Έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ , αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία του Ρ. Ερντογάν, βάζοντας στο κάδρο για πρώτη φορά και το ελληνικό πατριαρχείο.

Ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, αναφέρει  έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει διακρίσεις σε βάρος των μη μουσουλμάνων και δει των μη Σουνιτών πολιτών της, αναφέρει ο τουρκικός τύπος .
Λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων τα οποία περιορίζονται από την τουρκική κυβέρνηση, η έκθεση αναφέρει ότι το τουρκικό κράτος συνεχίζει  να παρέχει εκπαίδευση στους Σουνίτες μουσουλμάνους  κληρικούς , ενώ περιορίζει τις  άλλες θρησκευτικές ομάδες από την δυνατότητα της  εκπαίδευσης των κληρικών τους  στο εσωτερικό της χώρας, επικαλούμενο τις απαιτήσεις που επιβάλλονται από το Συμβούλιο Ανώτερης Παιδείας.
Δηλαδή για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας  pentapostagma.gr, γίνεται έμμεση αναφορά στην Πατριαρχική Σχολή της Χάλκης και την μεθοδευμένη από το τουρκικό κράτος μη λειτουργία της , κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων.
Αντί λοιπόν να ανεγείρουμε Τζαμιά εδώ στην πατρίδα μας, καλό θα είναι να απαιτήσουμε από τους Τούρκους τα δικαιώματα μας  σε σχέση με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και να μην το  αφήσουμε να πέσει στην λήθη και τον μαρασμό. Η στάση των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο ζήτημα είναι σημαντική και καίρια.   
« Το  ελληηνορθόδοξο  και το αρμενικό  Πατριαρχεία, δεν είναι  σε θέση να  εκπαιδεύσουν τους κληρικούς  τους σε μοναστικά σεμινάρια  στο εσωτερικό της χώρας» αναφέρει η αμερικανική έκθεση.!!
«Εκλεγμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι  ασχολούνται επισταμένα  με την αντισημιτική ρητορική»,  συνεχίζει  η ετήσια έκθεση της  αμερικανικής επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας για το 2014, η οποία  κυκλοφόρησε τον  Οκτώβριο από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η έκθεση αυτή  προσθέτει ότι κατά την διάρκεια επισκέψεως στο έδαφος του Ισραήλ στην Γάζα, τον Ιούλιος 2014, ο τότε Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αρκετά ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έκαναν δημοσίως αντισημιτικές δηλώσεις, καθώς και γενικεύσεις  εναντίον των Εβραίων.
« Όσοι καταδικάζουν  τον Χίτλερ  ημέρα και νύχτα,  έχουν ξεπεράσει τον Χίτλερ  σε βαρβαρότητα», αναφέρει η έκθεση που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι( υπονοώντας τον Ερντογάν).
Η έκθεση αναφέρει ότι υπήρξε μια απότομη αύξηση των αντισημιτικών διαδηλώσεων και δηλώσεων στα μέσα μαζικής και στα social media της Τουρκίας,  κατά την διάρκεια της σύγκρουσης στην Γάζα το 2010, η οποία συνοδεύτηκε και  από βία κατά των Εβραίων της Τουρκίας.
Η τουρκική κυβέρνηση, αναφέρει  η  έκθεση , συνέχισε να πραγματοποιεί διακρίσεις εις βάρος των  Αλεβιτών, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης της δημιουργίας τόπων λατρείας, μη επιτρέποντας στα  παιδιά τους να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική σουνιτική ισλαμική διδασκαλία.
Υπεύθυνο για αυτό είναι το τουρκικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει θεωρητικά και υποθετικά  την Τουρκία ως κοσμικό κράτος, προβλέποντας την ελευθερία της θρησκείας, της συνείδησης, των θρησκευτικών πεποιθήσεων,  της λατρείας , ενώ  απαγορεύει τις διακρίσεις για θρησκευτικούς λόγους. Στην πραγματικότητα όμως  τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει.
Η έκθεση αναφέρει ότι η  τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει  να θεωρεί  τους Αλεβίτες  ως ετερόδοξη μουσουλμανική αίρεση και δεν τους  στηρίζει οικονομικά, χωρίς να τους  δίνει την δυνατότατα λατρείας  , επικαλούμενη την Διεύθυνση  Θρησκευμάτων, ως το κορυφαίο συντονιστικό σώμα για θρησκευτικά θέματα, η σύνθεση  του οποίου αποτελείται αποκλειστικά από Σουνίτες .
Τα « καρβέλια» των Τούρκων και για αυτόν τον λόγο είναι μετρημένα, διότι με αφορμή τον πόλεμο κατά των Κούρδων,  θα ξεσηκωθούν και άλλες θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες. «Το καζάνι βράζει στο εσωτερικό της χώρας αυτής και πολύ σύντομα θα σκάσει.»
Η εσωτερική διαμάχη μαζί με τους εξωτερικούς εχθρούς θα «σπρώξουν την Τουρκία στην καταστροφή την οποία δημιούργησε .
http://www.hurriyetdailynews.com/anti-semitism-on-rise-in-turkey-us-report.aspx?pag