Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Δήμος Μαραθώνα Διεκδικεί από την ΕΥΔΑΠ ποσό 5,4 δισ. ευρώ


Για τη μη πληρωμή δικαιωμάτων την τελευταία δεκαετία.

Κυκλοφορεί εντονα η φήμη οτι η ΕΥΔΑΠ διέκοψε την παροχή νερού ( π.χ Βαρνάβα) λόγω οφειλών του Δήμου πρός την  εταιρεία. Ο Βαρνάβας τροφοδοτείται τώρα μόνο απο γεωτρήσεις.
 Δημοσιεύουμε Παλαιότερο  Αρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ που εξακολουθεί να ειναι επίκαιρο σε συνδιασμό  με  τα:

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  22/09/2010 10:50


<b>Δήμος Μαραθώνα<b><br>Διεκδικεί από την ΕΥΔΑΠ ποσό 5,4 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την αγωγή, η ΕΥΔΑΠ όφειλε από το Νοέμβριο του 1999 να καταβάλει δικαίωμα υπέρ του Δήμου Μαραθώνα...



Aθήνα 
Το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ διεκδικεί από την ΕΥΔΑΠ ο Δήμος Μαραθώνα, για τη μη καταβολή του προβλεπόμενου δικαιώματος υπέρ του Δήμου.

Σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε στα διοικητικά δικαστήρια, η ΕΥΔΑΠ όφειλε από το Νοέμβριο του 1999 να καταβάλει δικαίωμα (0,001 έως και 0,002 ευρώ ανά λίτρο νερού) υπέρ του Δήμου Μαραθώνα.

Έως το 1999 η επιχείρηση δεν ήταν υποχρεωμένη να αποδίδει το τέλος, καθώς η παροχή ύδρευσης εκλαμβανόταν ως χορηγία από το κράτος και όχι ως εμπορική εκμετάλλευση υδάτων. Από τον Ιανουάριο του 2000, οπότε και η ΕΥΔΑΠ εισήχθη στο Χρηματιστήριο, το καθεστώς αυτό άλλαξε.

Με το Νόμο 2744/1999 η ΕΥΔΑΠ περιήλθε στη σημερινή της νομική μορφή, καθώς τα κυριότερα πάγια της εταιρείας απορροφήθηκαν από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ, παραμένοντας στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Στην κυριότητα της Εταιρείας Παγίων ανήκουν τα φράγματα, οι ταμιευτήρες, τα εξωτερικά υδραγωγεία και αντλιοστάσια, καθώς και οι άλλες εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά του νερού μέχρι τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του.

Με σύμβαση όμως που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Ελληνικού Δημοσίου, το Νοέμβριο του 1999, η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε να λειτουργεί τα υπόψη έργα για λογαριασμό της Εταιρείας Παγίων.

Έτσι, έπαψε η παροχή ύδρευσης να θεωρείται χορηγία από το κράτος, καθώς κατέστη εμπορική εκμετάλλευση και ως εκ τούτου υπόκειται στο χρηματικό δικαίωμα υπέρ του Δήμου Μαραθώνα.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Ιούνιο του 2013.

Πηγή: 
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.