Ανώτεροι  Ισραηλινοί και Τούρκοι  αξιωματούχοι  πραγματοποίησαν μια μυστική συνάντηση στη Ρώμη χθες  Δευτέρα, με σκοπό να ανανεώσουν τις συνομιλίες τους για μια συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών, ανάφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz .

Πρόκειται για μία «κίνηση» , με την συμμετοχή αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές , με σκοπό την « επανασύνδεση» των  διμερών σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας. Γεγονός  όμως το οποίο ,  θα έχει άμεση επίπτωση και στις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, αλλά και την στάση που θα τηρήσει μελλοντικά το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα , ο γγ του ισραηλινού ΥΠΕΞ  Dore Gold και ο Τούρκος ομόλογός του, Feridun Sinirlioglu, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις δημόσιες σχέσεις , συναντήθηκαν στη Ρώμη σε μια  άκρως μυστική συνάντηση . Το άρθρο  αναφέρει ότι ο ισραηλινός αξιωματούχος , « εκτελεί άκρως μυστική αποστολή» μη κάνοντας γνωστά τα σχέδια του ούτε και στον Yossi Cohen,  Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, ούτε στον  ειδικό απεσταλμένος του Γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Τουρκία, Joseph Ciechanover, ο οποίος χειρίζονταν τις σχέσεις με σημερινό πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πέντε χρόνια.
Αντ “αυτού ο ίδιος συνομιλεί αποκλειστικά και μόνο με τον Τούρκο ομόλογο του. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ευρίσκονται « στον πάγο» από τον Μάιο του 2010, όταν Ισραηλινοί καταδρομείς σκότωσαν οκτώ Τούρκους πολίτες και έναν Αμερικανό τουρκικής καταγωγής στα διεθνή ύδατα και ενώ επέβαιναν στο πλοίο Mavi Marmara, τονίζει τουρκικό δημοσίευμα.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr υπάρχουν πολλές παροιμίες για να  αποδώσουν την προσπάθεια επανασύνδεσης των δύο «φίλων»  , αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει η «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει».
Σε περίπτωση που επιτευχθεί η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, αλλάζει η γεωπολιτική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο άρδην, εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Η Τουρκία έχοντας ως αρωγό το Ισραήλ , θα εκβιάζει ακόμα πιο πολύ  την Κύπρο, αλλά και την χώρα μας στο Αιγαίο  Πέλαγος . Ισραηλινοί και Τούρκοι έχουν σχέσεις εδώ και εκατοντάδες χρόνια, και η ψυχρή περίοδο τα τελευταία δύο χρόνια, προφανώς ήταν μία πολύ μικρή παρένθεση.