Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Η Αθήνα ανακαλεί τον Ελληνα πρέσβη από την Πράγα μετά τις δηλώσεις του Τσέχου προέδρου περί Grexit

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία Παναγιώτης Σαρρής κλήθηκε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, ο κ. Σαρρής έλαβε την κλήση χθες το βράδυ κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά από την πολλοστή πρόσφατη επίθεση, διά του Τύπου, κατά της Ελλάδας του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.
Η κλήση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα του κ. Σαρρή δίνει ένα σαφές μήνυμα της Ελλάδας τόσο προς τον κ. Ζέμαν και την Τσεχία, όσο και προς άλλους ηγέτες χωρών που επιδίδονται κατά διαστήματα σε δυσμενείς και απαξιωτικές δηλώσεις προς την Ελλάδα.
Οι προκλητικές δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν
«Η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση της Ελλάδας» είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, σύμφωνα με τα πρακτορείο TASR. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε εκφράσει και την απογοήτευσή του που η Ελλάδα τελικά παρέμεινε στο κοινό νόμισμα: «Αν και η Ελλάδα ήταν κοντά στο Grexit, τελικά απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα». Όπως τόνισε, δεν θέλει να πληρώσουν για τα ελληνικά χρέη οι πολίτες της Τσεχίας. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που o Τσέχος Πρόεδρος κάνει «εμπρηστικές» δηλώσεις για το θέμα του Grexit. Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και τον Ιούλιο, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την Ελλάδα.
Η ελληνική απάντηση: Είναι κράτος-μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα
Τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας είχε σχολιάσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας: «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».
Επί της ουσίας, η Ελλάδα έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της στην Τσεχία. Απάντηση στο ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να δοθεί. Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι είναι θέμα της τσεχικής πλευράς να διορθώσει τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ζέμαν και να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας. Η ανάκληση πρέσβη συνιστά πολύ σοβαρή εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις κρατών, δεδομένου ότι πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο βήμα πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.