Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Αριθμός-ρεκόρ στις αερομαχίες σήμερα στο Αιγαίο! - Επικράτησαν σε όλες τις περιπτώσεις τα ελληνικά μαχητικά (vid)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ Α. ΑΙΓΑΙΟ  
Συγκεκριμένα είχαμε τρεις σκληρές και επίμονες εεμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, τις περισσότερες σε μία ημέρα μετά το 2009.

Ελάχιστες ημέρες μετά τη λήξη της άσκησης «Ηνίοχος» και την πτήση του Έλληνα και του Ισραηλινού Α/ΓΕΑ μέχρι το Καστελόριζο σε μια κίνηση που θορύβησε του Τούρκους, η Αεροπορία τους επιχείρησε σήμερα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις «θερμής» αναμέτρησης με τα μαχητικά της ΠΑ.
Ο τουρκικός σχηματισμός εισήλθε στο ελληνικό FIR μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και αποτελείτο από 6 μαχητικά F-16 εκ των οποίων τα δύο έφεραν οπλισμό. Με την είσοδό των τουρκικών αεροσκαφών  στο FIR αμέσως δύο F-16 της ΠΑ τα οποία βρίσκονταν σε καθήκοντα ετοιμότητας στην 130ΣΜ στη Λήμνο απογειώθηκαν για να τον αναχαιτίσουν.
Η πρώτη σκληρή εμπλοκή πραγματοποιήθηκε δυτικά της Λέσβου όταν οι πιλότοι των τουρκικών αεροσκαφών αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Ελλήνων πιλότων για αποχώρηση από το FIR και τον Εθνικό Εναέριο χώρο.
Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη τότε αποσπάσθηκαν από τον σχηματισμό και επιχείρησαν να δημιουργήσουν συνθήκες εικονικού εγκλωβισμού των μαχητικών της ΠΑ. Η εμπλοκή σημειώθηκε στις 15:25 και θα ήταν η πρώτη από τις τρεις συνολικά που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.
Στη συνέχεια ο τουρκικός σχηματισμός κινήθ8ηκε νότια και βόρεια βορειοδυτικά των Ψαρών πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εμπλοκή πραγματοποιήθηκε στις 15:35 με το ζεύγος των ελληνικών F-16 που είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο να έχουν γίνει η σκιά των τουρκικών μαχητικών. Στη συνέχεια και ενόσω ο σχηματισμός άρχισε να παίρνει πορεία για αποχώρηση δύο από τα τουρκικά f-16 αποσπάσθηκαν για άλλη κα φορά από τον σχηματισμό και ενεπλάκησαν στις 15:45 με τα F-16 της ΠΑ νότια και δυτικά της Χίου.
Για ακόμη μια φορά τα δύο μαχητικά της ΠΑ επικρότησαν των τουρκικών αεροσκαφών τα οποία στη συνέχεια αποχώρησαν από το ελληνικό FIR.
Ο τουρκικός σχηματισμός συνέχισε όμ,ως να παρακολουθείται από το Εθνικό σύστημα Αεράμυνας και για αυτό το λόγο αμέσως μετά απογειώθηκε ένα νέο ζεύγος μαχητικών Mirage 2000 που ήταν σε ετοιμότητα για να αντικαταστήσει τα F-16 τα οποία έπρεπε να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς ο τουρκικός σχηματισμός δεν επιχείρησε κάποια άλλη εισβολή στον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Επιπρόσθετα τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν και 6 παραβιάσεις του ΕΕΧ.

Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.