Αυτό που ετοιμαζόταν από καιρό αναδύθηκε τελικά από μια πισίνα στον Νέο Βουτζά. Παράγοντες του Δήμου Μαραθώνα βρήκαν στο πρόσωπο του Ηλία Ψινάκη τον υποψήφιο δήμαρχο και αρχηγό τους. Στην εναγώνια προσπάθειά τους να διασώσουν ό,τι πιο φθαρμένο, αναχρονιστικό και παλαιοκομματικό υπάρχει, δηλαδή τη διαιώνιση του είδους τους, βρήκαν και τον ιδανικό εκφραστή. Ένα πρόσωπο από τη show biz που σώνει και καλά θέλουν να τον κάνουν πολιτικό χωρίς να είναι.
Δεν έχουμε τίποτε με τον Ηλία Ψινάκη. Σαν ανιματέρ είναι πολύ καλός, σαν δήμαρχος όμως ας μας επιτραπεί να αμφιβάλλουμε. Άλλωστε δεν φέρνει τίποτε το καινούργιο στον Μαραθώνα εκτός από την επιφανειακή λάμψη που όταν την ξύσεις θα βρεις τα ίδια αδηφάγα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω και από τον Λουΐζο. Αλήθεια, ποια διαφορά μπορεί να έχει ο Μπόμπολας από τη Λάτση; Αν ο ένας κατασκευάζει το ΧΥΤΑ Γραμματικού με χίλιες δυο παρανομίες, όπως επισημαίνεται στην έκθεση των Ευρωβουλευτών, ο άλλος προσφέρει... 75 ευρώ το στρέμμα για να πάρει το Ελληνικό. Και οι δύο μαζί κατασκευάζουν τους δρόμους πρόσβασης στο ΧΥΤΑ. Και οι δυο εποφθαλμιούν την παραλία και τον Σχινιά. Βέβαια, δεν θα δώσουν δεκάρα για βιολογικό καθαρισμό, για τη λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης, για τη φροντίδα και ανάδειξη του εθνικού πάρκου, για το οδικό δίκτυο και τους αγρότες του 'καλλικρατικού' Δήμου Μαραθώνα. Αυτά τα αφήνουν στους βαριά φορολογούμενους δημότες με νέους, πιο βαρείς φόρους. Κατασκευάζουν Μωλ χωρίς άδεια και ταυτόχρονα ρίχνουν στην ανεργία εκατοντάδες μικροεπαγγελματίες, γιγαντώνοντας την ανεργία και την ύφεση. Δημιουργούν προλεταριάτο εργαζομένων με 350 ευρώ, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς μέλλον. Κι όσο για φόρους στο κράτος, πληρώνουν ελάχιστους, αν πληρώνουν.
Η Δύναμη Πολιτών είναι ο βασικός ιδεολογικός αντίπαλος του Λουΐζου από το 2004. Αυτή αντιστάθηκε στα σχέδιά του για το τσιμεντονήσι, που θέλει να επαναφέρει τώρα ο Ψινάκης. Αυτή σήκωσε το βάρος της αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρόνια. Το 2010 ο Λουΐζος σώθηκε από τον διπολισμό. Ο κόσμος εγκλωβίστηκε στο παραδοσιακό δίπολο του 1998 και ο Λουΐζος ξαναβγήκε γιατί απέναντί του είχε τον ακόμη πιο φθαρμένο Τζιλάβη. Σήμερα βλέποντας τη μεγάλη άνοδο του ρεύματος κατά του Λουΐζου οι εκπρόσωποι του παρελθόντος έντρομοι αναζητούν σωτηρία σε πρόσωπο της τηλεόρασης. Πιστεύουν ότι θα σηκώσουν από τον καναπέ το απολίτικο κοινό ή ότι η μετατροπή της πολιτικής ζωής σε τηλεοπτικό σόου θα ξαναστήσει στα πόδια του ένα πολιτικό σύστημα που ψυχορραγεί. Μάταιος κόπος. Τα τηλεοπτικά προϊόντα που εκπροσωπεί το σύστημα Ψινάκη είναι τόσο σοφτ ώστε πολύ γρήγορα θα χάσουν τη λάμψη τους και ο κόσμος θα τα βαρεθεί. Αν για τον Λουΐζο χρειάστηκαν 16 χρόνια για να φθαρεί, για τον Ψινάκη μπορεί να αρκούν και λίγοι μήνες. Γι' αυτό λοιπόν ούτε Λουΐζος ούτε Ψινάκης. Κανένας δημότης ή κάτοικος του Μαραθώνα δεν περιμένει κάτι από αυτούς. Τι να περιμένεις από έναν δήμαρχο που 16 χρόνια τώρα υπόσχεται ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα; Ποιος νέος θα θαμπωθεί από τη γυαλάδα της τηλεόρασης για τον Ψινάκη, όταν δεν έχει δουλειά και όνειρα; Και τι νέο κομίζει στην Αυτοδιοίκηση ο κ. Ψινάκης, που, ενώ τιμήθηκε από τους Αθηναίους με πρωτιά, δεν πάτησε καθόλου στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός από μια φορά και αυτό για να το ευτελίσει βρίζοντας τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (κάτσε κάτω μωρή κοντή);
Τα κυκλώματα που εκπροσωπούν και οι δύο νοιάζονται μόνο για τα συμφέροντά τους και φροντίζουν ώστε ο λαός να είναι στην ανέχεια, την εξαθλίωση και την καταπίεση. Ετσι η μοναδική περίπτωση που προβάλλει μπροστά μας για να αλλάξει ο Δήμος μας πορεία είναι η συνένωση όλων των υγιών δυνάμεων που θέλουν να φύγει ο Λουΐζος αλλά δεν βλέπουν τίποτα το νέο στον Ψινάκη.
Εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου, δυναμικού και αξιόπιστου, που θα δώσει μια νέα δημοτική αρχή στον Μαραθώνα και αξιοπρέπεια στους πολίτες που οι αρχηγοί τους τους έχουν εγκαταλείψει. Μια δημοτική αρχή που θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας.
Καλούμε σε πανδημοτική πανδημοκρατική συνεργασία χωρίς διαχωριστικές γραμμές, με μόνο γνώμονα το συμφέρον του τόπου και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών από τη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα, που στερεί δικαιώματα, ξηλώνει ανθρώπινες υπάρξεις και κλέβει το μέλλον των παιδιών μας.

Για την ανατροπή του φθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος στον Δήμο, στην Περιφέρεια, στην Ευρωβουλή. Για να αποκτήσουμε πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου εμείς και όχι άλλοι θα αποφασίζουμε τα του οίκου μας. Για να ανεβάσουμε την ιστορική περιοχή μας εκεί που της αξίζει. Για να αποκτήσουμε μια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που θα δώσει ανάπτυξη και δουλειές στην Αττική, την πρώτη Περιφέρεια της χώρας. Για να φύγει η κυβέρνηση των Μνημονίων και η τρόικα που βύθισε τη χώρα μας στη δυστυχία και την ανέχεια.
Οι στιγμές είναι ιστορικές και η ευθύνη μας μεγάλη. Ας ανταποκριθούμε.

* Ο Φώτης Δεληβοριάς είναι υποψήφιος δήμαρχος της Δύναμης Πολιτών με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