Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

James Stavridis για Συρία: "Τόσες ρωσικές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε τόσο περιορισμένο χώρο - Αδύνατον να μην υπάρξει σύγκρουση"

«Είναι πολύ επικίνδυνο, τόσο ρωσικά όσο και αμερικανικά στρατεύματα να  δρουν σε ένα  τόσο περιορισμένο πεδίο μάχης, επιχειρώντας σε αντίθετες πλευρές του μετώπου, και να μην έρθουν σε επαφή ώστε να αποφευχθούν ακούσιες συγκρούσεις» δήλωσε φανερά ανήσυχος ο Αμερικανός ελληνικής καταγωγής πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης.

"Υπάρχει απαίτηση για   ανοικτή επικοινωνία τόσο σε στρατηγικό όσο και σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, κάτι το οποίο είναι πολύ   σημαντικό" πρόσθεσε, προειδοποιώντας έτσι την Ουάσιγκτον ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποκαταστήσει επικοινωνιακούς διαύλους με την Μόσχα διότι μια κατα λάθος ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο ισχυρότερων πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που μπορεί να καταλήξει.
«Οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ επικεντρώνονται στην διεξαγωγή επιχειρήσεων εναντίον του ISIS , και απ'όσο γνωρίζω, οι επαφές μεταξύ των  ξένων στρατιωτικών αποστολών  (από την Ρωσία και τις ΗΠΑ ) δεν υπάρχει»,  δήλωσε ο Αμερικανός σμήναρχος  Pat Ryder,  εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Και οι δύο υπερδυνάμεις πλέον μιλούν ανοιχτά για την εμπλοκή τους στην Συρία και αναγνωρίζουν ότι οι δυνάμεις τους δρουν σε "απόσταση αναπνοής" μεταξύ τους, ανεβάζοντας την πιθανότητα "κόκκινου συναγερμού".
Άλλωστε ο πρόεδρος Β.Πούτιν για αυτόν τον λόγο έστειλε στρατιωτικό προσωπικό και οπλισμό στην Συρία διότι γνώριζε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να φοβηθούν οι Αμερικανοί να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της νόμιμης συριακής κυβέρνησης, αφού μόνο η ιδέα να χτυπηθούν Ρώσοι στρατιωτικοί είναι αποτρεπτική από μόνη της.
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι δυνατότητες της ρωσικής πολεμικής μηχανή είναι απαγορευτικές για "πειραματισμούς" και αρκούνται περισσότερο σε δηλώσεις εκφοβισμού όπως του Αμερικανού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού  Μάρτιν Ντέμπσευ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ έχει αρκετή δύναμη για να αποκρούσει το ISIL και να αποτρέψει την Ρωσία την ίδια στιγμή.
«Η Ρωσία έχει μεγάλες  στρατιωτικές δυνατότητες , αλλά αυτοί( οι Ρώσοι)  έχουν έχουν την πρόθεση να κάνουν  κακό στην συμμαχία , δεν θα έχουν την δυνατότητα να το πράξουν», είπε ο Dempsey.
«Το ΝΑΤΟ είναι αρκετά μεγάλο, αρκετά ισχυρό  και αρκετά σταθερό,  για να είναι σε θέση να ασχοληθεί  και με τις δύο απειλές ταυτόχρονα».
Προφανώς ο στρατηγός θεωρεί ότι μια σύγκρουση με την Ρωσία θα παραμείνει σε συμβατικό επίπεδο και δεν θα αναβαθμιστεί σε πυρηνική. Ακόμα όμως και στο συμβατικό επίπεδο το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα επικρατήσει διότι πέραν της ρωσικής αυτής καθ'εαυτής ισχύος (η οποία μεγαλώνει δυσανάλογα όσο το μέτωπο αντιπαράθεσης βρίσκεται κοντά στην ρωσική επικράτεια) θα υπάρξουν ενισχύσεις και από άλλες χώρες όπως αποδεικνύεται απο τις πολύ μεγάλες ασκήσεις που πραγματοποιούν τα μέλη της CSTO, με μεγάλη πιθανότητα να εμπλακεί και η τρίτη υπερδύναμη του πλανήτη η Κίνα, η οποία θεωρεί ότι το γεωπολιτικό της συμφέρον αλλά και η επιβίωσή της βρίσκεται στην ίδια πλευρά με την Ρωσία.
Η Ρωσία είναι αυτή που την προμηθεύει με ασφάλεια τους απαραίτητους υδρογονάνθρακες για την ανάπτυξή της καθώς όπως είναι γνωστό η αμερικανική ναυτική υπεροπλία ελέγχει όλες τις θαλάσσιες οδούς και εάν οι ΗΠΑ ήθελαν να "στραγγαλίσουν" την Κίνα απλά θα τις απέκοπταν. Συν τοις άλλοις η πυρηνική ισχύς της Ρωσίας την προστατεύει από γεωπολιτικούς εκβιασμούς και υποχωρήσεις απέναντι στην Ουάσιγκτον.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις και στην κινεζική οικονομία με πρόσχημα τους Κινέζους χάκερ, καθώς για τις ΗΠΑ και οι δύο έτερες υπερδυνάμεις αποτελούν κοινό γεωπολιτικό εχθρό, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε σοβαρές κινήσεις αποδολαριοποίησης του πλανήτη μειώνοντας και σταματώντας τις μεταξύ τους συναλλαγές στο αμερικανικό νόμισμα.
Ο "πόλεμος" έχει ήδη ξεκινήσει, και οι αντίπαλοι λαμβάνουν θέσεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Οι Ρώσοι πάντως είχαν πάντοτε μια έφεση στο σκάκι, ένα παιχνίδι που οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.