Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Εντυπωσιακή υποδοχή Τσίπρα από Μέρκελ

Συναντώνται στο Βερολίνο μετά τη δημοσιοποίηση της δραματικής επιστολής του Έλληνα πρωθυπουργού
Εντυπωσιακή υποδοχή Τσίπρα από Μέρκελ

LIVEupdates

  • 17:34
    Το Spiegel γράφει: Επίσκεψη Τσίπρα. Η τελευταία ελπίδα.
    Το γερμανικό περιοδικό, στην ηλεκτρονική του έκδοση, αναφέρει πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Βερολίνο είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Για μια επίσκεψη «με την ιδεολογία στις αποσκευές» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει στο σχετικό της άρθρο πως η Ελλάδα και οι εταίροι της κινούνται σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις.

    Για τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας κάνει λόγο η εφημερίδα Süddeutsche, η οποία υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα παρουσιάσει μια σαφή λίστα μεταρρυθμίσεων, ανάμεσά τους και μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, με σκοπό να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση.
  • 16:42
  • 16:41
    Μάριο Ντράγκι από Βρυξέλλες: Ο ELA (μηχανισμός παροχής έκτακτης ρευστότητας) υπάρχει για να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όχι την κυβέρνηση
  • 16:40
    Δεν φτιάχνουμε κανόνες για την Ελλάδα, απλώς εφαρμόζουμε τους υπάρχοντες, λέει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ενώπιον των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες
  • 16:35
    Ντράγκι από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες: Αυτό που χρειάζεται είναι να ξαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τριών θεσμών
  • 16:29
  • 16:27

    Ο Αλ.Τσίπρας έφτασε στο Βερολίνο - Φωτογραφία του πρωθυπουργού στον ανελκυστήρα του ξενοδοχείου «Marriott» στην Potsdamer Platz

Αυτή την ώρα ξεκινά η συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας - Δείτε αναλυτικά γιατί η σημερινή συνάντηση θα καθορίσει τις εξελίξεις για τη χώρα μας – Στις 8 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) κοινές δηλώσεις – Αναλυτικά η επιστολή Τσίπρα: «Ή θα πληρώσουμε τα δάνεια ή μισθούς και συντάξεις»

Με τα γερμανικά ΜΜΕ να προσδίδουν χαρακτήρα... τελικής αναμέτρησης της Ελλάδας με τη Γερμανία, ο Αλέξης Τσίπρας συναντά στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Χαρακτηριστικά, το Spiegel γράφει για «τελευταία ευκαιρία να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση», δίνοντας το στίγμα του κρίσιμου ραντεβού των δύο ηγετών.

Η αποκάλυψη, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε πριν μία εβδομάδα επιστολή στην Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντάς της ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί σύντομα, εάν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της χρηματοδότησης της Ελλάδας, να επιλέξει ανάμεσα στο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή τους δανειστές, προσδίδει μία νέα δραματική τροπή στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Παρότι και οι δύο πλευρές χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, τηρώντας η κάθε μια τις ισορροπίες στο εσωτερικό των χωρών τους, είναι περισσότερο από προφανές ότι η συζήτηση θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία των εξελίξεων.

Είναι δύσκολο έως απίθανο για παράδειγμα εάν η σημερινή συνάντηση δεν πάει καλά, το eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής να εγκρίνει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ανοίξει την κάνουλα της ΕΚΤ. Κι αυτό γιατί αντικείμενο της σημερινής συνάντησης θα είναι και το θέμα των μεταρρυθμίσεων, καθώς ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στην καγκελάριο λίστα με συγκεκριμένες, κοστολογημένες και επακριβώς προσδιορισμένες χρονικά, μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Εάν πείσει την κυρία Μέρκελ, πιθανότατα δεν θα έχει πρόβλημα την Παρασκευή.



Τον αυξημένο και καθοριστικό ρόλο της κυρίας Μέρκελ στη διαμόρφωση των εξελίξεων τον έχει άλλωστε αναγνωρίσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, τόσο με την επιστολή για το δίλημμα της Αθήνας, όσο και με το αίτημα, που ικανοποιήθηκε τελικά, για σύγκληση της επταμερούς σύσκεψης την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει στην καγκελάριο πρωτίστως και δευτερευόντως σε Ολάντ και Γιούνκερ τους καθοριστικούς ρόλους για το μέλλον της Ευρώπης.



Η συνάντηση πάντως στο Βερολίνο δεν θα είναι εύκολη. Ιδίως που πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, εκφραστή της σκληρής γραμμής έναντι της Ελλάδας, να υποβαθμίζει τη σημασία της συζήτησης και να επιμένει στην αξιολόγηση της Ελλάδας, χωρίς πολιτικούς όρους.



Κρίσιμο σημείο στις επαφές θα είναι τα όσα θα προτείνει ο κ. Τσίπρας για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, που μπορεί να ενδιαφέρουν τη Γερμανία. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον εδώ στο Βερολίνο για ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι έντονο. Επίσης σημασία έχει εάν και πώς θα τεθεί το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο πρωθυπουργός φτάνει στη γερμανική πρωτεύουσα αργά το μεσημέρι και θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 τοπική ώρα, στις 7 θα γίνουν δηλώσεις (8 ώρα Ελλάδας) και ακολουθεί επίσημο δείπνο.Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.