Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Δημόσιο: Τα λαβράκια του Σώματος Επιθεωρητών – Δημοτικός υπάλληλος με καταθέσεις… 290.000 ευρώ (λίστα)

Στα χέρια των εισαγγελικών αρχών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πειθαρχικών οργάνων βρίσκονται πλέον τα ευρήματα των επιθεωρήσεων των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς (καταθέσεις από αδιαφανείς πηγές, μη δικαιολογημένη ακίνητη περιουσία και πειθαρχικά παραπτώματα) σε υπουργεία, δήμους, τομείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και διευθύνσεις του Δημοσίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», μέσα στο 2015 το ΣΕΕΔΔ διενήργησε 295 επιθεωρήσεις, υπό την καθοδήγηση των αρμόδιων στελεχών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Πλέον στα χέρια των αρχών βρίσκονται δεκάδες πορίσματα των ελεγκτικών σωμάτων που εντόπισαν πόρους από αδιαφανείς πηγές και οι σχετικές εκθέσεις διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο πειθαρχικό προϊστάμενο, για να πάρουν οι υποθέσεις τον δρόμο της πειθαρχικής δίωξης, στις εισαγγελικές αρχές, στον γενικό επίτροπο Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη ΔΟΥ των υπαλλήλων. Μερικές από αυτές αφορούν:
Αδικαιολόγητες καταθέσεις
* Αδικαιολόγητες καταθέσεις 417.957 ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλου της αποκεντρωμένης διοίκησης. Όσα παραστατικά προσκόμισε δικαιολογούν ποσά ύψους 324.216 ευρώ, από τις συνολικά 742.173 ευρώ που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς του, πλην μισθοδοσίας, τόκων και μεταφορών από άλλους λογαριασμούς. Και αυτή είναι μία μόνο από τις υποθέσεις που στοιχειοθετούν ενδείξεις διαφθοράς στο Δημόσιο και που ήρθαν στο φως το 2015.
* Αδικαιολόγητες καταθέσεις 355.267 ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμούς υπαλλήλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, για τον οποίο μάλιστα οι έλεγχοι ανέδειξαν σοβαρή και μη δικαιολογημένη μεταβολή της ακίνητης περιουσίας του, που δεν καλύπτεται από τα οικογενειακά του εισοδήματα ιδίως κατά το έτος 2007. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπαλλήλου πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις, πλην μισθοδοσίας του υπαλλήλου και της συζύγου του, τόκων και μεταφορών από άλλους λογαριασμούς, συνολικού ύψους 632.001 ευρώ και 1.408 στερλίνες. Δικαιολόγησε καταθέσεις συνολικού ποσού 276.733 ευρώ και 1.408 στερλίνων.
* Υπάλληλο σε περιφερειακή υπηρεσία υπουργείου που βρέθηκε με πόρους που δεν καλύπτονται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα και μη δικαιολογημένες καταθέσεις ύψους 254.241 ευρώ.
* Δημοτικό υπάλληλο που βρέθηκε με αδήλωτες καταθέσεις 289.872 ευρώ. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπαλλήλου εντοπίστηκαν καταθέσεις εκτός μισθοδοσίας και τόκων συνολικού ύψους περί τις 400.000 ευρώ.
Η διαφθορά δεν σταματά στις καταθέσεις
* Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου βρίσκονται τα στοιχεία των ελέγχων στη Διεύθυνση Δασών Αργολίδας. Με 31 πράξεις, χαρακτήρισε εκτάσεις 52,5 στρεμμάτων, περίπου, ως δάση και δασικές εκτάσεις, την ώρα που ο έλεγχος κατέδειξε ότι δασικές είναι εκτάσεις συνολικού εμβαδού 239 στρεμμάτων. Περί τα 186 στρέμματα δηλαδή, ενώ κατά τεκμήριο είναι δημόσιες εκτάσεις, η αρμόδια υπηρεσία τις χαρακτήριζε «γεωργικώς καλλιεργούμενες».
* Στις εισαγγελικές αρχές έχει διαβιβαστεί φάκελος για υπόθεση που αφορά αξιολόγηση (βαθμολόγηση) δύο επενδυτικών προτάσεων με παρόμοιο αντικείμενο, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών)».
* Με πειθαρχικές διώξεις βρίσκονται αντιμέτωποι δημοτικοί υπάλληλοι, που υποβλήθηκαν σε έλεγχο, λόγω απώλειας υπηρεσιακών οχημάτων. Ευθύνες προέκυψαν και επί της διαχείρισης των υπηρεσιακών οχημάτων, όπως και επί του ελέγχου της κατανάλωσης καυσίμων.
* Στον εισαγγελέα έχει διαβιβαστεί φάκελος με τα πορίσματα της εξέτασης της εγκυρότητας των δικαιολογητικών που υπέβαλαν οι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς για την πλήρωση θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας των δήμων της Αττικής.
Έλεγχοι σε προμήθειες του ΟΛΠ
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έλεγχοι και στα έργα του Δημοσίου, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκείνες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εξετάζουν προμήθειες για 13 συνολικά γερανογέφυρες, συνολικού κόστους 40,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται για:
* Προμήθεια 8 RMG – Γερανογεφυρών Ανοιχτού Πυλώνα, Ανυψωτικής Ικανότητας Φορτίου 40 τόνων και συνολικού συμβατικού κόστους 24,360 εκατ. ευρώ.
* Προμήθεια 5 Γερανογεφυρών Μεγέθους Super Post Panamax Ανοιχτού Πυλώνα, Ανυψωτικής Ικανότητας Φορτίου 65 τόνων και συνολικού συμβατικού κόστους 16,2 εκατ. ευρώ.
Από τους ελέγχους, δε, στο έργο «Ανακατασκευή της τριώροφης αποθήκης Γ8 – Γ9 – Γ10 του ΟΛΠ στον λιμένα Ηρακλέους», υπενθυμίζεται πως προέκυψαν παραβιάσεις κατ” επανάληψη σε θεμελιώδεις διατάξεις για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων τόσο στο στάδιο της εκπόνησης της μελέτης όσο και στο στάδιο της εκτέλεσης του έργου, προκαλώντας συνολικά ζημία συνολικού ύψους σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 49% της συνολικής δαπάνης του έργου (3,95 εκατ. ευρώ).
Συνολική ζημία 1,86 εκατ. ευρώ προέκυψε και για το έργο της κατασκευής του βιοκλιματικού κτηρίου διοίκησης στον Ν. Ικόνιο, όταν ο ΟΛΠ πλήρωσε για ειδικό βιοκλιματικό κτήριο ένα απλό συμβατικό κτήριο, με μόνο χαρακτηριστικό το φυτεμένο δώμα που κατά την αυτοψία των ελεγκτών εντοπίστηκε κατεστραμμένο. Τέλος, ερευνάται η εκτέλεση του έργου «Κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων περιοχής Αγ. Νικολάου κεντρικού λιμένα Πειραιώς» προϋπολογισμού δαπάνης 7,5 εκατ. ευρώ.
Μνημόνιο συνεργασίας
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Παντείου Πανεπιστημίου και του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων, τον περιορισμό της παρατεταμένης κακοδιοίκησης σε δημόσιες υπηρεσίες, την απλούστευση των διαδικασιών και τη χρήση σύγχρονων πρακτικών, όπως υπηρεσίες Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων (ΟΠΣ).
Στη συνεργασία προβλέπεται ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών δράσεων και η συγκρότηση ολοκληρωμένου και συνεκτικού πλαισίου εκπαίδευσης επιμόρφωσης των επιθεωρητών σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, κοινωνικής πολιτικής και περιβάλλοντος.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.