Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Νέο πακέτο 20 δις ευρώ το καλοκαίρι – Σόιμπλε: Ποτέ μην λες ποτέ…

Νέα βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη στο Βερολίνο ότι θα χρειαστεί από τον Ιούλιο, όπως προέκυψε από χθεσινοβραδυνή κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στην οποία αναφέρεται ο σημερινός Τύπος της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Mega, διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν οτι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας. “Είναι ξεκάθαρο ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πακέτο”, αναφέρει ανωνύμως κυβερνητικό στέλεχος.
Επίσης, όπως μετέδωσε ο Παντελής Βαλασόπουλος, ο Β. Σόιμπλε ρωτήθηκε γι’ αυτό και απάντησε “ποτέ μην λες ποτέ”.
“Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 20 δισ. ευρώ. Με την παράταση η Ελλάδα κέρδισε λίγο χρόνο, η Αθήνα όμως χρειάζεται από τον Ιούλιο πολύ περισσότερα χρήματα. Ένα είναι σίγουρο, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολες”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα που επικαλούνται οικονομικά ινστιτούτα, η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικό κενό 30-40 δισ. και άρα σίγουρα το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα.
Σκουρλέτης: Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες
Σε αναγνώριση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τον Αύγουστο είναι μεγάλες προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” αναφερόμενος στις πληροφορίες από τη Γερμανία για ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα τον Ιούλιο.
“Με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς υπάρχει η ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα μας και κάποιοι από τους στόχους μας σε σχέση με τα έσοδα. Όλα αυτά πολύ σύντομα θα προσδιοριστούνε. Αλλά νομίζω ότι αυτές οι πραγματικότητες που αναφέρατε, γιατί είναι πολύ πραγματικές αυτές οι ανάγκες, δείχνουν ότι αυτό το τετράμηνο θα είναι ένα τετράμηνο μιας καθημερινής διαπραγμάτευσης. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Έχουμε μπει σε έναν άλλο δρόμο”, σημείωσε ο υπουργός.
Και διευκρίνισε: “Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το θέμα της οποιασδήποτε χρηματοδότησης αυτούς τους τέσσερις μήνες. Είναι στον αέρα κάτι τέτοια. Άρα η διαπραγμάτευση επ’ αυτού του ζητήματος και η συσχέτισή του με το μεγάλο θέμα που λέγεται βιωσιμότητα χρέους είναι κάτι που θα κινείται παράλληλα με το κυβερνητικό έργο αυτούς τους τέσσερις μήνες”.
Για την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για την τετράμηνη παράταση εστίασε στο γεγονός ότι “δεν υπάρχει αυτό το ενιαίο μόρφωμα της τρόικας, το οποίο δεν είχε καμία μα καμία δημοκρατική νομιμοποίηση”.
“Ήταν ένα υβριδιακό κατασκεύασμα, αφορούσε την ελληνική περίπτωση, αυτό αποτελεί παρελθόν, έχει φανεί, έτσι συζητήσαμε το προηγούμενο διάστημα μετά τις εκλογές, έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Τελεία και παύλα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις εκλογές υπήρξε τομή, τομή στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους, με την Ευρώπη, με το ΔΝΤ. Ξεχάστε λοιπόν αυτά που έζησε τα μαρτυρικά η χώρα επί 5 χρόνια, τα ταπεινωτικά, μιλάμε με όρους ισοτιμίας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας, είναι μακρύς, δύσκολος ο δρόμος, αλλά είμαστε σε μια νέα ποιοτική κατάσταση”, είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Σχετικά με τα εργασιακά θέματα που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο υπουργός τα έκρινε αναγκαίες καθώς όπως τόνισε “διαλυθήκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, μειώθηκε βίαια ο κατώτατος μισθός, αυτά όλα βοηθήσαν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στην Ελλάδα; Όχι. Είχαμε μείωση κατά 25% της αγοραστικής δύναμης και των εισοδημάτων και παράλληλα είχαμε και μείωση 1% της παραγωγικότητας στην Ελλάδα”.
“Θέλουμε να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει όλους”, είπε για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2016.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.