Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Κύθηρα: Σοφιστικέ και εναλλακτικά [εικόνες]

Ο τόπος που σύμφωνα με τη μυθολογία γέννησε τη θεά Αφροδίτη, με τη νησιώτικη γοητεία, τις ξεχωριστές φυσικές ομορφιές και τις άγριες παραλίες είναι ένας προορισμός που είτε θα λατρέψεις είτε θα αποκλείσεις από τις καλοκαιρινές σου διακοπές.

Παρά τις αμέτρητες φυσικές τους ομορφιές, τα Κύθηρα έχουν πολέμιους κυρίως λόγω των μεγάλων αποστάσεων που μεσολαβούν για να πας στην παραλία. “Είναι ένα νησί, που δεν σου δίνει την αίσθηση νησιού”, λένε πολλοί αποδοκιμάζοντάς τα. Αν ξεπεράσεις αυτή την αίσθηση, που είναι όντως πραγματική, τότε τα Κύθηρα θα σου αποκαλύψουν τον καλύτερο εαυτό τους και θα σου δώσουν ουκ ολίγους λόγους για να τα επισκεφτείς ξανά και ξανά.
kithira3
Μουσεία, καταράκτες και μαγευτικά μονοπάτια

Γνωστά και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο, τα Κύθηρα είναι γεμάτα γραφικά χωριουδάκια, μουσεία, μνημεία καθώς και αξιοθέτα, σπήλαια και κάστρα. Ξεκινώντας από τη Χώρα, που έχει χτιστεί στο νοτιότερο άκρο του νησιού, θα περιπλανηθείς στα σοκάκια ενός παραδοσιακού οικισμού, συνοθήλευμα βενετσιάνικης, αιγαιοπελαγίτικης και κρητικής αρχιτεκτονικής με εκκλησιές και παλιά αρχοντικά.
Τις εντυπώσεις ωστόσο κλέβει το Ενετικό Κάστρο στην άκρη της Χώρας, που δεσπόζει σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός απότομου άγριου βράχου. Στη Χώρα αξίζει να περάσεις και από το Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι πλούσιο σε ευρήματα των Προϊστορικών και Κλασικών χρόνων αλλά και της Ενετοκρατίας. Ένα ακόμη ενδιαφέρον μουσείο είναι και το Βυζαντινό, που βρίσκεται στο Κάτω Λιβάδι με παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά έργα τέχνης.
kastroki1
Στο κεντρικό τμήμα του νησιού βρίσκεται ο Μυλοπόταμος με καταρράκτες και μαγευτικά μονοπάτια που αρχίζουν από τη Νεράιδα (κεντρικός καταρράκτης) και καταλήγουν στους Μύλους. Στην Κάτω Χώρα του Μυλοποτάμου, φτάνοντας στην κεντρική πλατεία, θα βρεις το παλιό σχολείο του χωριού και δίπλα του την πύλη του κάστρου της Κάτω Χώρας, που διακοσμείται από χαρακτηριστικά σύμβολα της Ενετικής Αυτοκρατορίας. Αν παραμείνεις εδώ μέχρι τη δύση του ηλίου, θα απολαύσεις το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα των Κυθήρων!
Πηγαίνοντας προς τα Μητάτα θα βρεις και το φαράγγι του Τσάκωνα, που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο χωριά, τα Μητάτα και τα Βιαράδικα, με λαξευμένες κρυφές εκκλησίες στους βράχους καθώς και δύο πηγές, μία για κάθε χωριό. Αξίζει να ακολουθήσεις την εντυπωσιακή διαδρομή από τα παράλληλα μονοπάτια του, όπου θα συναντήσεις περιβόλια, πέτρινες αψίδες, γεφύρια και νερόμυλους.
firiammos
Οι καλύτερες παραλίες για μπάνιο

