Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Τα περίεργα παιγνίδια του Γιούνκερ εναντίον της Ελλάδας: Τώρα ζητά ισοδύναμα…

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη ως τη Δευτέρα να δουλέψουν πάνω στις ιδέες τους.

Συνεχίζοντας, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου. Σημείωσε, πάντως, ότι πρέπει να δούμε σε τί αφορά αυτό το 70% και σε τί αφορά το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση...

απορρίπτει.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε στη συνέχεια, ότι η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι θέλει να καταργήσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά. Πράγματι μπορεί να είναι αντικοινωνικά, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε, όμως ότι ένα μέτρο που θα ακυρωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα που θα είναι ισοδύναμα. Πάνω σε αυτήν τη βάση, είπε, προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις συζητήσεις στο χθεσινό Eurogroup που είχε θέμα την Ελλάδα. Όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής δεν έγινε διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ντ. Τουσκ ανέφερε, τέλος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Eurogroup ζήτησαν από τους θεσμούς να εργαστούν για να κάνουν μια τεχνική αξιολόγηση και να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Της Μαρίας Αρώνη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Δευτέρα εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας
Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη μιάς συμφωνίας με τους δανειστές, πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Συνοψίζοντας τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου κατά την συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι έχει καλυφθεί μία σημαντική απόσταση κατά τις διαπραγματεύσεις και απέδωσε την αλλαγή πορείας σε σχέση με την συνεδρίαση του Eurogroup, στην σημερινή του συμφωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να οριστούν δύο τεχνικές επιτροπές που να ετοιμάσουν τη νέα συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα κοινωνικό συμβόλαιο , ενώ σημείωσε ότι κατά την τοποθέτηση του στην Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε από τους εταίρους να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να μην αντιμετωπιστεί η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το «κοινωνικό συμβόλαιο», θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή θα επιλεγεί η κοινοβουλευτική οδός ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα κατατεθεί στην βουλή. Αιτιολόγησε την θέση του αυτή εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης. Επί πέντε χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας ο λαός διαδήλωνε καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις ενώ σήμερα διαδηλώνει για να υποστηρίξει την κυβέρνηση, κάτι που μας ισχυροποιεί, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές πως ούτε τρόικα, ούτε μνημόνιο υπάρχει πλέον και σημείωσε ότι κανείς ξένος ηγέτης δεν αναφέρθηκε στην τρόικα στην Σύνοδο Κορυφής. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας θα διαβουλεύεται με τους θεσμικούς εταίρους, κυρίως με την Επιτροπή, ενώ θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το ΔΝΤ , από το οποίο έχει δανειστεί η χώρα και με την ΕΚΤ.

Εκφράζοντας την έμμεση πλην σαφή ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα διακινήθηκαν διάφορα σενάρια που διαψεύστηκαν, όπως σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν δεν υπογράφαμε την παράταση του προγράμματος.

Αυτή την στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός συζητείται αποκλειστικά η νέα συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα διεκδικεί , πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει. Διευκρίνισε επίσης ότι μπορεί οι επιτροπές να έχουν να επιτελέσουν τεχνικό έργο, ωστόσο τα αποτελέσματά τους είναι πολιτικά και η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι πολιτική.

Στην ερώτηση γιατί χρησιμοποιεί τον όρο «απομείωση χρέους» και όχι «διαγραφή χρέους» όπως ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι όπως και να το ορίσει κάποιος, ίδιο είναι το ζήτημα. Ότι δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να ανασάνει, ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ότι αν δεν υπάρξει απομείωση δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχθεί.

Σε άλλη ερώτηση αν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ο ίδιος πήρε την απόφαση να απορρίψει το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία διαφωνία με τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Βαρουφάκη και ότι ήταν μια συλλογική απόφαση.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και αυτό ισχύει και για την ΠΓΔΜ.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.