Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Μπρα ντε φερ για τα δάνεια

Ακίνητα Ως πιθανό σενάριο παρουσιαζόταν από αρκετές πλευρές αυτό ενός συμβιβασμού κοντά στις 27.000 με 28.000 ευρώ, πάντα για το εισόδημα μιας τετραμελούς οικογένειας 

Με αγκάθι μια διαφορά μικρότερη των 10.000 ευρώ στο κριτήριο του ετήσιου εισοδήματος, μέχρι του οποίου οι δανειολήπτες που θα προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη θα απολαμβάνουν προστασία από την απειλή πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους, συνεχιζόταν και χθες το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών για να επιτευχθεί συμφωνία και σε αυτό το μέτωπο.
Το μέγιστο αποδεκτό όριο εισοδήματος που επιδιώκουν να ισχύσει οι δανειστές ήταν μέχρι χθες τα 21.000-22.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, ενώ η ελληνική πλευρά έχει κατεβάσει τον πήχη κοντά στα 30.000 ευρώ επιδιώκοντας να διευρύνει την προστασία σε μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας τάξης που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες.
Ως πιθανό σενάριο παρουσιαζόταν από αρκετές πλευρές αυτό ενός συμβιβασμού κοντά στις 27.000 με 28.000 ευρώ, πάντα για το εισόδημα μιας τετραμελούς οικογένειας, με βάση το οποίο εκτιμάται ότι θα καλύπτεται ένα ποσοστό περίπου 55% έως 60% των δανειοληπτών.
Για τον προσδιορισμό του εισοδηματικού κριτηρίου θα χρησιμοποιηθεί συντελεστής προσαύξησης των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης» που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ.
Το 2014 οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης για έναν ενήλικα ξεκινούσαν από τα 6.448 ευρώ και έφταναν π.χ. στα 18.659 για δύο ενηλίκους με δύο παιδιά.
Αν ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 2x για φέτος, όπως πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο θα είναι κοντά στα 37.000 ευρώ.
Αν πέσει στα 1,2x, που ζητούν οι δανειστές, το όριο διαμορφώνεται σε 22.390 ευρώ.
Πιθανότερο σενάριο είναι να συμφωνηθεί ένας συντελεστής κοντά στο 1,5 έως 1,6x και το όριο να διαμορφωθεί κοντά στις 27.000-28.000 ευρώ, έλεγαν χθες πηγές, με την επιφύλαξη ότι η διαπραγμάτευση ήταν ακόμη ανοιχτή.
Σε ό,τι αφορά το όριο αντικειμενικής αξίας, αυτό φαινόταν να κλείνει στις 180.000 ευρώ για άγαμο έως 305.000 για πενταμελείς οικογένειες, καθώς εκεί δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες.
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα για τη διαχείριση των δανείων και την προστασία από πλειστηριασμούς θα είναι πολύ διαφορετική για τους δανειολήπτες και τις τράπεζες.
Ο νόμος Κατσέλη εξελίσσεται πλέον σε υπερ-μηχανισμό διευθέτησης πάσης φύσεως οφειλών των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών και των ελεύθερων επαγγελματιών τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς την εφορία, τα Ταμεία και τους ΟΤΑ, όμως η οριζόντια προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, όπως ουσιαστικά εξακολουθεί να ισχύει σήμερα με το μορατόριουμ των τραπεζών, παύει οριστικά και δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις των οποίων η εξέταση από τα δικαστήρια εκκρεμεί θα επανεξεταστούν.
Οι χιλιάδες δανειολήπτες, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν προς συζήτηση στα δικαστήρια με ορίζοντα μέχρι και το 2031, είναι υποχρεωμένοι πλέον να επικαιροποιήσουν μέσα σε έξι μήνες τα στοιχεία του φακέλου τους, σύμφωνα με τις αυστηρότερες απαιτήσεις του νόμου, ώστε να μη βρεθούν «εκτός», ενώ όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν πλέον τις νέες διατάξεις και να διευθετήσουν χρέη προς το Δημόσιο θα πρέπει επίσης να υποβάλουν από την αρχή νέες αιτήσεις στα Πρωτοδικεία.
Πρακτικά, με τον τρόπο αυτό θα εντοπιστούν και θα απενταχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Στο μέτωπο της επιτάχυνσης των δικών, έχουν ήδη δημιουργηθεί ειδικά τμήματα στα Ειρηνοδικεία με αποκλειστική αρμοδιότητα την εκδίκαση αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο, ενώ προσλαμβάνονται 140 ειρηνοδίκες Δ’ τάξης και 190 υπάλληλοι στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Διαχείριση δανείων

Το νέο μοντέλο διαχείρισης δανείων των νοικοκυριών και των μικρότερων επιχειρήσεων θα έχει βάση τον «Κώδικας Δεοντολογίας» της ΤτΕ, που προβλέπει πληθώρα τρόπων για την ελάφρυνση του βάρους εξυπηρέτησης των μηνιαίων δόσεων προς τους συνεργάσιμους δανειολήπτες, αλλά και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από τις τράπεζες, ώστε μεγάλο μέρος από αυτά να φύγουν από την «κόκκινη περιοχή».
Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι η υιοθέτηση του πορτογαλικού μοντέλου για τη σύσταση της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου που θα έχει πλήρη εικόνα των περιουσιακών στοιχείων κάθε δανειολήπτη, όπως σήμερα έχει μόνο το δικαστήριο.
Θα αξιολογεί και θα προσδιορίζει την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει το δάνειό του με βάση τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης».
Εξίσου σημαντικό ρόλο θα έχει και ο νέος θεσμός των τοπικών «κέντρων ενημέρωσης για χρέη».
Πρόκειται για 30 νέα κέντρα σε όλη την Ελλάδα τα οποία θα λειτουργήσουν ιδιώτες ή ενώσεις καταναλωτών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και θα προσφέρουν δωρεάν στον δανειολήπτη πληροφορίες για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις επιλογές που έχει σχετικά με τη διαχείριση των χρεών του.

Νέο πλαίσιο για τα επιχειρηματικά δάνεια

Η Ελλάδα κάνει προσπάθεια να διαφοροποιηθεί σε αυτή τη φάση από τη γειτονική Κύπρο, που την Πέμπτη ψήφισε νόμο o οποίος απελευθερώνει τις απευθείας πωλήσεις κόκκινων δανείων σε «γύπες», θα ανάψει όμως το πράσινο φως στις τράπεζες να συστήνουν κοινές εταιρείες με «διεθνείς εισπράκτορες» και funds προκειμένου να γίνεται «ενεργητική διαχείριση» των ανείσπρακτων οφειλών.
Το σχετικό πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο και απομένει η οριστική διευθέτησή του. Στόχος είναι σε τρία χρόνια από σήμερα να εισπραχθούν περίπου 40-50 δισ. ευρώ από τα συνολικά 107 δισ. ευρώ στα οποία έχουν φτάσει πλέον τα κόκκινα και επισφαλή δάνεια όλων των κατηγοριών.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναθεωρείται και ο νόμος Δένδια, ο οποίος προβλέπει ρυθμίσεις ή διαγραφές δανείων (έως 500.000 ευρώ) σε επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και δίνει δυνατότητα ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων με πρωτοβουλία των πιστωτών.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.