Οι παραλίες στα Κύθηρα δεν μπορείς να πεις ότι έχουν και την πιο άνετη πρόσβαση. Γι αυτό και θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αρκετή οδήγηση και κατάβαση. Είναι όμως όμορφες, παρθένες και με μια άγρια ομορφιά, που δύσκολα συναντάς. Από τις πιο σίγουρες που θα επισκεφτείς είναι το Καλαδί, η πιο πολυφωτογραφημένη βοτσαλωτή παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά στο ανατολικό τμήμα του νησιού, που χωρίζεται σε τρία μέρη, με το τρίτο και πιο εντυπωσιακό να έχει μια μικρή σπηλιά που περνώντας καταλήγεις σε μια άλλη πολύ μικρότερη παραλία.
Νοτιοδυτικά του νησιού θα βρεις το αμμουδερό Μελιδόνι με τα κρυστάλλινα νερά και θέα τη βραχώδη Χύτρα. Συνδέεται με χωματόδρομο με το χωριό Δρυμώνας, όμως εναλλακτικά μπορείς να πας με τον Καπετάν Σπύρο και το σκάφος του από το λιμανάκι του Καψαλιού. Μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού είναι και ο Χαλκός, με βότσαλο και καταγάλανα νερά, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τον οικισμό του Καλάμου.
9
Τα ρηχά και γαλαζοπράσινα νερά αλλά και το κατάλευκο χρώμα της άμμου στο Διακόφτι, στη βορειανατολική πλευρά του νησιού δίπλα από το κεντρικό λιμάνι, θα σε κάνουν να αναρωτηθείς αν βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό νησί, ενώ η μεγάλη σε έκταση Φυρή Αμμος, με τις βοτσαλωτές ακτές στα νοτιανατολικά του νησιού, πολύ κοντά στο χωριό Κάλαμος, με τα πεντακάθαρα νερά, μπορεί να απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τον «πολιτισμό», αν εφοδιαστείς όμως με τις κατάλληλες προμήθειες δεν θα ξεκολλάς…
Στο χωριό Μυλοπόταμος η παραλία Καλάμι ενδείκνυται αν δεν σου αρέσει η πολυκοσμία, όμως η πρόσβαση σ’ αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού πρέπει να ακολουθήσεις τον δρόμο προς την Παναγία Ορφανή, λίγα μέτρα παρακάτω να αφήσεις το μεταφορικό σου μέσο γιατί ο δρόμος τελειώνει και μετά να περπατήσεις για περίπου 15 λεπτά. Πολύς ο κόπος, όμως το όμορφο τοπίο θα σε ανταμείψει!
lagada1
Στο Μυλοπόταμο θα βρεις και τον καταρράκτη της Φόνισσας ή της Νεράιδας, ένα ειδυλλιακό σημείο μες στα πλατάνια, όπου θα κολυμπήσεις στα βαθιά πράσινοτυρκουάζ νερά μιας μικρής λίμνης βάθους 3 περίπου μέτρων υπό την προϋπόθεση όμως ότι αντέχεις το κρύο νερό… Αν είσαι πιο δραστήριος τύπος, θα κάνεις ένα πέρασμα και από την Κακιά Λαγκάδα, μια από τις ομορφότερες παραλίες που βρίσκονται στο βορειανατολικό τμήμα του νησιού και απέχουν ελάχιστα από το χωριό της Αγίας Πελαγίας.
Εδώ δεν θα βαρεθείς στιγμή αφού διοργανώνονται τουρνουά Beach Volley αλλά και οι «θρυλικές» Barbarossa Days, με πειρατικά αγωνίσματα, καθώς επίσης και βραδιές με ζωντανή μουσική και συγκροτήματα. Φυσικά δεν θα παραλείψεις να πας στη βραχονησίδα Χύτρα, που κρύβει μια σπηλιά με καταγάλανα νερά, σπάνια λουλούδια και πτηνά, ακόμα και φώκιες. Οι μοναδικοί τρόποι για να την επισκεφτείς είναι με ιδιωτικό σκάφος ή με τον Καπετάν Σπύρο ξεκινώντας από το Καψάλι και η βουτιά στα νερά της είναι πραγματική εμπειρία.
rozedes1
Μην παραλείψεις να γευτείς

Κατά την παραμονή σου στο νησί δοκίμασε τη μεθυστική φατουράδα, το ηδύποτο που φτιάχνουν από τσίπουρο και κανελογαρύφαλλα και αρωματίζουν με μανταρίνι, πορτοκάλι ή βερίκοκο και φυσικά μην παραλείψεις να πάρεις ένα βαζάκι με το διάσημο θυμαρίσιο μέλι τους. Όσο για τα γλυκά, οι αμυγδαλωτοί ροζέδες είναι το παραδοσιακό γλυκό των Κυθήρων, όπως και το παστιτσέτο, που φτιάχνεται από βανίλια, φρέσκο βούτυρο και μαρμελάδα κυδώνι. Επίσης δεν νοείται να φύγεις αν δεν δοκιμάσεις και τα περίφημα λαδοπαξίμαδά τους!
xtapodi
Πού θα πας για φαγητό

