Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Επανάσταση στο διαδίκτυο: Έρχεται το Li-Fi και αντικαθιστά το Wi-Fi

Το Wi-fi πέθανε, ζήτω το Li-Fi. Ερχεται και είναι 100 φορές ταχύτερο. Η νέα ασύρματη τεχνολογία προκαλεί ίλιγγο με τις επιδόσεις αλλά και τις καινοτομίες της.
Το Li-Fi (Light-Fidelity) μεταδίδει δεδομένα χρησιμοποιώντας φως από LED και αυτή την στιγμή δοκιμάζεται σε γραφεία και σε βιομηχανικό περιβάλλον, στο Ταλίν της Εσθονίας, όπως γράφει το iefimerida.gr.

Αυτό το νέο ασύρματο σύστημα κατάφερε να πιάσει ασύλληπτες ταχύτητες της τάξης των 224 gigabits ανά δευτερόλεπτο (σε εργαστηριακές δοκιμές) και έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην χρήση του διαδικτύου.
Ωστόσο, η ταχύτητα δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα του Li-Fi.
Σύμφωνα με την Daily Mail, το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία VLC (Visible Light Communication) μεταξύ 400 και 800 TeraHertz και μεταδίδει μηνύματα σε δυαδικό κώδικα.
Το ορατό φως δεν μπορεί να περάσει βέβαια μέσα από τοίχους, γεγονός όμως που καθιστά το Li-Fi πολύ πιο ασφαλές σύστημα και λιγότερο ευαίσθητο σε παρεμβολές.

Πάντως, ενώ το Li-Fi παρότι δείχνει πολλά υποσχόμενο, δεν θα αντικαταστήσει εντελώς το Wi-Fi – τουλάχιστον όχι σύντομα.
Αντ’ αυτού, οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να αναβαθμίσουν τις συσκευές με μπαταρία Li-Fi για να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν και τα δύο ασύρματα συστήματα, ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους για τη βέλτιστη ταχύτητα και ασφάλεια.
Πώς λειτουργεί
Το Li-Fi έχει ανακαλυφθεί από το 2011 από τον καθηγητή Harald Haas του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. Οπως κατέδειξε ο Haas θα μπορούσε να μεταφέρει περισσότερα δεδομένα με μόνο το φως ενός LED.
Το σύστημα λειτουργεί με αντίστοιχο τρόπο με τον παραδοσιακό κώδικα σημάτων Μορς, χρησιμοποιώντας ορατό φως (VLC) αλλά το οποίο λειτουργεί σε ταχύτητες οι οποίες είναι πολύ υψηλές για να γίνουν αισθητές από το ανθρώπινο μάτι.
Η τεχνολογία Li-Fi χρησιμοποιεί φως σε συχνότητες μεταξύ 400 και 800 THz και μεταδίδει μηνύματα μέσω δυαδικό κώδικα, οι οποίες δίνουν ταχύτητες αρκετά γρήγορες ώστε για να κατεβάζετε 18 ταινίες του 1,5 GB η καθεμιά, κάθε δευτερόλεπτο.


Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.