Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της Ακρόπολης; - Το αρνείται η κυβέρνηση

Την αντίδραση των αρμοδίων ελληνικών αρχών προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Times, σύμφωνα με το οποίο Έλληνες αρχαιολόγοι προειδοποιούν πως «η Ακρόπολη καταρρέει».

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του ΑΠΕ, αναφέρει πως Έλληνες στατικοί μηχανικοί έχουν ανακαλύψει πως μέρος του Ιερού Βράχου έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έρευνα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εντόπισε «αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή» μετά από επιθεώρηση πτώσης βράχου που σημειώθηκε τον Ιανουάριο.
Επικαλούμενο πάντα το ΑΠΕ, το δημοσίευμα των Times προσθέτει πως κρίνεται απαραίτητη η αναστήλωση της νότιας πλαγιάς του λόφου, με το πρόβλημα να αποδίδεται στις σωληνώσεις όμβριων υδάτων του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης.
Διευκρινιστική επιστολή προς δημοσίευση έχει αποστείλει στην εφημερίδα μέσω της πρεσβείας στο Λονδίνο η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπογραφή του Αναπληρωτή Διευθυντή Δρ Κωνσταντίνου Κίσσα.
Η επιστολή τονίζει ότι το άρθρο «δεν αντανακλά καθόλου την πραγματικότητα», καθώς παρουσιάζει ένα μικρό απομονωμένο περιστατικό ως απειλή για την Ακρόπολη.
Όπως εξηγεί ο Δρ Κίσσας, ένα μικρό θραύσμα σχιστόλιθου (μήκους 60 εκατοστών) αποκολλήθηκε μετά από σφοδρή βροχόπτωση τον περασμένο χειμώνα και λόγω αυτού η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διεξήγαγε μία τεχνική μελέτη για μικρής κλίμακας προληπτικά σταθεροποιητικά έργα στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης.
Η επιστολή σημειώνει ότι τα προτεινόμενα έργα εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνεχούς φροντίδας από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναστήλωση και συντήρηση όχι μόνο των διασήμων μνημείων, αλλά και του γεωλογικού υποστρώματός τους.
Όλα τα έργα, καταλήγει η επιστολή του Δρ Κίσσα, θα πραγματοποιηθούν από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.