Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

FT: "Οι Έλληνες έχουν σαν επιλογή να πάρουν χρήματα από την Μόσχα" - The Stanford Daily: "Δεν χρεοκοπεί η Ελλάδα για γεωπολιτικούς λόγους"

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: "ΑΝ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ"
Την επιλογή να πάρουμε χρήματα από την Μόσχα που είναι και το πιο αρεστό στον ελληνικό λαό, εάν η ΕΕ αποφασίσει  "σπάσει" το σχοινί, βλέπουν οι FT με σημερινό τους δημοσίευμα, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η χώρα έχει διεξόδους, αρκεί η κυβέρνησή της να έχει το θάρρος να τις ακολουθήσει.

Λίγο πριν οι FT είχαν γράψει: "
Ο κ. Βαρουφάκης έχει ουσιαστικά τέσσερις επιλογές ή έναν συνδυασμό από αυτές.
- Η πρώτη επιλογή είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Διαδικαστικά, αυτή θα ήταν η πιο εύκολη επιλογή: αποδεκτή από όλες τις πλευρές, εκτός όμως από την ελληνική κυβέρνηση.
- Η δεύτερη επιλογή είναι πιο ελκυστική για εκείνον. Θα μπορούσε να ζητήσει –και όχι αδίκως– να αποδεσμεύσει η ΕΚΤ τις πληρωμές τόκων και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτά τα κεφάλαια προς το παρόν παρακρατούνται. Ακόμη κι αν αποδεσμευτούν όμως, δε θα φτάνουν...
- Η τρίτη επιλογή είναι απλώς να βρει τα λεφτά από κάπου αλλού. Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πηγές. Η Μόσχα έχει ήδη σηματοδοτήσει την προθυμία της να βοηθήσει...
- Η τέταρτη επιλογή είναι να εκδοθεί ένα παράλληλο νόμισμα, μόνο για την εγχώρια αγορά, για να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες δαπάνες."
Στις ΗΠΑ γνωρίζουν ότι απ'ολες τις επιλογές εάν η ΕΕ δεν προτιμήσει την δεύτερη που είναι και η πιο λογική. Τότε η Ελλάδα θα ακολουθήσει την επιλογή της Μόσχας που είναι και η πιο αρεστή στον ελληνικό λαό.
Την ίδια στιγμή η αμερικανική "The Stanford Daily" με άρθρο της αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει  για καθαρά γωπολιτικούς λόγους και οτι κρατά την τύχη στα χέρια της.
«Οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να παίξουν τη "γάτα με το ποντίκι" για πάνω από 310 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο αρθρογράφος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φύγει με άδεια χέρια από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης κι αυτό για μη οικονομικούς λόγους», υποστηρίζει ο αναλυτής της ημερήσιας εφημερίδας «The Stanford Daily», Ουίστον Σι, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους.
«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα και παρ' όλ' αυτά, οι δύο πλευρές διαπραγμάτευσης - οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί θεσμοί στους οποίους χρωστά η Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επιζητά διαγραφή μέρους αυτού του χρέους- είναι πρόθυμες να παίξουν τη "γάτα με το ποντίκι" για πάνω από 310 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας που εκδίδει το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και κατά συνέπεια για τη δημοσιονομική σταθερότητα της ίδιας της Ευρώπης», σχολιάζει ο Ουίστον Σι επισημαίνοντας ότι, «η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά έντιμη: 50 λεπτά από 1 δολάριο είναι καλύτερα από το τίποτα», ενώ αναμοχλεύει και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών: «Τον Μάρτιο θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας... τότε θα δούμε πόσο σκληρή είναι η Ευρώπη».
Ο Αμερικανός αρθρογράφος αναρωτιέται και για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Όπως αναφέρει ο Ουίστον Σι, η «Ευρωζώνη δεν λειτουργεί στο κενό και εδώ είναι που έρχονται οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα φύγει με άδεια χέρια από τη διαπραγμάτευση. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Όλα σχετίζονται με τη γεωπολιτική».
«Αν Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει,» υποστηρίζει ο Σι, «τότε δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά θα εξακολουθήσει να δανείζεται από μέρη όπου η ελεύθερη αγορά δεν εφαρμόζεται. Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες». Άλλωστε, όπως σχολιάζει ο αναλυτής της εφημερίδας «The Stanford Daily», «δεν είναι σύμπτωση που, αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα».
Για τον Αμερικανό αρθρογράφο, οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ευρώπη να βρει λύση γιατί δεν θέλουν η Ελλάδα να στραφεί στον Πούτιιν. «Υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, και υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ο Χάρι Τρούμαν υπέδειξε όταν πρότεινε το "Σχέδιο Μάρσαλ"», γράφει ο Σι και προσθέτει: «Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, κατέχει μια άριστη στρατηγική θέση στην Ευρώπη. Μαζί με την Τουρκία, έχει υποδειχθεί (από τον Πούτιν) για την πρόσβαση του ρωσικού ελέγχου στη Μεσόγειο. Και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ένας από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις για τις ΗΠΑ. Εκτός από αυτό, η σκέψη ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι υπόλογο σε μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ είναι πρόδηλα απαράδεκτο».
Όπως υπογραμμίζει ο Σι, «οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ασκήσουν πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να δεχθεί ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό χρέος, με λίγα λόγια μια επαναχρηματοδότηση. Και οι δύο πλευρές της διαμάχης θα μπορέσουν να πουν ότι πήραν αυτά που ήθελαν. Η Αθήνα θα μπορέσει να χαλαρώσει τη λιτότητα και η Ευρώπη να αποφύγει τη διαγραφή του χρέους. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν κάποιες παραχωρήσεις στην Ευρώπη για να γίνει αυτό. Αλλά, υποθέτω ότι αυτό είναι το τίμημα για να μπορείς να είσαι η ηγέτιδα δύναμη του ελεύθερου κόσμου».
Με πτώση ξεκίνησαν σήμερα όλες οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές μόνο στο άκουσμα των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα ο οποίος τήρησε τις δεσμεύσεις του και δεν έκανε ούτε μια κυβίστηση και έδειξε αποφασισμένος να παλέψει για το συμφέρον του ελληνικου λαού που τον ψήφισε και όχι για εκείνο των αγορών όπως έλπιζαν οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικανοί να κάνει.
Με απώλειες ξεκίνησαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, υπό το βάρος της πτώσης του τραπεζικού κλάδου, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους για τις ελληνικές εξελίξεις.
Είναι σαφές ότι εάν με προγραμματικές δηλώσεις οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές αρχίζουν την πτώση τότε ένα Grxexit της Ελλάδας όπως ονειρεύονται πολλοί που θα οδηγούσε την Ευρωζώνη;
Μόλις χθες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε "Αν η Ελλάδα εξαναγκασθεί να βγει από την ευρωζώνη, άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα και η νομισματική ένωση θα καταρρεύσει", σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή (08/02) από το ιταλικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI.
Οι Ευρωπαίοι προσποιούνται μέχρι αυτή τη στιγμή ότι δεν θα πάθουν τίποτα. Αυτό όμως δεν ισχύει και ο ΥΠΟΙΚ το γνωρίζει, και οΙ Ευρωπαίοι το γνωρίζουν γι'αυτό και ετοιμάζονται για έναν "έντιμο" συμβιβασμό, το πόσο "έντιμος" θα το δούμε σε λίγες μέρες, ο διάβολος πάντοτε κρύβεται στις "λεπτομέρειες"
Στις 10:30, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,49% στις 6.823 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,03% στις 10.729 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται με απώλειες 0,77% στις 4.651 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 0,74% στις 370,54 μονάδες.
Στο ταμπλό, η UBS Group σημειώνει απώλειες 1%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τις πρακτικές τις εταιρείας στην αγορά δομημένων προϊόντων στην αγορά συναλλάγματος.
Επίσης, η HSBC Holdings υποχωρεί 0,9%, μετά τα δημοσιεύματα της International Consortium of Investigative Journalist ότι η μονάδα private-banking της τράπεζας διατηρούσε μυστικούς λογαριασμούς ώστε να υποδέχεται κεφάλαια από παράνομες δραστηριότητες.
Τέλος, η BNP Paribas καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,4%, μετά την υποβάθμισή της από την JPMorgan σε sell.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός καθώς δείχνει τις απώλειες που καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια με το «καλημέρα».

