Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

«Άδειασε» το ΝΑΤΟ ο Κασουλίδης: «Δεν είναι σε θέση να αναλάβει καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο

Το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να αναλάβει καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο , χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείει τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στην ομόσπονδη Κύπρο και στην συμμαχία, δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ», η οποία δημοσιεύτηκε πρώτα στην τουρκική υπηρεσία του πρακτορείου.

Το σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο έχει καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες, επεσήμανε ο Κύπριος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «σήμερα, σε αντίθεση με ότι υποστηρίζουν κάποιοι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ως εγγυήτρια δύναμη των Τουρκοκυπρίων».
Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι με την λύση του Κυπριακού και την δημιουργία του ομόσπονδου κράτους, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να καταργηθεί. Ανέφερε δε ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της ΕΣΣΔ και των πέντε δημοκρατιών στην Γαλλία. Σε όλες τις περιπτώσεις, παρά την αλλαγή των καθεστώτων και των συνταγμάτων, το ρωσικό και το γαλλικό κράτος συνέχισαν την πορεία τους μέσα στους αιώνες, είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη στόχος της ελληνοκυπριακής κοινότητας είναι η κατανομή εξουσιών και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην «αφομοίωση» της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στο περιουσιακό, ο κ. Κασουλίδης τονίζει ότι οι δυο πλευρές δεν έχουν ένα «μαγικό ραβδί» για την άμεση επίλυση του προβλήματος. Ακόμη, αναφέρει ότι πλέον έχει εξασφαλιστεί η πολιτική κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων στο βόρειο κομμάτι του νησιού μετά την λύση.
Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης, μιλώντας στην «Φωνή της Ρωσίας», δήλωσε ότι οι δυο πλευρές είναι πολύ κοντά στην εύρεση λύσης στο ζήτημα των εποίκων. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να έχει σχέση δυο καλών γειτόνων με την Τουρκία. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει την εξωτερική πολιτική γραμμή της.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.