Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΕΚΑ σε ΟΤΑ: Στα «όπλα» για την λαθροϋλοτομία

Διαβάστε ακόμα:

Τη συμβολή και συνεργασία των δήμων αλλά και των περιφερειών, μέσω των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, για την... καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας και τον έλεγχο των λαθροϋλοτόμων ζητεί με κατεπείγον έγγραφό...
του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων των κίνδυνο που διατρέχουν οι υπάλληλοι – έλεγκτές από τους οπλισμένους λαθροϋλοτόμους. «Για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η ασφάλεια των υπαλλήλων που συμμετέχουν στους σχεδιαζόμενους ελέγχους, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι παρανομούντες υλοτόμοι είναι καλά οργανωμένοι και σε πολλές περιπτώσεις φέρουν οπλισμό», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Είναι χαρακτηριστικό πως η λαθροϋλοτομία έχει φτάσει μέχρι προ των πυλών μεγάλων πόλεων, όπως η Αθήνα, καθώς -σύμφωνα με καταγγελίες του ΠΕΣΥΔΑΠ- οι λαθροϋλοτόμοι έχουν ρημάξει το όρος Αιγάλεω(από όπου και η σχετική φωτογραφία).

«Για να εκλείψουν τα φαινόμενα λαθροϋλοτομιών, την κύρια ευθύνη φέρουν οι υπηρετούντες δασικοί υπάλληλοι για την περιοχή ευθύνης τους και πρέπει, με μέριμνα των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων τους, οι έλεγχοι να είναι συνεχείς», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.

Τέσσερις οι κατηγορίες της λαθροϋλοτομίες

Προκειμένου να προχωρήσει στο βασικό σχεδιασμό, το υπουργείο διαχωρίζει το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας σε τέσσερις κατηγορίες:

Ιδιωτών για ίδια χρήση: ξύλευση που γίνεται από κατοίκους των παραδασόβιων κυρίως οικισμών, στους οποίους δεν αρκούν τα χορηγηθέντα από τη ∆ασική Υπηρεσία καυσόξυλα για την θέρμανση τους κατά τους χειμερινούς μήνες,

Ιδιωτών για εμπορία: ξύλευση που γίνεται από κατοίκους των παραδασόβιων κυρίως οικισμών που τα πωλούν σε κατοίκους άλλων μεγαλύτερων πόλεων ως καυσόξυλα κυρίως κατά παραγγελία.

Αλλοδαπών όμορων χωρών: υλοτομούν στα δάση κοντά στα σύνορα μας και τα μεταφέρουν στην χώρα τους,

Εμπόρων: με σκοπό την πώληση κυρίως ως καυσόξυλα στα μεγάλα αστικά κέντρα για τη μεγιστοποίηση τους κέρδους τους.

Τι ζητεί από τους δήμους, περιφέρειες

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Καλαφάτης ζητεί από τους πρωτοβάθμιους και τους δευτεροβάθμιους ΟΤΑ:
Ενημέρωση των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών που υπάγονται στην Αποκεντρωμένη ∆διοίκηση, για τα έργα που έχουν αναλάβει ή προτίθενται στο άμεσο μέλλον να αναλάβουν οι δήμοι ή οι Σύνδεσμοι δήμων, σε συνεργασία με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση ή άλλη πηγή, για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της περιοχής τους.
Οι Σύνδεσμοι ∆ήμων που θα αναλάβουν έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση των λαθροϋλοτομιών οφείλουν να υλοποιήσουν, κατά προτεραιότητα, τα έργα και τις δράσεις που θα ενταχθούν στο σχεδιασμό της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης.
Συμμετοχή δασικών συνεταιρισμών, εργαζομένων και εθελοντών των ΟΤΑ, καθώς και άλλων εθελοντικών ομάδων, σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της ημέρας, για την έγκαιρη επισήμανση παρανομιών με την συνδρομή της ∆ασικής Υπηρεσίας.
Συσκέψεις σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, για τη δρομολόγηση έργων και δράσεων λαθροϋλοτομιών καθώς και επιμέρους θεμάτων που συνδέονται με τη πρόληψη και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση λαθροϋλοτομιών.
Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής ατόμων, σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας κατά τις νυκτερινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως παραδέχεται ο Σταύρος Καλαφάτης, το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις λόγω της «πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και της σημαντικής αύξησης του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης». Εξαιτίας της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, πολλά νοικοκυριά πλέον καίνε ξύλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στην πρωτεύουσα· το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπισή του

---------------
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.