Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ

http://im.ziffdavisinternational.com/askmen_gr/photo/default/amphipolis1_k1yp.jpg 
Σήμερα 20/6/0215 επισκέφτηκαν τον Τύμβο Καστά και ξεναγήθηκαν από την κα Περιστέρη βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  με  επικεφαλής την  πρόεδρο της επιτροπής πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σίλβια Κόστα η οποία δήλωσε : “Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση όπως αυτή που ένιωσαν οι αρχαιολόγοι όταν ανακάλυψαν το μνημείο. Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και το επίπεδο του έργου”.

Δήλωση που πολύ θα θέλαμε να είχαμε ακούσει και από επίσημα χείλη της πολιτείας....

Σχετικό βίντεο από την επίσκεψη και τις δηλώσεις των επισκεπτών :  ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΈΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ


Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ροδάκογλου συνοψίζει με λίγα λόγια το κλίμα της επίσκεψης :

"ΣΗΜΕΡΑ. Μια καλή στιγμή για την Κατερίνα Περιστέρη και για όλους μας. ‘Αφωνοι…. έμειναν η πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οκτώ ευρωβουλευτές και άλλα στελέχη της Ε.Ε από την επίσκεψη τους στην ανασκαφή στο τύμβο Καστά. Θα προτείνουν η ανασκαφή να κηρυχτεί μνημείο UNESCO. — στην τοποθεσία Αρχαία Αμφίπολης Λόφος Καστά"
Το καινούργιο στοιχείο όμως που προέκυψε από την επίσκεψη αυτή δεν είναι μόνο τα παραπάνω αλλά αυτό που συνάγεται από κάποιες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από δημοσιογράφους που συνόδευαν τους επισκέπτες και ειδικά φωτογραφίες από την θύρα του θαλάμου Θ3.

Παρατίθενται σχτικές φωτογραφίες από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κώττα :







και από τον δημοσιογράφο Γιώργο Ροδάκογλου :





Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι είναι εμφανές ότι η θύρα του θαλάμου Θ3 δεν είναι πλήρης,  καθώς όπως φαίνεται από τις φωτό δεν εκτίθενται κάποια κομμάτια της.

ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ στα δεδομένα που προκύπτουν από τις φωτογραφίες, τότε τίθεται  ένα  μεγάλο ερώτημα : Μήπως έχουν μεταφερθεί για κάποιου είδους συντήρηση ή δεν έχουν βρεθεί ;
Η πρώτη περίπτωση είναι μεν δυνατή αλλά μάλλον πολύ απίθανη, χωρίς βέβαια να αποκλείεται.

Με την επιφύλαξη λοιπόν ότι όντως κάποια κομμάτια δεν  έχουν βρεθεί τότε τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι σημαντικά :
Πως είναι δυνατόν να μην έχουν βρεθεί ; 
Ποιός και για ποιόν λόγο τα είχε απομακρύνει εκτός του ταφικού μνημείου (προφανως πριν την επίχωση του) ;
Και τώρα που έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της θύρας του θαλάμου Θ3 φυσικά επανατίθενται τα ερωτήματα που  προέκυψαν από τότε που ανεκοινώθη η εύρεση της θύρας και της κατάστασης της :

Πως έγινε η θραύση της θύρας με τέτοιο τρόπο;
Παρατηρούμε  ότι το δεξί  θυρόφυλλο είναι σπασμένο στο επάνω δεξί μέρος. Αν η θραύση της θύρας έγινε από τυμβωρύχους τότε το σπάσιμο αυτό είναι πολύ παράξενο καθώς είναι λογικό ότι θα προκαλούσαν χτυπήματα στο ύψος περίπου του κεφαλιού τους και όχι σε τέτοιο "περίεργο" σημείο.


Με άλλα λόγια ο τρόπος και τα σημεία όπου έχει σπάσει η θύρα του θαλάμου Θ3 είναι πολύ περίεργο να έχουν γίνει από τυμβωρύχους.

Μήπως λοιπόν η θραύση της θύρας έχει γίνει από σεισμό; Αν ισχύει αυτό τότε η περίπτωση της τυμβωρυχίας ως αιτίας της κατάστασης της θύρας απομακρύνεται.
Και φυσικά παραμένει η απορία για το πως βρέθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του θυρόφυλλου πάνω σε χώμα επίχωσης ύψους 1,5 μέτρων μέσα στον θάλαμο Θ2 ;

Το μυστήριο του τύμβου Καστά από ότι φαίνεται όχι μόνο συνεχίζεται αλλά μεγαλώνει..... 


empedotimos 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.