Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ενισχύεται το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, αλλά...

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014
Γράφει η Βιργινία Μάρκου

Στην πληθυσμιακή αύξηση της περιοχής του διευρυμένου Δήμου Μαραθώνα, όπως προέκυψε από την απογραφή του 2011 οφείλεται και η αύξηση των εδρών που θα συντελεστεί με την έναρξη της νέας πενταετούς δημοτικής θητείας.
Ενισχύεται λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο -τουλάχιστον «ποσοτικά» προς ώρας- με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στα «μεγάλα» από «μεσαίου τύπου» που χαρακτηριζόταν ως τώρα. Από 27 τα μέλη, γίνονται 33 με τις 6 επιπλέον έδρες, να δίδονται: 4 στη δημοτική ενότητα Μαραθώνα, 1 στη Νέα Μάκρη και 1 στο Γραμματικό. Αντίστοιχες αλλαγές έχουμε και στα Τοπικά Συμβούλια, κυρίως του Μαραθώνα, όπου από 5μελες γίνεται 11μελες.

Συνεπώς, εκλέγονται περισσότεροι από τον πρώην δήμο Μαραθώνα... «χαράς ευαγγέλια» για τους κατοίκους του ιστορικού τόπου, αν και προσωπικά, επιτρέψτε μου να μην ασπάζομαι αυτήν την άποψη, παρότι -ως γνωστό σε πολλούς φίλους αναγνώστες- κατάγομαι και κατοικώ μόνιμα, εκεί.
Ο λόγος είναι απλός: από τη στιγμή που ενώθηκαν και άρα, αθροίστηκαν (για να μην πω: πολλαπλασιάστηκαν) τα προβλήματα των περιοχών μας, ας ενωθούν και οι δυνάμεις προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν! Αφού «χρεωθήκαμε» τα δεινά του «Καλλικράτη» ας αρχίσουμε ν’ αντλούμε και τα όποια οφέλη του! Αν... πανηγυρίζουν οι Μαραθωνίτες που θα «βγάζουν» περισσότερους εκπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την ελπίδα ότι «θα κοιτάξουν τα του οίκου μας» αν ταυτόχρονα και για τον ίδιο λόγο, λυπούνται οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης, του Γραμματικού και του Βαρνάβα, τότε δεν κάνουμε τίποτα...
Λογικά, μετά από 5 χρόνια, οι πολίτες θα καλούνται να ψηφίζουν, επιλέγοντας υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αν συνεχίζει ο καθένας μας, το: «ψηφίζω μόνο συντοπίτες μου, για να νοιαστούν για τον τόπο μου» τότε οι εκλεγμένοι θα είναι σχεδόν όλοι, από τη Νέα Μάκρη!!! Όταν πεισματικά, συντηρούμε έναν τρόπο σκέψης και μία φιλοσοφία που, και ανήκει στις προηγούμενες γενιές και δεν προσαρμόζεται στις νέες καταστάσεις, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε αν και κατά πόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε ν’ αποβεί εις βάρος των παιδιών μας και του τόπου, τον οποίο –χωρίς καμμία αμφιβολία- τόσο πολύ αγαπάμε!...
Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας: ένας είναι πια, ο Μαραθώνας, κι εκτείνεται από τον Βαρνάβα ως και τη Νέα Μάκρη!
«Αμα θες να μείνεις, μείνε...»
Παρά την ως άνω «χαρμόσυνη» είδηση για τους Μαραθωνίτες και ειδικά, για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι «βλέπουν» τις πιθανότητες εκλογής τους, ν’ αυξάνονται, τα πνεύματα παραμένουν οξυμμένα. Ενδοπαραταξιακός, ήταν ο «ξεσηκωμός» που κλήθηκε ν’ αποσοβήσει ο δήμαρχος Μαραθώνα πριν λίγες ημέρες. Όπως μαθαίνουμε, ο κ. Ιορδάνης Λουίζος συναντήθηκε με τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, οι οποίοι εκλέγονται στη δημοτική ενότητα Μαραθώνα. Λίγο πολύ, κάποιοι εκ των εν λόγω αιρετών, έθεσαν στο δήμαρχο το εξής «βέτο»: «αν έρθει ο τάδε ή ο δείνα στο συνδυασμό, ως υποψήφιος, εγώ δεν κατεβαίνω μαζί σου!».
