Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

19 χρόνια από τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού από Τούρκους (vid)


19 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 11 Αυγούστου 2015, από τη δολοφονία του Κύπριου Τάσου Ισαάκ κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.

Η διαδήλωση είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο πορείας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό στην κατεχόμενη Κερύνεια. Η πορεία ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου από την πύλη του Βρανδεμβούργου και πέρασε μέσα από πολλές χώρες της Ευρώπης- με τη συμμετοχή ξένων μοτοσικλετιστών- καταλήγοντας στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου.
000 Στην πορεία εκτιμάται ότι συμμετείχαν 7.000 μοτοσικλετιστές. Όπως αναφέρεται σεσχετικό αφιέρωμα του SigmaLive, παρά τις τουρκικές απειλές και την επίσημη ακύρωση της πορείας από τα επίσημα χείλη της ομοσπονδίας κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης, μεγάλος αριθμός κατευθύνθηκε προς τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός- όπου περίμεναν Τούρκοι στρατιώτες, ψευδοαστυνομικοί, αντιδιαδηλωτές και μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων». Οι εντολές του κατοχικού καθεστώτος ήταν να πυροβολούνται όσοι προσπαθούσαν να εισέλθουν στα Κατεχόμενα.
Οι μοτοσικλετιστές κινήθηκαν σε διάφορες κατευθύνσεις, και σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν επεισόδια (αρχίζοντας από το ΣΟΠΑΖ, στη Λευκωσία και περνώντας στη νεκρή ζώνη), ωστόσο πιο έντονα ήταν στην περιοχή της Δερύνειας. Εκεί ο Τάσος Ισαάκ, προσπαθώντας να βοηθήσει έναν άλλο Ελληνοκύπριο, που είχε δεχτεί επίθεση από Τούρκους, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου με πέτρες, λοστούς και ρόπαλα. Καθοδηγητής της επίθεσης φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε παρέμβαση των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ που βρίσκονταν στον χώρο.
Τρεις ημέρες αργότερα έγινε η κηδεία. Την ίδια ημέρα έλαβε χώρα το δεύτερο έγκλημα: Όταν, στις 14 Αυγούστου, ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε στο οδόφραγμα της Δερύνειας για να αφήσει στεφάνια στον χώρο της δολοφονίας, επανεμφανίστηκαν οι Γκρίζοι Λύκοι, και ξανάρχισαν τα επεισόδια. Ο Σολωμός Σολωμού, εξάδελφος του Ισαάκ, ξέφυγε από τον κλοιό των κυανόκρανων, πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε να ανεβεί σε ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Εκεί δέχτηκε πυρά και μια σφαίρα τον χτύπησε στο λαιμό, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις πυροβολούσαν κατά των διαδηλωτών. Οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς να λάβουν θέσεις μάχης, ενώ η σορός του Σολωμού απομακρυνόταν από την περιοχή.
solomos solomou
Ένα από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού είναι ο Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και υπουργός του ψευδοκράτους. Σε συνέντευξη του δήλωνε αμετανόητος και πως «θα τον ξαναπυροβολούσε». Καταζητείται επισήμως από την Ιντερπόλ και τα διεθνή ποινικά δικαστήρια και έχει επικηρυχθεί με το ποσό των 460.000 ευρώ.
solomos solomou
Σημειώνεται ότι στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.