Από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο το τι θα έγραφαν για τις χθεσινές δηλώσεις αυτό που περμέναμε ήταν να δούμε τι θα πουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για να δείξουν και οι ΗΠΑ το δικό τους "Στίγμα" και σε ποιανού το πλευρό έχουν σκοπό να σταθούν.
Ειδικότερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο», ενώ καταγράφονται ορισμένες από τις κυβερνητικές εξαγγελίες: «Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών, σε μια ομιλία του που τον θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «η επόμενη αναμέτρηση με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ε.Ε. έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα αντιμετωπίσει τους 18 ομολόγους του της Ευρωζώνης».
Από την πλευρά της η Wall Street Journal σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας «παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας, τα οποία ήταν προϋπόθεση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της».
EURONEWS
Α. Τσίπρας: «Όχι» σε παράταση του μνημονίου, «ναι» σε συμφωνία-γέφυρα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία-γέφυρα με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, αρνούμενος να δεχθεί παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, όπως απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι».
Οι New York Times σημειώνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, διακήρυξε ότι «θα τηρήσει τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας». Ειδική μνεία γίνεται και στην αναφορά του Πρωθυπουργού ότι ««έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας».
Είναι εμφανές ότι στις ΗΠΑ βλέπουν προσπάθεια του Α.Τσίπρα για "ανεξαρτητοποίηση" της χώρας, και η οικονομική κατοχή τους βόλευε και αυτούς, καθώς κρατούσε την χώρα δεμένη στο "άρμα" τους.
Πηγή: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.