Τρίτη 14 Απριλίου 2015

La Repubblica για Κέρκυρα, Παξούς κι Αντίπαξους: Εκσταση, ομορφιά, καταγάλανα νερά και καλό φαγητό [εικόνες]

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ
Η Κέρκυρα ήταν ανέκαθεν ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ιταλούς. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ιταλική εφημερίδα La Repubblica πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό εν όψει του καλοκαιριού στο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, σε συνδυασμό με τους Παξούς.

 
 
«Κοσμοπολίτικο το ένα, άγριο το άλλο. Στην ανακάλυψη αυτών των δύο νησιών στο Ιόνιο Πέλαγος, τόσο κοντά, αλλά και τόσο διαφορετικά το ένα από το άλλο» αναφέρει η Giulia Stok.
Πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη Κέρκυρα
Η δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας ξεκινά το αφιέρωμά της από την «πολύγλωσση και κοσμοπολίτικη Κέρκυρα», με ιδιαίτερη αναφορά στο Λιστόν. Αναφέρει ότι σε αυτό το νησί του Ιουνίου μπλέκονται αρμονικά οι πολιτισμοί των σύγχρονων Ελλήνων, των Ενετών, των Αγγλων κατακτητών, αλλά και των Βυζαντινών.

Χαρακτηριστικό δείγμα του παντρέματος αυτού αποτελεί το Παλαιό Φρούριο, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς πάνω στα ερείπια του παλιού βυζαντινού και «από εκεί η θέα στη θάλασσα προς τις γειτονικές ακτές της Αλβανίας είναι εκπληκτική» αναφέρει η δημοσιογράφος της La Repubblica.

Τα σπίτια θυμίζουν περισσότερο την κομψή Νότια Ιταλία παρά τις «ντεκαντάνς» Κυκλάδες
«Προχωρώντας στα καλντερίμια, προσέξτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, μια ορθόδοξη βασιλική σε μπαρόκ στιλ, με όμορφες τοιχογραφίες [...] Τα σπίτια είναι ψηλά και βαμμένα σε παστέλ χρώματα, θυμίζουν περισσότερο σε κομψότητα (την αρχιτεκτονική) των Νότιων πόλεών μας, παρά την “παρακμιακή” (αρχιτεκτονική) των Κυκλάδων. Απαραίτητο τελετουργικό η στάση για το ηλιοβασίλεμα κάτω από τα αιωνόβια δέντρα στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου θα θαυμάσετε το φως να πέφτει πάνω στις μπαρόκ προσόψεις του, συνοδευόμενο από τα κοπάδια χελιδονιών που φτερουγίζουν λίγο πριν κοιμηθούν» προσθέτει εκστασιασμένη η ιταλίδα δημοσιογράφος.

Ωστόσο, το ταξίδι της τερματίζεται γρήγορα στην Κέρκυρα, προκειμένου να περάσει απέναντι... στους Παξούς. «Αν θέλετε να αποκοπείτε εντελώς από τη ζωή της πόλης, σε μόλις μία ώρα με το δελφίνι από την πόλη της Κέρκυρας φτάνετε στο μικρότερο νησί του Ιουνίου».
Παξοί: Πνιγμένοι στα κυπαρίσσια και τα ελαιόδενδρα
«Σε μία έκταση μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι Παξοί βρίσκονται σε μια όμορφη ενδοχώρα με πολύ πράσινο, που καλύπτεται από κυπαρίσσια, ελαιόδενδρα, πικροδάφνες, μαζί με μύλους και ανεμόμυλους» συμπληρώνει η δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας. Μαγεμένη από το μικρό νησί, συνεχίζει την περιγραφή της, αναφέροντας: «Η δυτική ακτή κυριαρχείται από εντυπωσιακά βράχια από ασβεστόλιθο», ενώ πληροφορεί τους Ιταλούς αναγνώστες πως κοντά από το γραφικό λιμάνι του Γάιου βρίσκονται «πανέμορφοι μικροί κολπίσκοι» όπου «ντόπιοι παραμένουν στο νερό για ώρες ανταλλάσσοντας μαγειρικές συνταγές».




Στην άλλη μεριά, η Giulia Stok κάνει ειδική μνεία στις δίδυμες παραλίες Κλώνι Γουλί, στην παραλία Λεβρεχιό, η οποία είναι κοντά στο χωριό Λογγό, «διάσημο για το εκλεπτυσμένο εστιατόριο, γαλλικής έμπνευσης με το ελληνικότατο όνομα «Βασίλης», στην παραλία Καμίνι «με τον πολύχρωμο βυθό της και την τεράστια ποικιλία της σε ψάρια, “διακοσμημένη” με μαρμάρινα τραπέζια στη σκιά των ελαιόδενδρων».
Κλώνι-Γουλί
Λεβρεχιό
Λεβρεχιό
Καμίνι
Καμίνι
Καμίνι
Αντίπαξοι, όπως Καραϊβική
Οσο για κείνους που θέλουν «να βρουν μια ατμόσφαιρα Καραϊβικής, αρκεί να κατευθυνθούν προς τους Αντίπαξους». Οι παραλίες Βρίκα και Βουτούμι «τόσο λευκές κι αμμώδεις, με θάλασσα που λαμπυρίζει στο τιρκουάζ χρώμα» είναι ιδανικές για αυτούς τους τουρίστες.
Βρίκα

Επιστρέφοντας με το καραβάκι στον Γάιο καθώς σουρουπώνει, οι λάτρεις των θαλασσινών θα γευτούν στο σημείο όπου αράζουν τα αλιευτικά «τα καλύτερα μύδια και το καλύτερα μαγειρεμένο ψάρι στη σχάρα».




Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.