Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Bolero. O άγνωστος χορός της αγάπης (Vid)

Να έχετε μια υπέροχη βραδιά όλοι σας


Για τους περισσότερους φίλους του χορού, ακόμα και για αυτούς που ασχολούνται συστηματικά και με τον αθλητικό χορό, o χορός Bolero ή τους είναι εντελώς άγνωστος ή γνωρίζουν ελάχιστα γι αυτόν. Παρότι ο χορός αυτός είναι ένας από τους αγωνιστικούς χορούς στους American style διαγωνισμούς αθλητικού χορού.



Στην πατρίδα μας η ομοιότητά της μουσικής του Bolero με αυτήν της Rumba, έχει μπερδέψει όσους ασχολούνται με τον χορό, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι η Rumba και το Bolero να είναι ένας χορός, με λίγο διαφορετικό στυλ και tempo μουσικής.

Είναι γεγονός όσον αφορά την μουσική, την ιστορία, το ύφος του χορού, τον ερωτισμό, αλλά και τα χορευτικά βήματα υπάρχουν πολλές ομοιότητες και κοινά στοιχεία. Οι δύο χοροί έχουν όμως και πολύ μεγάλες διαφορές. Οι διαφορές ξεκινούν από τον ρυθμό, από το βασικό βήμα, από την τεχνική εκτέλεσης των βημάτων, από την απουσία της κουβανέζικης κίνησης στο Bolero και η ομοιότητά του με τους απαλούς χορούς Fox trot και slow waltz.

To Bolero είναι γνωστός σαν «ο χορός της αγάπης», τίτλος ο οποίος αναφέρεται και για την Rumba. Το χαρακτηριστικό αργό Tempo της μουσικής του Bolero και η ρομαντική Ισπανική κιθάρα, κάνει την μουσική του Bolero πάντα αγαπητή και ενθουσιάζει τους γνώστες αυτού του χορού χορευτές, που δυστυχώς στην πατρίδα μας είναι ελάχιστοι.

H μουσική του Bolero έχει μια μεγάλη μοναδική ιστορία. Έχει πιθανόν της ίδιες Αφροκουβανικές ρίζες της Rumba. Δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο εάν η μουσική αυτή ξεκίνησε στην Ισπανία ή στην Κούβα. Σίγουρα σαν μουσική ξεκίνησε περισσότερο σαν άκουσμα ή σαν ποίηση και λιγότερο σαν χορός. Η συνοδεία της κιθάρας πάντα χαρακτήριζε την μουσική του Bolero πάντα.

Η έντονη παρουσία της μουσικής στο Μεξικό και στην Κούβα σαν μορφή ερωτικής μπαλάντας, σε όλες τις εκδηλώσεις ακόμα και από υπαίθριους πλανόδιους καλλιτέχνες, υπάρχει πάντα ακόμα και στις ημέρες μας.

Η μουσική του Bolero έχει πολλά μοναδικά ιστορικά στοιχεία. Μουσική Bolero έχει γραφτεί και εκτελεστεί σε όλους σχεδόν τους γνωστούς μουσικούς χρόνους. Στην Ισπανία με μουσικό χρόνο ¾, στην Κούβα αρχικά σε μουσικό χρόνο 2/4 και αργότερα στα 4/4.

Η μουσική του Bolero διαδόθηκε πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα μετά το 1930, που έγινε δημοφιλής στη Η.Π.Α. για πολλές δεκαετίες ήταν συνεχώς ιδιαίτερα αγαπητή σε όλον τον Ισπανόφωνο κόσμο αλλά και παντού σε όλες τις χώρες, τα τραγούδια μεταφράζονται, διασκευάζονται σχεδόν σε όλες τις γλώσσες.

Υπάρχει βέβαια και η κλασσική μορφή του Bolero, που θα μένει πάντα αθάνατη και θα ομορφαίνει τις παραστάσεις μπαλέτου σε όλο τον κόσμο, οι συνθέσεις των Debussy, Chopin και φυσικά του Ravel θα κάνουν την μουσική του Bolero, ιστορικά μοναδική.

Όσον αφορά τον χορό, η σχέση του με την Rumba είναι πάρα πολύ μικρή. Η μουσική, ο ρυθμός δεν είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Το ότι μπορεί κάποιος να χορέψει Bolero και Rumba με την μουσική είναι γεγονός, αλλά εκεί τελειώνουν και τα κοινά στοιχεία. Το ερωτικός στοιχείο που είναι έντονο, η αποθέωση της γυναίκας επίσης είναι έντονα εμφανής, αλλά η απουσία της κουβανέζικης κίνησης στο Bolero, η πιο δυναμική παρουσία των χορευτών στην Rumba, ιδιαίτερα στο International style όπου οι κινήσεις είναι εντυπωσιακά πιο κοφτές. Στο Bolero όλα είναι απαλά, καμπυλωτά μακρόσυρτα με έντονα απαλά σβησίματα της κίνησης, που τον κάνουν να θυμίζει έντονα ένα μείγμα Foxtrot και waltz χωρίς συνεχόμενες στροφές και κίνηση στην γραμμή χορού.

Το έντονα λυγισμένο γόνατο στα πλαϊνά βήματα, η άρση και η πτώση, το έντονο Sway και οι διαφορετικές αλλαγές βάρους, κάνουν τον χορό εντελώς διαφορετικό σε εκτέλεση από την Rumba, αλλά και από όλους τους άλλους χορούς.

Το βασικό βήμα θυμίζει λίγο σαν σχήμα το βασικό βήμα του Mambo, με ξεκίνημα στο πλάι και μετά αλλαγή του καβαλιέρου πρώτα πίσω. Φυσικά το πλαϊνό βήμα δεν μοιάζει καθόλου με αυτό του Mambo, αφού είναι μεγάλο, σε λυγισμένο πόδι, με άρση στο τέλος του για να ακολουθήσει η αλλαγή βάρους.

Είναι προφανές ότι εάν κάποιος γνωρίζει πολύ καλά Rumba και τους άλλους Ballroom χορούς, εάν γνωρίζει την τεχνική και σεβαστεί τα χαρακτηριστικά του bolero, να μπορεί πολύ εύκολα και πολύ εντυπωσιακά να χορέψει, ακόμα και αυτοσχεδιάζοντας λόγω του αργού ρυθμού, χρησιμοποιώντας χορευτικά βήματα από άλλους χορούς.

Κλείνοντας θα πρέπει να σας αναφέρω ότι εάν ζητήσετε από την σχολή σας ή τον δάσκαλό σας, να μάθετε να χορεύεται και Bolero, πιθανότατα θα τους φέρεται σε δύσκολη θέση και δεν θα ικανοποιηθείτε. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί, ότι και σαν θέαμα ένα ζευγάρι που χορεύει Bolero στην πατρίδα μας είναι κάτι πολύ σπάνιο. Σας εύχομαι να μπορέσετε να το απολαύσετε και βλέποντας άλλους να το χορεύουν όμορφα, αλλά και εσείς να έχετε την ευκαιρία να μάθετε να χορεύετε τον «χορό της αγάπης», το άγνωστο Bolero.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.