφους και επιτρέπονται οι επιλεγόμενες κατά περίπτωση ιδιαίτερες χρήσεις των άρθρων 13 και 14 του παρόντος , ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα σημαντικών έργων τεχνικής, κοινωνικής περιβαλλοντικής και μεταφορικής υποδομής, σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ., καθώς και λοιπές ζώνες χρήσεων γης πού προϋποθέτουν έλεγχο συμβατότητας.
Οι χρήσεις που επιλέγονται δεν πρέπει να αντιστρατεύονται τις παραπάνω υποδομές, κλπ.. Οι ζώνες αυτές δύναται να προβλέπονται και ως περιοχές ειδικής προστασίας (ΠΕΠ).
Γ. Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων
Στις ζώνες που βρίσκονται στο χώρο εκτός των οικισμών ο οποίος όμως έχει λειτουργική σύνδεση με αυτούς , δύναται να επιτρέπονται χρήσεις από τις παρακάτω, με όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση από τον σχεδιασμό :
1. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα
2. Γραφεία, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί
3. Χώροι συνάθροισης κοινού
4. Εστίαση
5. Αναψυκτήρια
6. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής
7. Στάθμευση (Αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2,5 τόνων κοινής χρήσης)
8. Πρατήρια υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου
9. Ελικοδρόμιο
10. Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, πλυντήρια, λιπαντήρια
12. Αποθήκευση
13. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης
14. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
15. Σταθμοί ΜΜΜ
16. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
17. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ, ΙΚΤΕΟ)
18. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου
19. Ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα
20. Αθλητικές Εγκαταστάσεις
21.Θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.
Για ποιες, λοιπόν, «παρερμηνείες» μιλά ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός; Οι διατυπώσεις στο άρθρο είναι σαφέστατες. Δεν απαγορεύεται γενικά η δόμηση, αλλά Η ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
Κατά τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό «Η σύγχυση προκλήθηκε από την παράγραφο 9 της Ζώνης Α και 18 της Ζώνης Γ, που όμως δεν αφορά την ολοσχερή κατάργηση της εκτός οικισμών δόμησης». Μα και η διατύπωση της δήλωσης του κ. Υφυπουργού είναι επίσης ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ. «ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ». Ναι, επιτρέπεται η «Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου». Δηλαδή ΚΑΤΟΙΚΙΑ μπορεί να αναγείρει ΜΟΝΟ ο αγρότης που θα καλλιεργεί το αγροτεμάχιο!
Αντίθετα κάλλιστα μπορούν να ανεγερθούν κτίσματα από μη αγρότες, όπως Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής, Σταθμοί Στάθμευσης (Αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2,5 τόνων κοινής χρήσης), Πρατήρια υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου, Ελικοδρόμιο, Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, πλυντήρια, λιπαντήρια, Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης και πολλά άλλα παρόμοιας χρήσης.
            Κι όλα αυτά υποτίθεται ότι γίνονται επειδή «Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης…»
Αναρωτιέμαι πόσο συμβάλλει στην «ενίσχυση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της γης» η κατασκευή… ελικοδρομίου, ή κέντρου διασκέδασης!
Μετά τα παραπάνω απορώ πως, αξιότιμοι κ.κ. βουλευτές, ικανοποιηθήκατε από τις δηλώσεις του κ. Αναπληρωτή Υπουργού.
Νομίζω ότι μια προσεκτική ανάγνωση του συγκεκριμένου άρθρου του Προεδρικού Διατάγματος θα καθιστούσε σαφές ότι στην ουσία ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ στις ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.
Θεωρώ δε ότι η μόνη ορθή λύση είναι η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ.
Με εκτίμηση
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΚΟΛΛΙΑΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Βαρδίκος Πυθαγόρας
Αγάτσα Άρια
Αρβανιτίδης Γιώργος
Βούρος Γιάννης
Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Δαμιανάκης Ευτύχιος
Εμινίδης Σάββας
Ζωίδης Νικόλαος
Θεοχάρη Μαρία
Καρύδης Δημήτριος
Κασσάρας Γεώργιος
Κατρίνης Μιχαήλ
Κεγκέρογλου Βασίλειος
Κεφαλίδου Χαρά
Κουσελάς Δημήτριος
Λαφαζάνης Αργύρης
Μαργιέλης Σπυροπάνος
Μερεντίτη Αθανασία
Μοσχόπουλος Σπυρίδωνας
Μπατζελή Αικατερίνη
Παντούλας Μιχαήλ
Παπαθανάση Αφροδίτη
Παπουτσής Δημήτριος
Παρασύρης Φραγκίσκος
Ρήγας Παναγιώτης
Σκραφνάκη Μαρία
Στασινός Παύλος
Τζελέπης Μιχαήλ
Τόγιας Βασίλειος
Τσουρή Ελπίδα
Φαρμάκη-Γκέκη Αικατερίνη
Φραγγίδης Γεώργιος
Χάιδος Χρήστος
Χαντάβας Αθανάσιος.






Πηγή: 

Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.