Τα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία είναι σταθερές αξίες που όπως και να’ χει θα αναζητήσεις. Ξεκίνα από το Ακρογυάλι (τηλ:27360 34314) που βρίσκεται πάνω στην παραλία της Αγίας Πελαγίας που είναι ό,τι πρέπει για μετά τις βουτιές. Στα τραπεζάκια δίπλα στο κύμα θα συνοδεύσεις απολαυστικά το τσίπουρο ή το ούζο σου με φρέσκο ψάρι, χταπόδι και θαλασσινά αλλά και παραδοσιακές χειροποίητες πίτες.
Στην ίδια παραλία σε περιμένει και ο Καλέρης (τηλ: 2736033461) ένα εστιατόριο με πλούσιο κατάλογο που σερβίρει ποικιλία από μεζέδες και πιάτα με ζυμαρικά, ψάρια και θαλασσινά καθώς και ντόπια κρεατικά. Αν βρεθείς σε κάποιο από τα τραπέζια του δοκίμασε οπωσδήποτε το σιγομαγειρεμένο σε κρασί και αρωματικά χταπόδι στιφάδο με φάβα και την αστακοσαλάτα τους.
Στην παραλία Διακόφτι η απρόσκοπτη θέα του φημισμένου ναυαγίου συναντά ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις στο Zefyros (τηλ: 27360 34327) με πιάτα όπως κακαβιά, κόκορα κρασάτο που οι ίδιοι εκτρέφουν, αστακομακαρονάδα, παραδοσιακό ντάκο με κυθηραϊκά παξιμάδια κ.ά. Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει ξεχωριστός χώρος που λειτουργεί ως cafe.
garides
Για να γευτείς εκλεκτούς θησαυρούς της θάλασσας, ο δρόμος θα σε φέρει στο Μάγο(τηλ: 27360 31407) στην παραλία του Καψαλίου, όπου με θέα το Κάστρο της Χώρας θα απολαύσεις ανάλογα με την ψαριά της ημέρας φαγκριά, μπαρμπούνια, κωλοχτύπες, στρείδια, φούσκες, αλλά και μαγειρευτά και μεζέδες συνοδεία εκλεκτού κρασιού από το τοπικό οινοποιείο Νίκος Στρατηγός. Για νόστιμους μεζέδες επίσης στο Καψάλι θα πας στη Χύτρα (τηλ: 2736 037200) όπου θα βρεις και ωραιότατα μαγειρευτά καθώς και νόστιμη γαριδομακαρονάδα που σερβίρουν σε γενναιόδωρες ποσότητες.
kalamaria
Αν βρεθείς στον Κάλαμο θα καθίσεις αναπαυτικά στη λουλουδάτη βεράντα τηςΦιλιώς (τηλ: 27360 31549), που θα σε περιποιηθούν δεόντως σερβίροντάς σου καλομαγειρεμένα τοπικά πιάτα από ντόπια προϊόντα, όπως τηγανόψωμο, ξινόχοντρο με μελιτζάνα ή κόκορα με μακαρόνια και τοπικό κρασί. Για πιο οικογενειακές καταστάσεις μετά την παραλία ιδανική είναι η αυλή της Σκάνδειαςστην Παλαιόπολη (τηλ: 27360 33700), που προτείνει νόστιμα πιάτα ημέρας αλλά και ψητά ψάρια και κρέατα.
Στη γραφική πλατεία στο κεφαλοχώρι του νησιού, τον Ποταμό, μια κλασική ταβέρνα, ο Πανάρετος (τηλ: 27360 34290) είναι γνωστός για τα πιάτα που ετοιμάζει με ντόπια υλικά, όπως το ψαρονέφρι στη σχάρα με σάλτσα και θυμάρι, την άπαιχτη κολοκυθόπιτα ή το ξινόχοντρο με μελιτζάνες. Παραδοσιακά κυθηραϊκά πιάτα υπό τη σκιά των πλατάνων δοκιμάζεις και στο παραδοσιακό καφενείο Πλάτανος (τηλ: 27360 33397) στο χωριό Μυλοπόταμος όπου φυσικά πριν ή μετά το φαγητό θα πιεις και τον καφέ σου.
vanilia
Για καφέ, σνακ και ποτό

