Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

O A.Τσίπρας στο βρετανικό Channel 4: "Zητώ διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και ρήτρα ανάπτυξης" (vid)

Διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και ρήτρα ανάπτυξης ζητά από τους Ευρωπαίους ο Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της προεκλογικής περιόδου, στον δημοσιογράφο του βρετανικού καναλιού Channel 4 Πολ Μέισον.

«Αυτό που ζητάμε είναι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για να αντιμετωπιστεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους συνολικά. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στις αποπληρωμές και ρήτρα ανάπτυξης», είπε ο κ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε δε το κόμμα του «ξυπνητήρι που θα βγάλει τους ηγέτες της Ε.Ε. από τον λήθαργο».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές ότι η Ελλάδα μπορεί να εξωθηθεί εκτός ευρωζώνης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δε ζητά να δανειστεί εκ νέου.
«Δεν έχουμε πρόθεση να ζητήσουμε νέο δανεισμό για να αποπληρώσουμε παλαιά δάνεια. Ασφαλώς θα διαπραγματευτούμε με όλους τους εταίρους μας ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους», σημείωσε, για να προσθέσει πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1953 με τη διαγραφή του γερμανικού χρέους.
«Αναρωτιέμαι επί ποιας ηθικής βάσης αρνείται η Γερμανία μια λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα από την οποία ωφελήθηκε προ πολλών ετών», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενους στους πολίτες της ΕΕ, κυρίως της βόρειας Ευρώπης, είπε ότι δε θέλει άλλα από τα λεφτά τους τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα όλης της Ευρώπης. «Δώσατε στην Ελλάδα τοξικό χρήμα», είπε.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «συζήτηση που πέθανε το 2012, ξαναζεσταμένο φαγητό και χορό βρικολάκων» τα περί ετοιμότητας της Γερμανίας να επιτρέψει ένα Grexit:
«Το ερώτημα είναι, θα μείνουμε με θρησκευτική προσήλωση στους κανόνες ακόμα και αν είναι λανθασμένοι και μας κάνουν ζημιά ή θα πάρουμε το μονοπάτι που λέει ‘κάνουμε ό,τι απαιτείται για να σώσουμε το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ και πιο σημαντικά την κοινωνία μας, τους λαούς μας;»
Ο κ. Τσίπρας λέει επίσης ότι αν κρινόταν απαραίτητο μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ίσως να εξέδιδε γραμμάτια του δημοσίου για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, ενώ αρνείται ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος:
«Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να συμβεί αυτό στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να εγγυηθεί τις καταθέσεις, όχι για να τις απειλήσει. Θέλω να το καταστήσω σαφές και να προειδοποιήσω όσους επιμένουν στην κινδυνολογία ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου εάν συνεχίσουν».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει: «Αν οι Γερμανοί ήταν ειλικρινείς θα παραδέχονταν πως στήριξαν τα κόμματα που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κουλτούρα της διαφθοράς που δημιουργήθηκε από τα κυβερνητικά κόμματα. Θέλουμε ένα κράτος που θα στέκεται δίπλα στον πολίτη. Θέλουμε να σταματήσουμε αυτό το καρναβάλι της φοροδιαφυγής. Δεν θα αποκρύψουμε κανέναν».
Στη συνέχεια ο Μέισον ρωτάει τον Τσίπρα τι θα ήθελε να συμβεί πρώτα: η ελάφρυνση χρέους ή η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει γελώντας:
«Μπορώ να έχω και τα δύο; Σκοπεύουμε να ζητήσουμε μείωση του χρέους και τα χρήματα που μας οφείλει η Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά θα ζητήσουμε και τα Μάρμαρα που δεν ανήκουν μόνο σε εμάς, αλλά σε όλο τον κόσμο και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους».  
Πηγή
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.