Η Ρωσία καλείται να διαδραματίσει έναν νέο, ακόμα πιο σοβαρό ρόλο στην Μέση Ανατολή. Ο ρόλος αυτός αφορά την συμμετοχή ρωσικών δυνάμεων ενάντια στον ισλαμικό στρατό, ώστε να δοθεί ένα τέλος  στο συνεχιζόμενο δράμα των Χριστιανών της περιοχής.

Ο  πρόεδρος του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης στη Ρωσία Aleksandr Ionov, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής για προστασία από τους φονιάδες του ISIS,  απευθύνθηκε  προς την ρωσική κυβέρνηση.
Οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής έκαναν έκκληση στην Ρωσία ,  με σκοπό την παροχή προστασίας  από το  αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος», μέσω  συνεδρίου  με την ονομασία » φόρουμ ΙΙΙ»,  της χριστιανικής νεολαίας της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε  στο Σότσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti.
«Δεν χρειαζόμαστε μόνο πολιτική στήριξη υποβάλλοντας αυτή την επιστολή για σας, αλλά ελπίζουμε να  κινητοποιήσουμε το σύνολο της ρωσικής κοινωνίας και  προσωπικά τον Πρόεδρο Β. Πούτιν», είπε ένας εκ των ηγετών  της χριστιανικής νεολαίας του Λιβάνου, ο  Shadi Dakhla. Την άποψη αυτή υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λιβάνου Μοχάμεντ Μουχτάρ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Λιβάνου, «εάν η Συρία «πέσει» ,  όλοι οι Χριστιανοί θα πρέπει να αποχωρήσουν  από την Μέση Ανατολή».
Ο Πρόεδρος του ρωσικού κινήματος κατά της  παγκοσμιοποίησης Aleksandr Ionov δήλωσε ότι,  «οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας δεν είναι αρκετές για να σταματήσουν την επιθετικότητα και τη βία. «Η δίωξη που βλέπουμε σήμερα να λαμβάνει χώρα στην Μέση  Ανατολή , «έχει» την σιωπηρή συγκατάθεση μας, και αυτό είναι έγκλημα»,  τόνισε ο ίδιος.
«Η Ρωσία ανέκαθεν απεύθυνε  έκκληση για ειρήνη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις  πιο καυτές εστίες,  την περίοδο των μεγάλων αναταραχών,  εκείνη παρέμενε ουδέτερη!!!,.» είπε ο Ρώσος πολιτικός.
Το κύριο θέμα της πρώτης ημέρας του φόρουμ ΙΙΙ της χριστιανικής νεολαίας της Ρωσίας, ήταν οι διώξεις και οι δολοφονίες των  Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Οι συμμετέχοντες του Φόρουμ σημείωσαν ότι δεν υπάρχει καμία  αντιπαράθεση του Ισλάμ με τον Χριστιανισμό , αλλά  ένας διαρκής αγώνας κατά των ριζοσπαστών ισλαμιστών  .
Στο φόρουμ ΙΙΙ της Ρωσικής χριστιανικής νεολαίας συμμετείχαν εκπρόσωποι των δημόσιων οργανισμών και του κλήρου από τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία, την Αμπχαζία, καθώς και από  χώρες της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η δημιουργία ενός ορθόδοξου άξονα των χωρών της περιοχής , ο οποίος θα περιλαμβάνει την Ρωσία , την Ελλάδα, την Σερβία, την Βουλγαρία, την Αρμενία και την Κύπρο, είναι επιτακτικός όσο ποτέ άλλοτε. Παράδειγμα αποτελεί άλλωστε η δημιουργία του  συνασπισμού  των χωρών του αποκαλούμενου  αραβικού ΝΑΤΟ , ο οποίος αποτελείται από Σουνίτες Μουσουλμάνους επι τω πλείστων.