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Λουίζος μάλλον, δεν έδειξε να κλονίζεται.. άλλωστε, είναι πολλά χρόνια στο «πολιτικό κουρμπέτι» για να δέχεται τόσο εύκολα «εκβιασμούς». Περίπου λοιπόν, η απάντησή του, θυμίζει το γνωστό τραγουδάκι: «άμα θες να μείνεις μείνε, άμα θες να φύγεις φύγε, να γκρινιάζεις μόνο πάψε...».
Οφείλω να ομολογήσω ότι, μ’ εκφράζει απόλυτα, η συγκεκριμένη αντιμετώπιση ενός εκάστου ηγέτη (δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Λουίζο) τέτοιου είδους ζητημάτων. Δεν λέμε βέβαια να ισχύει το: «αποφασίζω και διατάζω» όμως, ούτε και: «όλοι μαζί αποφασίζουμε για όλα...».
Καλώς ή κακώς ΕΝΑΣ είναι αυτός που αποφασίζει, αφού πρώτα ακούσει με προσοχή συστάσεις, συμβουλές, γνώμες -όπως θέλετε το λέτε- έμπιστων συνεργατών του. Και η ευθύνη των επιλογών βαραίνει αυτόν και μόνον τον αρχηγό και ουδόλως... διαχέεται σε όλον τον συνδυασμό.
Εν προκειμένω, αν ο κάθε επικεφαλής έμπαινε στη διαδικασία να ρωτάει έναν προς έναν, όλους τους δημοτικούς συμβούλους, για το ποιον υποψήφιο σκέφτεται να πάρει στον συνδυασμό και ποιον ν’ αφήσει απ’ έξω, δεν επρόκειτο να βγάλει άκρη. Είναι προφανές ότι, ο σύμβουλος θα έκρινε και θ’ αποφάσιζε σύμφωνα με τα... καλά και συμφέροντα τα δικά του!.. θα σκεφτόταν: «εάν έρθει και ο τάδε στο συνδυασμό, εγώ τότε εκλέγομαι; Και αν ναι, σε ποια θέση; Ή μήπως, κινδυνεύω να μείνω απ’ έξω;...».
Προβληματισμοί δηλ., που ποσώς αφορούν την κοινωνία...
Υ/Γ.: Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Μάκρη, με το δήμαρχο κ. Λουίζο και τους εκείθε εκλεγμένους συμβούλους. Διαμετρικά αντίθετα τα ζητούμενα εκείνης της συνάντησης, αφού αυτό που φαίνεται ν’ απασχόλησε τους συνομιλητές, ήταν η αναζήτηση υποψήφιων στελεχών από τη Νέα Μάκρη με στόχο την ενδυνάμωση της Παράταξης.
Την «ενεργό δράση» ως επιλογή...
Άπαντες οι παροικούντες, παραδέχονται ότι, το προεκλογικό κλίμα στην περιοχή του Καλλικρατικού Μαραθώνα, δεν είναι και το καλύτερο δυνατόν, αφού ουδείς εκ των υποψηφίων -μέχρι στιγμής- δήμαρχων, φαίνεται να έχει την ικανότητα, όπως... εμπνεύσει και συγκλονίσει τα πλήθη!
«Χλιαρά, άνοστα και... ξαναζεσταμένα» κατά γενική ομολογία, τα όσα... σερβίρονται σε πολιτευτές και δημότες προς επιλογή, συμπαράταξης και υπερψήφισης αντίστοιχα.  Εξού και το ενδιαφέρον δήλωσης υποψηφιότητας και στελέχωσης των συνδυασμών, καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά, ever... σαν να μην έφτανε δηλαδή, η φτώχεια, η ανεργία, η μιζέρια του κάθε πολίτη, έρχεται και η ανυπαρξία του «φωτισμένου ηγέτη» και... δένει το πακέτο! (σ.σ. η κουβέντα, για το... στραβό κλήμα που στο τέλος, το τρώει και ο γάιδαρος).
