Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Σε τι χρησίμευσε τελικά το μπουγέλωμα Ice Bucket Challenge που ήταν της μόδας πέρυσι; [βίντεο]

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Σε τι χρησίμευσε τελικά το μπουγέλωμα Ice Bucket Challenge που ήταν της μόδας πέρυσι; [βίντεο] Σε τι χρησίμευσε τελικά το μπουγέλωμα Ice Bucket Challenge που ήταν της μόδας πέρυσι; [βίντεο] Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, Ο Μπιλ ΓΚέητς, ο Μπαράκ Ομπάμα, η Lady Gaga, ο Τζορτζ Μπους και όλοι οι celebrities του πλανήτη είχαν πάρει από έναν κουβά με παγάκια και μπουγελώνονταν. Ο πλανήτης έζησε επί μήνες στους ρυθμούς του  Ice Bucket Challenge.

Το στοίχημα διαδόθηκε σαν φωτιά στα social media αφού το μπουγέλωμα έπρεπε να βγει σε βίντεο και να ανέβει στο ίντερνετ. Στην πραγματικότητα ήταν μια εκστρατεία στήριξης του ιδρύματος αντιμετώπισης της νόσου ALS (Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση), μια νόσο χωρίς θεραπεία, γνωστή και ως νόσο του Σαρκό. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είδαν αυτά τα βίντεο με τα διάσημα μπουγελώματα.



Σε δύο μήνες 115 εκατομμύρια δολάρια
Όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde, η εκστρατεία απέδωσε καρπούς και συγκεντρώθηκαν πολλά εκατομύρια. Η ALS, η αμερικανική οργάνωση πήρε τα περισσότερα χρήματα, περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2014. «Ο ετήσιος προϋπολογισμός της οργάνωσης είναι περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει η οργάνωση στο σάιτ της. Ωστόσο χάρη στο μπουγέλωμα, η οργάνωση διπλασίασε τον προϋπολογισμό της το 2015, σε 40 εκατομμύρια δολάρια, γιατί έγινε γνωστή.
«Όταν άρχισε το Ice Bucket Challenge δεν καταλάβαμε πραγματικά τι σήμαινε. Δεν είμασταν σίγουροι για το στόχο, το στοίχημα ήταν κάπως περίεργο, αναρωτιόμασταν αν μπορεί κάποιος να γελάει με αυτή την αρρώστεια. Αλλά όταν είδαμε τις επιταγές να στοιβάζονται πάνω στο γραφείο, είπαμε, επιτέλους, κάποιοι μιλάνε για μας!» αναφέρουν οι επικεφαλής της οργάνωσης.
«Οι δωρεές έχουν πολύ αυξηθεί από τότε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για μας», προσθέτουν.
Από τα 115 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν, το 67% του ποσού πήγε για έρευνα, το 20% πήγε για τις υπηρεσίες στους ασθενείς, το 9% στην ευαισθητοποίηση του κοινού και 4% σε διάφορα έξοδα, όπως αναφέρει η οργάνωση, η οποία δίνει λεπτομερή στοιχεία και διαγράμματα για τα χρήματα.


Στη Γαλλία δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι τα πράγματα. Η γιατρός Κριστίν Ταμπουένκα μιλάει στην Le Monde και αναφέρει:
«Το Ice Bucket Challenge δεν άλλαξε τίποτα στη ζωή των ασθενών. Υπάρχει χάσμα ανάμεσα στο επικοινωνιακό κομμάτι και στην πραγματικότητα, η οποία δεν άλλαξε καθόλου. Οι ασθενείς εξακολουθούν να πεθαίνουν εξίσου γρήγορα αφού δεν υπάρχει θεραπεία, καμία θεραπεία δεν φαίνεται στον ορίζοντα».
Ωστόσο, αυτό το πρωτόγνωρο στοίχημα κατόρθωσε ένα πράγμα: να κάνει γνωστή την ασθένεια στην κοινή γνώμη. «Ως πέρυσι νομίζαμε ότι ζούσαμε σε γκέτο, αγνοημένοι από το σύμπαν» δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ασθενής. «Αυτή η αίσθηση ότι είμασταν εγκαταλειμμένοι στη μοίρα μας έχει κάπως αλλάξει με το Ice Bucket Challenge. Επέτρεψε τουλάχιστον να μιλάμε για την ασθένεια, πράγμα που δεν είχε ποτέ συμβεί στο παρελθόν. Στην καθημερινότητα, η απώλεια της ελπίδας είναι σοβαρό πράγμα γιατί καμία θεραπεία δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Ωστόσο υπάρχει μια χαραμάδα για τους επιστήμονες που δουλεύουν. Είναι συμβολικό αλλά και αυτή η διάσταση είναι σημαντική».


Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.