Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Τα «κόκκινα» δάνεια στο σημερινό μενού της τρόικας

Η διετής ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας.

Θα ακολουθήσει συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην οποία θα εξετασθεί το ζήτημα των 6.500 απολύσεων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, αλλά και διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για ενιαία διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις τόσο προς το Δημόσιο (οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

Σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο, στη ρύθμιση διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων θα υπαχθούν οι επιχειρήσεις με ειδικά κριτήρια βιωσιμότητας. Σε κάθε περίπτωση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα με τη μέγιστη διάρκεια ισχύος από την ψήφισή της να είναι τα δύο έτη (υπαγωγή αιτήσεων), ενώ η μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης προτείνεται να είναι για 10 έτη.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη χρονική διάρκεια της ρύθμισης δεν έχει «επικυρωθεί» από την τρόικα, με αποτέλεσμα να κρίνεται πιθανή μια «σμίκρυνσή» της.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανεμένεται να βάλουν σήμερα στο τραπέζι τρία ακόμη θέματα, πριν δώσουν το πράσινο φως, για την κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή. Αυτά είναι η ακριβής ποσοτικοποίηση του κόστους για το τραπεζικό σύστημα, η δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού που θα ιεραρχεί τα αιτήματα διευθέτησης των δανείων, αλλά και η διασφάλιση της μη κατάχρησης της ρύθμισης (ηθικός κίνδυνος).

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.
Πηγή: 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.