Εάν είχε τελικά, ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα που λέγαμε πριν λίγους μήνες, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, η εκλογική αναμέτρηση θ’ αποκτούσε άλλο νόημα, ενώ θ’ αντικρίζαμε το αύριο πιο αισιόδοξα!  Ο ψηφοφόρος θα είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο που εμπιστεύεται, ανεξαρτήτως του επικεφαλής με τον οποίο θα συνεργαζόταν.  Δυστυχώς, το νέο νομοσχέδιο «τραβήχτηκε πίσω» ελέω (ως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας) συντεχνιακών - αρτηριοσκληρωτικών αντιλήψεων και πολιτικών πιέσεων, με αποτέλεσμα να είμαστε πάλι, στο σημείο μηδέν!
Κοντολογίς, ως έχει το τοπικό προεκλογικό σκηνικό, ο ενδιαφερόμενος πολιτικός παράγοντας (νυν, πρώην ή... αυριανός δημοτικός σύμβουλος) έχει τις ακόλουθες επιλογές: α) πηγαίνει ή παραμένει σπίτι του, που σημαίνει φυσικά ότι, δεν ασχολείται, β) «κατεβαίνει» υποψήφιος, προτάσσοντας το... ανιδιοτελές του συναίσθημα έναντι της λογικής, γνωρίζοντας ότι έχει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες για μία έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο και γ) βάζει υποψηφιότητα με το συνδυασμό που κατά τη γνώμη του, αλλά και κατά την... παράσταση νίκης του καφενείου, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί.
Όπως καταλαβαίνουμε, βάσει της τρίτης λογικής, κινήθηκε ο κ. Αλέξανδρος Ρέρρας κρίνοντας από την απόφασή του, να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του δήμαρχου κ. Λουίζου.
Αξιόλογη προσωπικότητα κι εξαίρετος επιστήμονας, ο γνωστός καρδιολόγος, για τον οποίο δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι, έχει κυριολεχτικά, σώσει ζωές συμπολιτών μας... Το 2010 ο κ. Ρέρρας, πολιτεύτηκε μ’ έναν συνδυασμό, ιδεολογικά ορμώμενος και μην υπολογίζοντας αν αυτή του η επιλογή, τον έφερνε σίγουρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν σήμερα, αισθάνεται απογοήτευση από το κόμμα στο οποίο ανήκε ή απλά, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά... από τον καναπέ του σπιτιού του, τότε σαφώς, είναι και δικαίωμα και υποχρέωσή του, να συνταχθεί με την παράταξη εκείνη, που -κατά τη γνώμη του, έστω-  συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει!
Και άρα, να έχει ο Αλέξανδρος Ρέρρας τη δυνατότητα (εφόσον τον τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους) της ενεργούς δράσης, της προσφοράς –και γιατί όχι- του ελέγχου της Διοίκησης, μέλος της οποίας φιλοδοξεί να είναι...
Άλλωστε, ο κ. Ρέρρας έχει αποδείξει ως εκλεγμένος ότι, δεν λειτουργεί καθόλου σαν «πρόβατο στο μαντρί»... αντιθέτως, λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών του και την αναβάθμιση Μαραθώνα (με την ευρύτερη έννοια, που γράφαμε και προηγουμένως).
Παραμένει σοβαρό «αγκάθι» η Παιδεία
Ανέκαθεν είχε ένα πρόβλημα ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Λουίζος, όταν επρόκειτο ν’ αντιμετωπίσει γονείς κι εκπαιδευτικούς, στα πλαίσια συνεδριάσεων Δημοτικών Συμβουλίων, με μοναδικό θέμα συζήτησης, τα προβλήματα Παιδείας στην περιοχή. Κι αυτό το λέμε, γιατί σε γενικές γραμμές, ο κ. Λουίζος αντιμετωπίζει με σχετική ευκολία, τις όποιες «κρούσεις» γίνονται, με στόχο την επίλυση ζητημάτων, και αιτημάτων πάσης φύσεως.
Με την ίδια δυσκολία και αμηχανία, και πιστός στο μότο: «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» αντιμετώπισε και αυτή τη φορά, ο δήμαρχος, τους γονείς που εμφανίστηκαν ενώπιον του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα, σε ειδική σχετική συνεδρίαση. Ήταν φανερή η προσπάθεια του δήμαρχου να... «κόψει την πολύ μεγάλη φόρα» μερικών γονέων, αλλά η «λαϊκή ετυμηγορία» επιμένει ότι «στριμώχτηκε για τα καλά».
