Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ελλάδα… Είναι αυτή η Αρχή του Τέλους για την ευρωζώνη;

euro_gremos
Και κάπως έτσι αρχίζει…
Για χρόνια, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να «διορθώσουν την Ελλάδα», αλλά τίποτα δεν λειτούργησε. Τώρα το χειρότερο σενάριο γρήγορα ξεδιπλώνεται και ένα «Grexit» έχει γίνει πιο πιθανό από πριν. Την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να παράσχει οποιαδήποτε περαιτέρω υποστήριξη έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες.
Αλλά αυτό ήταν το μόνο πράγμα που τις διατηρούσε στη ζωή. Προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες χάος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Τα ΑΤΜ είναι ακόμα ανοιχτά, αλλά οι καθημερινές αναλήψεις θα πρέπει να περιορίζονται σε € 60.
Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν και πότε οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου μετά το τέλος της «αργίας», οπότε είναι περιττό να πω ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης φρίκαρε αρκετά. Επιπλέον, ούτε η χρηματιστηριακή αγορά στην Ελλάδα δεν άνοιξε τη Δευτέρα. Έτσι μοιάζει μια εθνική οικονομική κρίση και ο εφιάλτης που έχει εξαπολυθεί στην Ελλάδα θα αρχίσει σύντομα να εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης.
Ποιο είναι λοιπόν το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας, που κάπως έτσι ξεκίνησε και στην Κύπρο; Ποτέ μην εμπιστεύεσαι τους πολιτικούς – ειδικά όταν μια μεγάλη οικονομική κρίση έχει αρχίσει να διαγράφεται.
Φυσικά αυτοί που ήταν αρκετά έξυπνοι για να το δουν αυτό να έρχεται πήραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες εδώ και πολύ καιρό. Και ακόμα και μέχρι την περασμένη εβδομάδα, οι άνθρωποι τραβούσαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τις τράπεζες κάθε μέρα. Χωρίς άμεση παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει εντελώς μέχρι τώρα …
Οι πελάτες αποσύρουν τα χρήματά τους σε τεράστιες ποσότητες από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία, φοβούμενοι ότι αν η Ελλάδα βγει εκτός από το ενιαίο νόμισμα οι αποταμιεύσεις τους σε ευρώ θα μετατραπούν σε δραχμές – και πιθανόν να αξίζουν πολύ λιγότερο.
Την τελευταία εβδομάδα, τα ποσά που βγήκαν έξω αυξήθηκαν ως και πάνω από € 1 δισεκατομμύρια την ημέρα, μετακινούμενο είτε σε ξένες τράπεζες ή κρυμμένο κάτω από τα στρώματα.
Ήταν μια αργή και σταθερή πορεία για τις τράπεζες στην Ελλάδα που τώρα επιταχύνεται- για την γραμμή του τερματισμού που μπορεί να είναι στον ορίζοντα. Μέχρι τώρα, οι τράπεζες της χώρας συντηρούνται από € 88 δισεκατομμύρια σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οπότε, τώρα που οι τράπεζες έκλεισαν, τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Περιττό να πούμε ότι, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα πρόκειται να έρθει σε τέλμα. Επιπλέον, πολύ λίγοι ξένοι θα θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ή να ασχοληθούν με την Ελλάδα οικονομικά μέχρι αυτή η κρίση να επιλυθεί με κάποιον τρόπο …
Ένα εκτεταμένο κλείσιμο τραπεζών και σκληρός έλεγχος κεφαλαίου πιθανότατα θα σπείρουν τον όλεθρο στην ελληνική οικονομία τρομάζοντας τους τουρίστες και παγώνοντας την εμπορική δραστηριότητα.
Και με την Ελλάδα να μην μπορεί να δανειστεί από τις χρηματαγορές και προφανώς απρόθυμη να έρθει σε συμφωνία με τα μόνα ιδρύματα που είναι προετοιμασμένα να της δανείσουν χρήματα, θα βρεθεί συρόμενη γρήγορα προς την έξοδο από το ευρώ.
