Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Σενάρια για τις επόμενες δημοτικές εκλογές…


Ολοένα και φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να μην γίνονται τον Ιούνιο του 2014, όπως είχε προγραμματίσει ο Καλλικράτης, αλλά να παίρνουν παράταση, με τα «σενάρια» που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα να ποικίλουν…

Άλλοι δίνουν σαν ημερομηνία το Νοέμβριο του 2014, άλλοι πάλι πιο… χουβαρντάδες βλέπουν παράταση 1,5 χρόνου και πάνε τις εκλογές το Νοέμβριο του 2015! Σενάρια πολλά, που παραμένουν όμως σενάρια καθώς τίποτα δεν επιβεβαιώνεται από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…
Από ψίθυρους…
στη Βουλή Θυμίζουμε ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα τελούνται πλέον κάθε πέντε χρόνια, προκειμένου να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές και να γίνεται έτσι οικονομία με τρεις κάλπες σε μια διαδικασία! Η πρώτη, όμως, περίοδος του νέου μέτρου έπρεπε να έχει ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς οι τελευταίες εκλογές έγιναν το Νοέμβριο του 2010, ενώ οι επόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014.
Άρα για να συμπέσουν οι δύο διαδικασίες, η πρώτη δημαρχιακή θητεία επί Καλλικράτη έπρεπε να κουτσουρευτεί στα 3,5 χρόνια, οι εκλογές να γίνουν τον Ιούνιο του 2014, κατόπιν δε κάθε πέντε χρόνια. Αυτό είναι άλλωστε και το υφιστάμενο καθεστώς και τότε θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές εάν δεν αλλάξει κάτι. Έλα όμως που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εισηγηθεί (και μάλλον θα περάσει) οι επόμενες ευρωεκλογές να γίνουν Μάιο και όχι Ιούνιο! Άρα εκλείπει ο λόγος για τις δημοτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2014, κάτι που έσπειρε τις σκέψεις σε κάποιους για παράταση της θητείας και μεταφοράς αργότερα της ημερομηνίας της κάλπης.
Τα παραπάνω σενάρια ακούγονται καιρό, ξεκίνησαν από ψίθυρους, έγιναν κάποιες πεταχτές προτάσεις, επίσημες θέσεις από αιρετούς (όπως από τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιάννη Σγουρό), δημοσιεύτηκαν και στον κεντρικό τύπο, ώσπου πρόσφατα μπήκαν και στη Βουλή, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Αυτός είναι και εκείνος άλλωστε που καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα τόσο εντός Βουλής, όσο και στους διαδρόμους και τα τηλέφωνα, όπου, όπως φαίνεται, δίνεται μεγάλη μάχη και για την παράταση αλλά και για την διατήρηση των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία.
Ποιοι θέλουν παράταση
Σύμφωνα με παραπολιτικές πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, την παράταση των εκλογών δείχνει να επιθυμεί διακαώς το ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο να φέρεται να έχει εισηγηθεί κάτι τέτοιο στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Βλέπετε, ο Βενιζέλος προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του κόμματος, δεν βλέπει δε να το πετυχαίνει στον επόμενο ενάμιση χρόνο, ξέρει δε ότι εκλογές τον επερχόμενο Ιούνη θα σημαίνει αφανισμό για τους επίσημους υποψηφίους του κόμματος.
Αλλά και μέσα από τη Ν.Δ. υπάρχουν φωνές που συστήνουν την παράταση των επόμενων δημοτικών εκλογών, δεδομένου ότι το κεντρικό πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, η Κυβέρνηση στην περίοδο μέχρι τις κάλπες στους δήμους και τις περιφέρειες καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις, το τελευταίο δε που θα μπορούσε να φροντίσει είναι ο προεκλογικός αγώνας για τους υποψηφίους της Συγγρού σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, την παράταση επιδιώκουν και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, με πρώτο και καλύτερο τον κ. Σγουρό, ο οποίος είναι και ο μόνος ίσως που επίσημα έχει διατυπώσει μια τέτοια άποψη.
Δημόσια ο κ. Σγουρός και από την Περιφέρεια Αττικής και από την Ένωση Περιφερειών έχει ζητήσει την μεταφορά των εκλογών, πρώτον γιατί με την «επισύναψή» τους στις ευρωεκλογές υποβαθμίζουν την Αυτοδιοίκηση, ακόμα όπως περισσότερο ελέω ΕΣΠΑ, του οποίου η νέα περίοδος ξεκινάει σύντομα και σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, θα πρέπει να υπάρχουν απερίσπαστες περιφερειακές αρχές που θα το υλοποιήσουν.
Οι αντιδράσεις

Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις στο σενάριο της παράτασης. Πρώτα και καλύτερα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν δημοσκοπικά το κόμμα τους να ανεβαίνει και θέλουν να εξαργυρώσουν αυτό τον αέρα με δημοτικές εκλογές όσο το δυνατό γρηγορότερα. Οργισμένοι, όμως, φέρεται να είναι και υποψήφιοι δήμαρχοι της Ν.Δ. που δεν κατάφεραν να κερδίσουν το 2010 και έχουν βάλει πλώρη για τον θώκο τώρα που το κόμμα είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
Όπως ακούγεται, είναι καθημερινά τα τηλέφωνα στον κ. Στυλιανίδη από «συντρόφους» που αγωνιούν… Πάντως, ο κ. Στυλιανίδης δεν είναι αυτός που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, αφού το θέμα έχει μεταφερθεί, μαθαίνουμε, στην σύσκεψη των τριών αρχηγών της Κυβέρνησης. Από εκεί θα οριστικοποιηθεί το οτιδήποτε.
Μέχρι τότε οι εκλογές είναι για τον Ιούνιο του 2014.

Πηγή: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.