Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το κόλπο της ΕΥΔΑΠ με τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης

Με εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου προσβλέπει να σταματήσει την αιμορραγία των οφειλών
ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-κλειδιά προβλέπει το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ, εφόσον αναλάβει τη χρήση των δικτύων ύδρευσης που βρίσκονται σήμερα στα χέρια 26 καλλικρατικών δήμων, κυρίως της βορειανατολικής Αττικής και Βοιωτίας, για να σταματήσει την αιμορραγία των οφειλών, που ξεπερνούν τα 330 εκατ. ευρώ, και σε εύλογο χρόνο να μετατρέψει σε κερδοφόρα τη λειτουργία τους.
 
  Βεβαίως οι 250.000 συνδρομητές των δημοτικών δικτύων θα πρέπει να περιμένουν εκπλήξεις στους λογαριασμούς ύδρευσης, αφού σήμερα το 40% των ποσοτήτων νερού που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ στα δημοτικά δίκτυα είναι ατιμολόγητο!

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Στέλιος Σταυρίδης, εντείνει τις πιέσεις προς τους δήμους να διακανονίσουν παλαιές και τρέχουσες οφειλές και τους καλεί να προχωρήσουν σε συμφωνίες παράδοσης των δικτύων τους.
Το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ συνδέεται από πολλές πλευρές με την επικείμενη πώληση της εταιρείας, καθώς ήδη έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία αποκρατικοποίησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Λέγεται ευθέως ότι τα δημοτικά δίκτυα θα είναι η «προίκα» της εκποίησης στους επίδοξους μνηστήρες. Κύκλοι της διοίκησης αναφέρουν στην «Κ.Ε» ότι «το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ούτως η άλλως», σημειώνοντας πως «τα χρέη των δήμων τρέχουν πλέον με ανεξέλεγκτους ρυθμούς».
Αναφέρουν ως χαρακτηριστικό, το παράδειγμα των επτά μεγαλύτερων οφειλετών-δήμων της ΕΥΔΑΠ (Μαρκοπούλου, Σπάτων - Αρτέμιδας, Μαραθώνα, Παιανίας, Σαρωνικού, Μεγάρων και Σαλαμίνας), οι οποίοι αφού υπέγραψαν συμβάσεις ρύθμισης οφειλών με την ΕΥΔΑΠ ύψους 103 εκατ. ευρώ, αντί να το εξυπηρετήσουν αύξησαν το χρέος τους περί τα 15 εκατ. ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο! Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ακόμη ότι «η βέβαιη διαρκής αύξηση των οφειλών των ΟΤΑ οδηγεί την εταιρεία σε ζημιογόνες χρήσεις είτε σε αύξηση των τιμολογίων της προς 2,2 εκατομμύρια παρόχους, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 4 εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές». Γι' αυτό «η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ τα δημοτικά δίκτυα».
Τα τρία βασικά σημεία του σχεδίου της ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση των δημοτικών δικτύων, τα οποία ο Στέφανος Γεωργιάδης, γενικός διευθυντής δικτύων της ΕΥΔΑΠ, χαρακτηρίζει «σουρωτήρια» και «χαμηλής λειτουργικής απόδοσης», είναι:
1 Νέοι κανόνες τιμολόγησης του νερού: η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των παλαιών υδρομέτρων με νέα όργανα καταγραφής της πραγματικής κατανάλωσης νερού, σε κάθε σύνδεση. Το κόστος αντικατάστασης υδρομέτρου είναι 30 ευρώ και επιβαρύνει τον καταναλωτή, ενώ υπολογίζεται ότι σταδιακά θα τοποθετηθούν πάνω από 200.000 υδρόμετρα.
2 Αντιμετώπιση των διαρροών του δικτύου: ο κ Γεωργιάδης αναφέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πως «τα δημοτικά δίκτυα είναι υπερτασικά» για να φτάνει το νερό στις υψηλές περιοχές, και αυτό έχει ως συνέπεια να σπάνε οι σωλήνες στις χαμηλές περιοχές. Η ΕΥΔΑΠ διαθέτει τεχνογνωσία για να παρέμβει με έργα μικρής κλίμακας, δημιουργώντας ζώνες του δικτύου, νέα σημεία τροφοδοσίας και νέους βρόχους, εξασφαλίζοντας σταθερή πίεση του νερού, χωρίς ανεξέλεγκτες βλάβες και διαρροές.
3 Γενική εφαρμογή του τιμολογίου ΕΥΔΑΠ: δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους δήμους που λειτουργούν δικά τους δίκτυα ύδρευσης διατηρούν μέχρι τώρα τις χρεώσεις των τιμολογίων νερού σε χαμηλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν και ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Μαραθώνα, όπου εδώ και αρκετά χρόνια δεν εκδίδονται καν λογαριασμοί νερού, είναι βέβαιο ότι η ΕΥΔΑΠ θα αυξήσει τις εισπράξεις της. Η νέα τιμολογιακή πολιτική νερού θα γίνει αισθητή στους καταναλωτές και ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
Η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει επίσης να προχωρήσει και σε έργα επέκτασης των δημοτικών δικτύων καλύπτοντας νέες ανάγκες που δημιουργούνται, όπως επίσης να προωθήσει αποχετευτικά δίκτυα, που σήμερα δεν υπάρχουν.
Προς όφελος όλων
«Η παραχώρηση της διαχείρισης των 8 δημοτικών δικτύων στην ΕΥΔΑΠ είναι επ' ωφελεία όλων» τονίζει σε δήλωσή του ο Μανώλης Αγγελάκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας:
Οι πολίτες αυτών των δήμων θα απολαμβάνουν πλέον υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, νερό άριστης ποιότητας, με το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ. Η άμεση αντιμετώπιση των βλαβών και η συντήρηση των δικτύων, όπου χρειάζεται, θα έχει αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Η ΕΥΔΑΠ με τις συμβάσεις αυτές διασφαλίζει την είσπραξη των τρεχόντων λογαριασμών και βάζει φρένο στη συνεχή αύξηση των οφειλών των συγκεκριμένων δήμων».

Πηγή: 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.