Όταν οι ελληνικές τράπεζες τελικά ξανανοίξουν, ποια από αυτές θα εξακολουθεί να είναι φερέγγυα;
Θα χρειάζονται μερικές από αυτές «bail-ins»;
Θα αναγκαστούν οι κάτοχοι λογαριασμών να λάβει «κουρέματα», όπως είδαμε στην Κύπρο;
Προς το παρόν, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές μέχρι τουλάχιστον τις 6, Ιουλ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ένα εθνικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου. Οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το αν ή όχι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι τελευταίες προτάσεις των πιστωτών. Αλλά το αστείο είναι ότι ο Τσίπρας και το υπόλοιπο του ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύνουν ήδη τον ελληνικό λαό να ψηφίσει όχι …
Το Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ψήφισε υπέρ της πρότασης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις προτάσεις των πιστωτών της χώρας για μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τα δάνεια», ανέφερε το Associated Press. Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση συνασπισμού του έχουν προτρέψει τους ανθρώπους να καταψηφίσουν τη συμφωνία, θέτοντας σε αμφισβήτηση το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. Αυτό εμφάνισε το ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο κοινό νόμισμα της Ευρώπης, το ευρώ.
Οπότε, γιατί να κάνεις δημοψήφισμα αν απλά θέλεις ο καθένας να ψηφίσει όχι;
Είναι επειδή ο Τσίπρας δεν θέλει να επωμιστεί αποκλειστικά την ευθύνη για το τι θα επακολουθήσει. Ένα «όχι» θα είναι ουσιαστικά μια ψήφος για να εγκαταλειφθεί το ευρώ και να πάνε πίσω στη δραχμή. Το παρακάτω προέρχεται από την Daily Mail …
Σε περίπτωση που οι Έλληνες καταψηφίσουν το νέο πακέτο διάσωσης, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα και να επιστρέψει στη δραχμή. Η χώρα θα μπορούσε ακόμη και τελικά να αναγκαστεί να βγει από την ΕΕ, αν και οι Έλληνες πολιτικοί έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι ένα Grexit δεν θα ήταν η αυτόματη συνέπεια της αθέτησης.
Ωστόσο, το δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να χρεωθεί ως, στην πραγματικότητα, μια ψήφος μέσα-έξω για το ευρώ.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και καταλήξει να βγει από το ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι καταστροφικές.
Αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη θα αισθανθεί έναν τεράστιο πόνο επίσης. Στην πραγματικότητα, παίρνουμε ήδη μια κλεφτή ματιά από όσα έρχονται. Το πρωί της Δευτέρας στην Ευρώπη, οι ασιατικές μετοχές, συνετρίβησαν και τα ευρωπαϊκά futures είναι στον πάτο.
Επιπλέον, το ευρώ είναι ήδη πολύ κάτω στις ισοτιμίες. Εάν η Ελλάδα αφήσει τελικά το ευρώ, η αξία του ευρώ θα βυθιστεί όπως ένας βράχος. Όπως έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει, το ευρώ οδεύει προς ισοτιμία με το δολάριο και κάποια στιγμή θα πέσει κάτω από την ισοτιμία.
Και μόλις η Ελλάδα είναι εκτός, όλοι θα κάνουν εικασίες για το ποια θα είναι η «επόμενη Ελλάδα». Αναμείνετε τις αποδόσεις των ομολόγων για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία να πάνε στα ύψη.
Μόλις δύο μέρες πριν, εξέδωσα κόκκινο συναγερμό για το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αρχίζει να ξετυλίγεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν τεράστια πίστη στο σύστημα και υποθέτουν ότι αυτοί που το τρέχουν είναι πλήρως ικανοί να το προστατεύσουν από την κατάρρευση. Στην πραγματικότητα, πολλοί με κατηγόρησαν ότι είμαι τρελός που υπαινίσσομαι ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.
Ένας πολύ σοφός είπε κάποτε ότι «η υπερηφάνεια πηγαίνει πριν από την καταστροφή». Η αλαζονεία μας και η τυφλή πίστη μας στα διαβλητά συστήματα που έχουμε δημιουργήσει θα συμβάλει τα μέγιστα στην καταστροφή μας.
Τα γεγονότα αρχίζουν να επιταχύνουν σημαντικά τώρα και είναι απλά θέμα χρόνου προτού να δούμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο.
MICHAEL SNYDER

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.