Και είναι λογικό!... γιατί όταν ένας γονιός αγωνίζεται για το δίκιο και το μέλλον του παιδιού του (σ.σ. καλύτερες συνθήκες στη μόρφωση) τότε δεν βλέπει μπροστά του, αν έχει ένα δήμαρχο αγαπημένο ή λιγότερο αποδεχτό.
Ο τομέας της Παιδείας, είναι ο πιο ευαίσθητος!... και θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται από τη Δημοτική Αρχή, ως προτεραιότητα και πάνω απ’ όλα ΕΓΚΑΙΡΑ! Καλό θα είναι, να το θυμούνται αυτό οι επόμενοι δημοτικοί άρχοντες που θ’ αναλάβουν... και ας κατανοήσουν πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι η καθημερινότητα του τομέα αυτού.
Μία καθημερινότητα, πολύ πιο σκληρή, κοπιαστική, ίσως και πιο σημαντική ακόμα και από τις «κορδέλες» που ενδεχομένως, γίνει κατορθωτό να κοπούν σε νέα σχολική μονάδα, κατά τη διάρκεια δημοτικής θητείας!
«Άνοιγμα» στον κόσμο με «σημαία» τον Μαραθώνα
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου Μαραθώνα: «Κλιμάκιο δημοσιογράφων και τεχνικών του μεγαλύτερου ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Russia-24» επισκέφθηκε το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, στο πλαίσιο εκπομπής αφιερωμένης στη γενέτειρα χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων και του Μαραθωνίου Δρόμου. Ο δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος τους υποδέχτηκε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και παραχώρησε συνέντευξη κατά την οποία παρουσίασε την ιστορία του Δήμου Μαραθώνος, μίλησε για τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του τόπου και κάλεσε το Ρωσικό λαό να τα επισκεφτεί και να γίνει μέρος της ιστορίας μας. Το αφιέρωμα θα προβληθεί σε τηλεοπτική εκπομπή στη Ρωσία, κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της 22ης Χειμερινής Ολυμπιάδας, που θα διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας το Φεβρουάριο του 2014, με φυσικό επακόλουθο την προβολή του τόπου μας, σε διεθνές επίπεδο και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή που κάθε παρόμοια δράση έχει ανεκτίμητη αξία».
Η παραπάνω είδηση έχει τεράστια σημασία για τον Μαραθώνα, αν δοθεί και η πρέπουσα συνέχεια, και δεν... αφεθεί στην τύχη της! Η πρόσκληση του δήμαρχου, η οποία απευθύνεται στον, πολυάριθμο και ξαναγεννημένο από τις στάχτες του, Ρώσικο λαό, όπως επισκεφτεί τα ιστορικά μνημεία και «γίνει μέρος της ιστορίας» πρέπει να προωθηθεί με τον καλύτερο δυνατό, τρόπο, όπως και κάθε παρόμοια ευκαιρία!
Την ουσιαστική αρχή, έκανε ο τέως δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπύρος Ζαγάρης! Κι επιβάλλεται να δοθεί συνέχεια! Και όποιος δήμαρχος, όποιος συνδυασμός και αν εκλεγεί να διοικήσει για τα επόμενα 5 χρόνια, θα πρέπει να έχει ήδη, έτοιμο, ένα εμπροσθοβαρές, απολύτως συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο, αξιοποίησης του ονόματος και της ιστορίας του Μαραθώνα.
Έτσι και αλλιώς, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι το έχουν στα «SOS» των προεκλογικών τους ομιλιών!... ευχόμαστε, να μη μείνει στο επίπεδο της εξαγγελίας, να μην αποδειχτεί ένα ακόμα προεκλογικό «πυροτέχνημα» αν πραγματικά, επιθυμούμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τη νέους μας.
Υ/Γ.: Πάντως, ένα ένα βγάζει ο Ιορδάνης Λουίζος, τα... λαγουδάκια από το καπέλο του! Μένει ν’ αποδειχτεί, πόσα έχει ακόμα και τι βαρύτητας είναι...

Πηγή: 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.