Στη Χώρα, κατεβαίνοντας τα γραφικά σοκάκια, θα βρεις το Fossa (τηλ: 27360 31991) ένα μικρό μαγαζάκι, όπου θα πιεις τον καφέ σου παρέα με χειροποίητα γλυκά όπως cheesecake, πορτοκαλόπιτα ή λεμονόπιτα, σε μια όμορφη βεράντα αντικριστά με τη θέα του κάστρου. Στο Καψάλι, που είναι και από τα πιο τουριστικά χωριά του νησιού, σε περιμένουν μερικές αντιπροσωπευτικές επιλογές για να ξεκινήσεις ή να ολοκληρώσεις τη μέρα σου.
Για του λόγου το αληθές, στη Βανίλια(τηλ: 2736031881) αγναντεύοντας τον όμορφο γιαλό θα δοκιμάσεις την καλύτερη αλμυρή ή γλυκιά κρέπα που φυσικά φτιάχνει ένας original Γάλλος, ο Έρικ, ενώ στις λαχταριστές επιλογές θα βρεις επίσης ομελέτες και σάντουιτς που θα συνοδεύσουν τον καφέ ή το χυμό σου. Το σημείο είναι ιδανικό και το βράδυ για ποτό.
Fox-Anglais1
Σημείο συνάντησης στο ίδιο χωριό είναι και το Fox Anglais (τηλ: 27360 31922- 27360 31458), ένα από τα πολλά μπαρ που υπάρχουν στον πεζόδρομο πάνω στην παραλία, που λειτουργεί από το πρωί και μένει ανοιχτό μέχρι πολύ αργά με happenings και special events με guest d.j’s. Στην ομορφότερη πλευρά του Καψαλίου επίσης σε περιμένει το Banda Landra (τηλ: 27360 31904) για να ξεκινήσεις το πρωινό σου με καφέ, σνακ και χυμούς ενώ από το απόγευμα το σκηνικό αλλάζει με επιλεγμένες μουσικές και εξωτικά cocktails μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Θυμήσου επίσης να επισκεφτείς το χώρο τέχνης «Follow your Art» πάνω από το Banda Landra για να αγοράσεις μοναδικά έργα τέχνης και όμορφα αναμνηστικά των Κυθήρων. Για ποτό με πανοραμική θέα στο Κάστρο και το πέλαγος προσφέρεται και ο Κούκος (τηλ: 27360 31983), ένα νεανικό στέκι με όμορφο και φιλικό περιβάλλον, μεγάλη επιλογή ποτών και μουσικές με rock ‘n roll και ηλεκτρονικά ακούσματα.
ARAXTOPWLEIO1
Αν βρεθείς στο κάτω λιμανάκι του Αβλέμονα, θα απολαύσεις τον πρωινό καφέ ή χυμό σου συνοδεία της καλύτερης σοκολατόπιτας του νησιού στο πιο ήσυχο σημείο του χωριού, το Αραχτοπωλείο (τηλ: 6977 081023). Το βράδυ όμως θα επιστρέψεις για cocktail συνοδεία latin, ethnic ή και ζωντανής μουσικής με θέα τις βάρκες και την θάλασσα…
Στο κεφαλοχώρι του νησιού, τον Ποταμό, θα βρεις το Αστικόν (τηλ: 27360 33141), το μεγαλύτερο καφενείο του νησιού που λειτουργεί από το 1903 και είναι ανοιχτό από τις 7 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Εδώ κάθεσαι με την παρέα σου στην αίθουσα, ή έξω για να ρεμβάζετε την όμορφη περατζάδα του Ποταμού πίνοντας τον καφέ σας, ενώ από το μεσημέρι θα γευθείτε ποικιλίες και μικρογεύματα με ούζο ή τσίπουρο, γλυκό και παγωτό.
iospe21
Κάνοντας μια στάση στο χωριό των θρύλων και των παραδόσεων, το Μυλοπόταμο, σταματάς και στο Καμάρι (τηλ: 27360 33006) για να απολαύσεις μια τέλεια κούπα καφέ ή κάποιο ρόφημα με λαχταριστές ομελέτες, αβγά με μπέικον, κρέπες, βάφλες με παγωτό και σπιτικά γλυκά. Εδώ, στη σκιά των πλατάνων, δίπλα από τα τρεχούμενα νερά, το μεσημέρι θα ανακουφιστείς από την καλοκαιρινή ζέστη με παγωμένη μπύρα ή ούζο συνοδεία μεζέδων ενώ αν παραμείνεις μέχρι το βράδυ απολαμβάνεις και το νυχτερινό σκηνικό πίνοντας δροσερά cocktail.
Αν τώρα θες να συνδυάσεις δροσερά ροφήματα-μουσική-σνακ με το καλοκαιρινό σου μπανάκι χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείς, το Good Old Days (παραλία Φούρνοι), το αναψυκτήριο στη γραφικότερη παραλία του νησιού, με τα πεντακάθαρα νερά και τα μοναδικά χρυσαφένια βότσαλα, είναι ό,τι πρέπει για σενα.
Πηγή:  Ελευθερία Βασιλειάδη (olivemegazine.gr)

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.