Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Έσοδα από κανάλια και Digea προσδοκά η κυβέρνηση – Αναλυτικά το σχέδιο της

kameres-750
Από 192 μέχρι 357 εκατομμύρια ευρώ προσδοκά να βάλει στα ταμεία του κράτους μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς από τα κανάλια της Digea η κυβέρνηση.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών- να έχει παρουσιάσει στο Brussels Group, καθώς στο σχέδιο που έχει αποστείλει, περιλαμβάνονται και τρεις δράσεις σχετικά με τη φορολογία και τις άδειες περιεχομένου των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και η επανεξέταση και αναθεώρηση της 15ετούς διάρκειας σύμβασης του Δημοσίου με την Digea, την εταιρεία που είναι ο μοναδικός πάροχος δικτύου.
Ενημέρωση στο Brussels Group
Η κυβέρνηση επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να πείσει τους δανειστές και τους εταίρους της ότι είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τη διαπλοκή και να εισπράξει φόρους που μέχρι στιγμής έμεναν ανείσπρακτοι. Η κυβέρνηση περιγράφει στο Brussels Group την κατάσταση από το 1995 έως το 2014 στα κανάλια, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τον Ν. 2328/1995 (αρθρ.1 παρ. 21) αυτά ήταν υποχρεωμένα να καταβάλουν φόρους που αντιστοιχούσαν ετησίως στο 2% των ακαθάριστων εσόδων τους. Σημειώνει επίσης ότι για τις χρονιές 2003, 2004, 2007 και 2009 το ποσοστό μειώθηκε στο 1% έπειτα από σχετικές υπουργικές αποφάσεις και για το 2010 ακόμη χαμηλότερα στο 0,1%.
Αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών, η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν έχουν αποδοθεί μέχρι και σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων. Κάτι όμως που δεν ισχύει για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία -όπως επισημαίνεται- έχει τη βούληση να εφαρμόσει κανονικά τη νομοθεσία και να εισπράξει τα ποσά που αναλογούν στα κανάλια για τα προαναφερόμενα έτη.
Οι καταλογισμοί για το διάστημα 2010-2014 έχουν ήδη γίνει με το συνολικό ποσό να αντιστοιχεί στα 39 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Για τα έτη 2003-2010 οι ΚΥΑ αναμένεται ότι θα εκδοθούν μέχρι το τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου, στην περίπτωση που καταλογιστούν κανονικά και οι φόροι παρελθόντων ετών, τα κανάλια θα κληθούν και θα πρέπει να καταβάλουν άλλα 105 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή στο σχετικό σημείωμα η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει ένα ποσόν 40-145 εκατ. ευρώ, προσδιορίζοντας ως αρμόδιες Αρχές το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών, χωρίς όμως να αναφέρεται χρονοδιάγραμμα είσπραξης.
Βλάβη του Δημοσίου από τη σύμβαση με τη Digea 
Στην επόμενη δράση της, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη σύμβαση με τη Digea η οποία -σύμφωνα με αρκετούς υπουργούς- έχει επιφέρει σημαντική οικονομική βλάβη στο ελληνικό δημόσιο. Οι μέτοχοι της Digea και ιδιοκτήτες των καναλιών εθνικής εμβέλειας αρνούνται κάτι τέτοιο και σε πρόσφατη ανακοίνωση τους χαρακτήρισαν αβάσιμους τους χαρακτηρισμούς, θεωρώντας υψηλό το τίμημα για τη διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων, καθώς και ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τη σύμβαση παραχωρήθηκαν από το ελληνικό κράτος στην Digea οι ψηφιακές συχνότητες για 15 χρόνια έναντι συνολικού ποσού 18,6 εκατ. ευρώ (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας), ποσό το οποίο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά χαμηλό. Γι’ αυτό και ξεκαθαρίζεται ότι η νέα κυβέρνηση θα επανεξετάσει και θα αναθεωρήσει τη σύμβαση, καθώς η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διαπιστώσει την ύπαρξη ενεργειών «αθέμιτου ανταγωνισμού».
Υπολογίζεται λοιπόν ότι από την αναθεώρηση αυτή θα υπάρξει όφελος για τον δημόσιο κορβανά που θα φτάσει στα 32 εκατ. ευρώ. Αρμόδιο γι’ αυτήν την ενέργεια είναι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το προσδοκώμενο ποσόν υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί το αργότερο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.