Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η κατά Τσίπρα έξοδος από το Μνημόνιο




Με αιχμές κατά της κυβέρνησης και των δανειστών και δέσμη προτάσεων που συγκροτούν το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ παρουσίασε τους βασικούς άξονες με τους οποίους φιλοδοξεί να βγάλει την Ελλάδα από το Μνημόνιο και την κρίση.

Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «το success story είναι η κωδική ονομασία για το τρίτο Μνημόνιο» και ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μοναδική λύση για τη χώρα.

Έμφαση στο «δικό του» πρωτογενές πλεόνασμα


Ο κ. Τσίπρας εστίασε ιδιαίτερα στο πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο είπε πως είναι βασικός στόχος και στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λαθροχειρεί ως προς τα στοιχεία που παρουσιάζει και υποστήριξε ότι το δικό του σχέδιο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος βασίζεται στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού ή μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων, στον ενδελεχή έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Επίσης, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού και καθολικού περιουσιολογίου, το οποίο θα επιτρέψει και την ανακατανομή των φορολογικών βαρών.

Διαγραφή χρέους με πολιτική απόφαση

Ως προς τη διαχείριση του χρέους, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για πολιτική απόφαση διά της οποίας θα διαγραφεί μέρος του χρέους, επιβολή ρήτρας ανάπτυξης και διεκδίκηση των κατοχικών και πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Πάντως, δεν μίλησε ανοιχτά για μονομερείς ενέργειες, όπως και για τις τράπεζες απέφυγε την πάγια θέση του για δημόσιο έλεγχου του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι υπό δημόσιο έλεγχο θα πρέπει να τεθούν οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί διά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές μόνον το δάνειο και όχι το πρόγραμμά μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται σε τρεις άξονες: στη σταθεροποίηση της οικονομίας, την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης.

Αύξηση κατώτατου μισθού, δωρεάν ρεύμα και «κούρεμα» δανείων

Δεσμεύτηκε για «φρένο» στις περικοπές μισθών και συντάξεων και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας και το κούρεμα των στεγαστικών δανείων, τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, διασφάλιση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς.

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της διατήρησης και ανασυγκρότησης της αμυντικής βιομηχανίας στο σύνολό της, με ένα «συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο» που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενιαίου φορέα υπό δημόσιο έλεγχο, ο οποίος θα συνάψει διακρατικές συμφωνίες για την εξωστρέφεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Επιχειρηματικότητα με συναιτεριστικές δομές εργαζομένων

Για την επιχειρηματικότητα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε την ενίσχυση των συναιτεριστικών δομών των εργαζομένων ακόμη και για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, ενώ, αποφεύγοντας να μιλήσει για ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων στο σύνολό τους, έκανε ειδική αναφορά μόνον στο νερό (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) που πρέπει να μείνουν, όπως είπε, υπό δημόσιο έλεγχο.

Για την αγροτική πολιτική, πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας Αγροτικής Τράπεζας, κάνονας λόγο για χρηματοδοτικό εργαλείο υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να έχει δωρεάν καθολικό χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα, ενώ ειδικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας δομών έρευνας, οι οποίες θα σταματήσουν την αιμορραγία νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό.
Πηγή: 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.