Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ποια είναι η αν(τ)οχή του Έλληνα στον ρατσισμό; Το δείγμα είναι μάλλον καλό

Ποια είναι η αν(τ)οχή του Έλληνα στον ρατσισμό; Το δείγμα είναι μάλλον καλό
Όταν έχεις μια ιδέα, μια στάση ζωής θεωρητικά την εφαρμόζεις σε κάθε περίπτωση και όχι αλά καρτ. Ακόμα περισσότερο την επιζητάς από τους γύρω σου ακόμα και σε περιστατικά που δεν εμπλέκεσαι άμεσα. Ο Έλληνας έχει στο μεδούλι του τον ρατσισμό. Προφανώς και όχι όλοι. Αλλά...
ένα ποσοστό που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ευκαταφρόνητο τον υποκινεί, τον έχει ως στάση ζωής και έχει την ιδέα πως η ελληνικότητα είναι προτέρημα. Το ζήτημα όμως δεν βρίσκεται σε αυτούς. Άλλωστε τα μυαλά δεν αλλάζουν. Το ζήτημα βρίσκεται σε αυτούς που διατείνονται ότι είναι κάτι, αλλά στην πράξη δειλιάζουν.
Είτε γιατί ο φόβος τους είναι μεγαλύτερος από την ιδέα είτε γιατί είναι κατ΄ευφημισμόν ανθρωπιστές. Η Action Aid με το κοινωνικό της πείραμα βγάζει στη φόρα τα όρια αντοχής του Έλληνα μη ρατσιστή απέναντι σε φαινόμενα ξενοφοβίας και επίθεσης σε οτιδήποτε δεν έχει χρώμα ελληνικό. Κι απ΄ό,τι φαίνεται τα όρια του είναι μικρά. Ευτυχώς
Ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός από το Μπανγκλαντές τοποθετούνται σε μία στάση λεωφορείου σε διαφορετικά χρονικά σημεία ή και μέρες. Πρόκειται για δύο «ηθοποιούς». Εκεί που εστιάζει το πείραμα είναι στις αντιδράσεις των ανυποψίαστων παρόντων. Ο Έλληνας απευθύνεται στον αλλοδαπό με εκφράσεις όπως «είχες και στην χώρα σου παγκάκι; Σήκω να κάτσει κανάς άνθρωπος», «Άντε φύγε από δω παλιοβρωμιάρη» και άλλα τέτοια που θα έλεγε ένας ημιθανής εγκεφαλικά υπάνθρωπος.
Στις 22 περιπτώσεις που εφαρμόστηκε το πείραμα μόλις 2 στήριξαν τον ρατσιστή, 4 έμειναν απαθείς θεατές, ενώ στις 16 περιπτώσεις η αντίδραση υπέρ του αλλοδαπού και κατά της αναίτιας επίθεσης ήρθε άμεσα. Το δείγμα αυτό χαρακτηρίζεται θετικό και μακάρι να είναι ίδια και μεγαλύτερη η αναλογία στο σύνολο των κατοίκων της χώρας.

Ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς στέλνει και το δικό του μήνυμα: «Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς και τελειώνει από εμάς. Ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται. Σε όλες τις δράσεις της ActionAid, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τον κύριο πυλώνα της δουλειάς μας. Για περισσότερα από 40 χρόνια είμαστε υπέρ των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων, των ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους. Δεν θα μπορούσαμε να σιωπήσουμε μπροστά στα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα μας»
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.