Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δυο περιπτώσεις, πιλότοι αμερικανικών μαχητικών που είχαν εισέλθει στο FIR Λευκωσίας επικοινώνησαν με το παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων στην Τύμπου.
Την πρώτη φορά οι πιλότοι κατευθυνόμενοι προς  στο Ιντσιρλίκ απάντησαν σε κλήση από τον Πύργο Ελέγχου του παράνομου αεροδρομίου. Τη δεύτερη φορά προερχόμενοι από την Τουρκία επικοινώνησαν μόνοι τους με την Τύμπου. Ουσιαστικά ο Πύργος Ελέγχου της Άγκυρας τους παρέδωσε σε αυτό της Τύμπου και αυτοί επικοινώνησαν μαζί με το κατεχόμενο αεροδρόμιο. Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό έχει σφόδρα ενοχλήσει την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία προέβη ήδη σε διαβήματα σε διάφορα επίπεδα προς τους Αμερικανούς.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των Αμερικανών για τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της πολεμικών με προορισμό από και προς τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί πιλότοι, ωστόσο, δεν σεβάστηκαν τους κανόνες και επικοινώνησαν με τον Πύργο Ελέγχου του παράνομου κατοχικού αεροδρομίου της Τύμβου.
Οι προκλητικές αυτές ενέργειες συνέπεσαν, πάντως, χρονικά και με την κάθοδο στην περιοχή της Υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτώρια Νούλαντ, για την οποία έγινε χωριστό διάβημα από την Κυπριακή Δημοκρατία για το γεγονός ότι είχε συνάντηση με την λεγόμενη υπουργό Εξωτερικών, Εγκεμέν Τσολάκ στα κατεχόμενα.
Την ίδια στιγμή παρατηρούμε ότι, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να επισπεύσει τη διαδικασία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο της κατεχόμενης περιοχής. Στα πλαίσια αυτά ο Τ/Κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη συνδρομή των επιτρόπων της Ε.Ε. τους οποίους συνάντησε στις Βρυξέλλες (την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρετσού, και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν). Είναι προφανές πως η τ/κ πλευρά θέλει να τελειώσει  με την εναρμόνιση ανεξαρτήτως της πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, έχει  ήδη συμφωνηθεί η σύσταση Μικτής Επιτροπής που θα αποτελείται από Ε/Κ, Τ/Κ και εκπροσώπους της Ε.Ε. «για να βοηθήσει στην εναρμόνιση των Τ/Κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Θεωρούμε ότι είναι προφανής η προσπάθεια των ΗΠΑ αλλά και της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του Κυπριακού, ειδικά λόγω και των εξελίξεων στην περιοχή στα θέματα της ενέργειας, ενώ εκτιμούμε ότι οι πιέσεις θα αυξάνονται, ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στους σχεδιασμούς των εμπλεκόμενων. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία και στη συνέχεια ήλθε στην Κύπρο ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Άγκυρα «θέλει να τελειώνει με το Κυπριακό».
Όμως καμιά επίλυση, βασισμένη όπως δείχνουν τα πράγματα, σε σκηνικό εκφοβισμών, ύπουλων μεθοδεύσεων και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο