Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Μίκαελ Σουμάχερ: Ένα πιτ-στοπ που κρατάει δύο χρόνια

Schumacher
Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής στη F1 ήταν σταθερός σαν βράχος μέσα στις πίστες. Ποιός να σκεφτόταν ότι ένας απλός βράχος ενός βουνού θα τον έφερνε αγκαλιά με τον θάνατο;

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης
Κοινή διαπίστωση όσων τον είδαν να οδηγεί με χειρουργική ακρίβεια και αποφασιστικότητα το μονοθέσιο του κατά τη διάρκεια της 17ετούς καριέρας του, ήταν ότι πρόκειται για έναν ψυχρό υπολογιστή. «Ρομπότ» τον χαρακτήριζαν οι περισσότεροι, έναν άνθρωπο που τα έχει όλα προσχεδιασμένα στην εντέλεια. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη όλων όταν στις 29 Δεκεμβρίου 2013 έμαθαν ότι ο Σουμάχερ χτύπησε στο κεφάλι κάνοντας σκι, κάπου στις Γαλλικές Άλπεις. «Ο Μίκαελ; Αποκλείεται!». Δυστυχώς ήταν αλήθεια. Κι από εκεί και μετά υπήρχε μόνο κατηφόρα.
Το συμβάν
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Πάτρικ Κουίνσι, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου για το γεγονός, το απόγευμα εκείνο ο Σουμάχερ -ιδιαίτερα έμπειρος σκιέρ- έκανε σκι με τον 14χρονο γιο του στις πίστες του βουνού Dent de Burgin. Σε κάποια φάση βγήκε 3-6 μέτρα εκτός των προστατευτικών σημάνσεων, σ’ ένα κομμάτι με παχύ, απάτητο χιόνι. Δευτερόλεπτα μετά, κι ενώ δεν είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, τα σκι του βρήκαν πάνω σε μια πέτρα που ήταν κρυμμένη στο χιόνι. Ο Γερμανός πέταξε για 2-3 μέτρα στον αέρα και προσγειώθηκε με το κεφάλι στην προεξοχή ενός βράχου. Ο Σουμάχερ φορούσε κράνος και κάμερα. Το μεν κράνος, όπως αποδείχτηκε μετά από εξέταση, δεν είχε κανένα ελάττωμα, η δε κάμερα (ατυχώς) δεν έδωσε στους ερευνητές στοιχεία επαρκή για να εξηγήσουν πως συνέβη το ατύχημα. Όλοι, πάντως, διαισθάνονται, ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Οι οπαδοί του όπου γης αναστατώνονται και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους με όποιον τρόπο μπορούν.
Οι επόμενες μέρες
Την ίδια μέρα, ο Σουμάχερ μεταφέρεται πρώτα στο νοσοκομείο του Moutiers και μετά σ’ αυτό της Γκρενόμπλ, όπου και θα παραμείνει για τους επόμενους 6 μήνες. Την επομένη, χειρουργείται με σκοπό να σταματήσει η εγκεφαλική αιμορραγία και να θεραπευθεί η ενδοκρανιακή πίεση. Οι γιατροί βρίσκουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλό του και αποφασίζουν να τον βάλουν σε τεχνητό κώμα.
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2014 ο Σουμάχερ κάνει δεύτερο χειρουργείο στο κεφάλι, με σκοπό να του αφαιρεθούν κάποια αιματώματα από τον εγκέφαλο και οι γιατροί δηλώνουν ότι δείχνει «μικρά σημάδια βελτίωσης». Στις 14 Ιανουαρίου αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι του κρανίου του με σκοπό και πάλι την αποσυμφόρηση της πίεσης στην περιοχή και στις 30 Ιανουαρίου οι γιατροί αρχίζουν να τον επαναφέρουν σταδιακά από το κώμα.
Οι επόμενοι μήνες
Στις 21 Μαρτίου στο φως της δημοσιότητας έρχονται πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Σουμάχερ έχει χάσει το 25% του βάρους του, ότι ζυγίζει δηλαδή πλέον μόλις 55 κιλά. Οι γιατροί του καθησυχάζουν δημοσίως τους φανς του, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο σε περιπτώσεις όπως η δική του. Στις 16 Ιουνίου ο Γερμανός πρωταθλητής ξυπνάει τελείως από το κώμα και μεταφέρεται σε ειδική πτέρυγα αποκατάστασης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λοζάνης. Στις 11 Ιουλίου η γυναίκα του Μίκαελ, η Κορίνα, δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της υγείας του λέγοντας ότι ο σύζυγός της δείχνει αργά αλλά σταθερά σημάδια βελτίωσης.
Μετά από 254 μέρες νοσοκομειακού εγκλεισμού, στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 ο Σουμάχερ επιστρέφει επιτέλους σπίτι του, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση -μετά από παραινέσεις των γιατρών που πιστεύουν ότι το οικείο περιβάλλον και η παρουσία των δικών του ανθρώπων θα τον βοηθήσει στην συναισθηματική και πνευματική του προσπάθεια για αποκατάσταση της υγείας του.
Ο τελευταίος χρόνος
Από εκεί και μετά οι πληροφορίες που βγαίνουν σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έρχονται με το σταγονόμετρο. Είναι αλήθεια ότι εξαρχής η οικογένειά του αλλά και η μάνατζέρ του, η περίφημη Σαμπρίνα Κεμ, ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις δημόσιες δηλώσεις τους και πάντα ζητούσαν από τα ΜΜΕ να σεβαστούν τον Γερμανό και να αρκούνται στις επίσημες ανακοινώσεις. Στις 28/12/14, ένα χρόνο μετά το ατύχημα, ο Γάλλος πρώην οδηγός αγώνων Φιλίπ Στρεφ (τετραπληγικός ο ίδιος, μετά από τρακάρισμα σε δοκιμές F1 το 1989) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien υποστήριξε ότι ο Σουμάχερ «δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει, αλλά αρχίζει να αναγνωρίζει τη γυναίκα και τα παιδιά του». Η Σαμπίνε Κεμ σπεύδει να διαψεύσει.
Τον Φεβρουάριο του 2015 η βρετανική εφημερίδα Express δημοσιεύει άρθρο σύμφωνα με το οποίο τον Γερμανό -που αναρρώνει με πολύ αργό ρυθμό- παρακολουθεί καθημερινά ομάδα 15 γιατρών, με το κόστος νοσηλείας να έχει φτάσει ήδη σχεδόν στα 14 εκ. ευρώ. Τον Μάιο, σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό σάιτ MNRdaily η μάνατζερ του θρύλου του μηχανοκίνητου αθλητισμού είπε ότι, δεδομένης της σοβαρότητας των τραυμάτων του, ο Σουμάχερ κάνει πρόοδο «αλλά βεβαίως θα χρειαστεί πάρα πολύς καιρός για όλους όσους συμμετέχουν σ’ αυτόν τον αγώνα».
Πριν λίγες μέρες η Daily Express επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα μετά από καιρό, μέσω δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο ο Σουμάχερ δεν μπορεί να μιλήσει ή να σηκωθεί από το κρεβάτι, ζυγίζει πλέον μόλις 45 κιλά, έχει περιορισμένη αντίληψη του περιβάλλοντος και γενικώς η πρόοδός του είναι εξαιρετικά αργή. Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων των γιατρών που ειδικεύονται σε καταστάσεις σαν αυτή που περνάει ο Σουμάχερ, είναι πως -παρότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική- η αποκατάσταση (γι’ αυτούς που καταφέρνουν να επιζήσουν) διαρκεί χρόνια. Επίπονα για όλους χρόνια. Ο διακεκριμένος νευρολόγος Πίτερ Χάμλιν είπε σχετικά ότι «οι πρώτες εβδομάδες κυριαρχούνται από το ερώτημα “αν θα επιβιώσει”. Καθώς, όμως, οι μήνες περνάνε το θέμα που κυριαρχεί πλέον αφορά την ποιότητα ζωής αυτού που επιβιώνει».
Και τώρα τί;
Το ξέρουμε, το νιώθουμε, το καταλαβαίνουμε, το ψυχανεμιζόμαστε. Η εξέλιξη δεν είναι ενθαρρυντική. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μην ξαναδούμε ποτέ τον Σουμάχερ όρθιο ή να μην τον ξαναδούμε γενικώς. Είναι βέβαιο ότι η αποφασιστικότητα και το πείσμα που τον χαρακτήριζαν ως οδηγό τον κρατάνε ζωντανό εκεί, στον σκοτεινό αυτό κόσμο της εσώτερης μοναξιάς που βρίσκεται, όπου «κανονικοί άνθρωποι» δεν θα είχαν αντέξει όσο αυτός.
Μέχρι να μάθουμε νεότερα, λοιπόν, ας παραμείνουμε αισιόδοξοι. Ας φανταστούμε ότι είναι στο μέσον ενός γύρου κρατώντας σφιχτά και στιβαρά, όπως πάντα, το τιμόνι. Κι ότι όταν έρθει η ώρα θα τον δούμε να μπαίνει στην ευθεία τερματισμού και να περνάει τη γραμμή με το γκάζι στο πάτωμα, νικητής στη μάχη για την ίδια του τη ζωή.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.