Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Θα μπορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα να αποφασίσει ομόφωνα και παμψηφεί για το ποιος θα είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη;

Πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Ο Μαραθώνας έχει εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπους, εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, γι αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν από αυτούς και συγκεκριμένα στον καταλληλότερο για τη συγκεκριμένη θέση.

«Θεωρώ ότι μπορούμε να εκλέξουμε κάποιον άνθρωπο ισχυρό, με κύρος, τον οποίο θα σεβόμαστε και θα εκτιμούμε όλοι.  Ο Μαραθώνας έχει εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπους, γι αυτό και οι υποψήφιοι θα είναι αξιόλογοι. Ο καταλληλότερος πρέπει να στηριχτεί από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων. Έτσι, θα κερδίσουμε όλοι».
Ο νέος αυτός ανεξάρτητος θεσμός υπόσχεται πολλά που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη των υπηρεσιών προς τον πολίτη, ενώ  ο «συμπαραστάτης» θα είναι στην ουσία συμπαραστάτης, αφού θα είναι ανεξάρτητος και θα ασχολείται με την άμεση επίλυση τυχόν διαφορών και προβλημάτων που θα προκύπτουν μεταξύ πολιτών και δημοτικών υπηρεσιών. Παράλληλα, είναι αυτός που θα κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις με προτάσεις, με στόχο τη βελτίωση ποιότητας ζωής του δημότη.
«Θεωρούμε τον συμπαραστάτη απαραίτητο όργανο για τη σωστή λειτουργία του Δήμου. Είναι ο άνθρωπος που θα επικοινωνεί άμεσα με τον Δημότη και θα τον βοηθάει να διεκδικήσει το δίκιο του από κάποια υπηρεσία του Δήμου, χωρίς να τρέχει από γραφείο σε γραφείο, να παρακαλάει να φωνάζει ή να μπαίνει σε καβγάδες. Είναι ο άνθρωπος που θα εξηγεί στο Δημότη πώς και γιατί εξελίχτηκε με αυτόν τον τρόπο η υπόθεσή του και πώς μπορεί να προχωρήσει. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο πολιτισμένα», αφού οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του Συμπαραστάτη μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής, η οποία θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 27ης/02/2015. 
 ------------
Σχετικά:
ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Β. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ

Ανεπιθύμητοι για δημάρχους οι Συμπαραστάτες Δημοτών

Μόλις σε 30 πόλεις εξελέγησαν Συμπαραστάτες των Δημοτών τα τελευταία χρόνια, λόγω της αρνητικής στάσης των δημάρχων, και από αυτούς παραμένουν στη θέση τους μόλις 12, καθιστώντας το νεοπαγή θεσμό επισφαλή ως προς τη συνέχισή του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
«Τα παράπονα στο δήμαρχο» έλεγε η παλιά φράση, που συμπύκνωνε και όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι πολίτες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τα πολλά βρέθηκε και επίσημα ο άνθρωπος για το ρόλο αυτό.
Οταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη του Δημότη Αθηναίων θα είναι πιο ενισχυμένες, τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος Όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη του Δημότη Αθηναίων θα είναι πιο ενισχυμένες, τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος  Είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, που καθιερώθηκε από τον «Καλλικράτη», με αποστολή την υποδοχή καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών κι επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών προσώπων του και των επιχειρήσεών του και τη διαμεσολάβηση για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων, απαντώντας εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερομένους. Ο θεσμός όμως δεν καρποφόρησε παρά ελάχιστα και ο πρώτος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης της Αθήνας, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, μας κάνει τον απολογισμό της πρώτης θητείας τους.
- Ο θεσμός «κυνηγήθηκε» από δημάρχους και διάφορους άλλους παράγοντες κι αυτό είχε αποτέλεσμα να εκλεγούν τα 2 τελευταία χρόνια Συμπαραστάτες μόνο σε 30 πόλεις. Σήμερα υπηρετούν σε αυτή τη θέση συνολικά μόνο 12 εκπρόσωποι του θεσμού. Σε τι κατά τη γνώμη σας ενοχλεί τις δημοτικές αρχές αυτός ο θεσμός;
«Υπάρχει ανησυχία ότι ένας ανεξάρτητος Διαμεσολαβητής θα ενσπείρει καινά δαιμόνια στη λειτουργία του δήμου και ότι μπορεί να παρέμβει στην πολιτική γραμμή που χαράσσει η δημοτική αρχή. Στην πραγματικότητα ο Συμπαραστάτης είναι ένα εργαλείο για τους πολίτες και τους δήμους, προκειμένου να επιλύσουν εξωδικαστικά τα προβλήματά τους και ο συμβουλευτικός του ρόλος μόνο να ενισχύσει μπορεί τη λειτουργία του δήμου».
- Τι είναι ο θεσμός αυτός και τι σημαίνει για σας προσωπικά να είστε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων;
Την εμπιστοσύνη των δημοτών για αποφυγή εκ μέρους τους δαπανηρών διαδικασιών ζητά ο Β. Σωτηρόπουλος «Για μένα δεν είναι ένα αξίωμα, αλλά μια αποστολή, στην οποία έχω αφιερώσει από το 2010 ένα σύνολο δυνάμεων, συνεργατών και πόρων, προκειμένου ο θεσμός να μη μείνει στα χαρτιά αλλά να φέρει ορατά αποτελέσματα για όλους. Αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί πρέπει να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των συμπολιτών μου και να αξιοποιήσω τις υπάρχουσες δυνατότητες του Δήμου Αθηναίων για την εξυπηρέτησή τους».
Την εμπιστοσύνη των δημοτών για αποφυγή εκ μέρους τους δαπανηρών διαδικασιών ζητά  ο Β. Σωτηρόπουλος- Πώς είδατε να υλοποιείται ο νέος θεσμός στην πράξη;
«Οταν υπέβαλα την υποψηφιότητά μου για τη θέση κατέθεσα ένα πλήρες σχέδιο για την υλοποίηση του θεσμού στο Δήμο Αθηναίων. Φυσικά στην πράξη έπρεπε να γίνουν πολλές προσαρμογές. Αποδείχθηκε ότι οι βασικές αρχές που είχαμε ορίσει ως άξονες λειτουργίας του θεσμού, όπως τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης, της επιείκειας για τον πολίτη, της άμεσης εξυπηρέτησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, όντως εφαρμόστηκαν στην πράξη. Ολα αυτά τηρούνται απαρέγκλιτα από το Γραφείο μας στην Αθήνα και θα πρέπει να τηρούνται με αυτόν τον τρόπο από όλους τους Συμπαραστάτες».
- Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, του Μαΐου, πώς πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει ο θεσμός;
«Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πολίτες και εκλεγμένες δημοτικές αρχές για την ενεργοποίηση του θεσμού σε ολόκληρη τη χώρα. Το αίτημα αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι ο θεσμός είναι απαραίτητος και για τους πολίτες και για τους δήμους. Ηδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεχτεί τις προτάσεις μας με βάση το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Οταν ψηφιστεί, οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη θα είναι πιο ενισχυμένες και η δράση του πιο αποτελεσματική».
- Δώσατε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Εγχειρίδιο του Συμπαραστάτη, αποτελούμενο από 145 σελίδες. Ποιος ο σκοπός του;
«Ολοκληρώνοντας την πρώτη περίοδο του Συμπαραστάτη στο Δήμο Αθηναίων, θεώρησα σκόπιμο να καταγραφούν οι καλές πρακτικές και η διοικητική εμπειρία που αποκτήθηκε αυτά τα 2 χρόνια. Η γνώση δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και η καταγραφή και η διάδοσή της μπορεί να βοηθήσει κάθε Συμπαραστάτη που θα θελήσει να αξιοποιήσει αυτήν την εμπειρία».
- Εχετε την πρόθεση να υποβάλετε εκ νέου υποψηφιότητα;
«Αισθάνομαι ότι έχω καθήκον να συνεχίσω το έργο που έχει ξεκινήσει σε αυτήν την πρωτοποριακή δομή εξυπηρέτησης πολιτών και φυσικά είμαι στη διάθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων. Η Αθήνα έχει δείξει ένα συγκεκριμένο δρόμο για τη λειτουργία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και υπάρχει ακόμα μέλλον, όραμα και πολύ μεράκι για την πλήρη εδραίωση του θεσμού».
- Εάν εκλεγείτε, τι επιπλέον πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε;
«Ενώ αφιέρωσα τα 2 πρώτα χρόνια στην οργάνωση της υπηρεσίας και των υποδομών για τη Διαμεσολάβηση, στην επόμενη 5ετία ο θεσμός πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός για τους πολίτες. Το 71% των θετικών για τους πολίτες παρεμβάσεών μας θα πρέπει σαφώς να αυξηθεί, κινητοποιώντας παράλληλα τους συμπολίτες μας να μας εμπιστευθούν, αποφεύγοντας έτσι δαπανηρές γι' αυτούς διαδικασίες».
--------
Διαβάστε επίσης:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.