Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Η Ιστορία διδάσκει, εμείς διδασκόμαστε;

Το κείμενο του Δημοσθένη "Προς Αθηναίους" πριν από 2.300 χρόνια, εκτός του ότι είναι σημαντικό είναι και διδακτικό. Είναι ειλικρινά τόσο επίκαιρο, που οι έννοιες παρελθόν, παρόν και μέλλον αποκτούν πραγματικά την σημασία τους. Το κείμενο αυτό μ’ έκανε επίσης να σκεφτώ πως η ιστορία διδάσκει κι όποιος δεν γνωρίζει ή αγνοεί την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Παραθέτω λοιπόν το απόσπασμα:
…« Οι ελληνικές πόλεις νοσούν… Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται. Κι όσο για τη μεγάλη Μάζα των πολιτών, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στη ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας…

Από τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες – απλώς, ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η συμφορά δεν θα χτυπήσει τη δική του πόρτα, αλλά θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τους κινδύνους των άλλων….

Κι ενώ κανονικά όλες οι συζητήσεις γίνονται πριν απ’ τα όποια γεγονότα, εσείς διαβουλεύεστε πάντα κατόπιν εορτής. Αφήσατε όλον αυτό τον καιρό να κυλήσει με συνεχείς αναβολές, μετάθεση των ελπίδων σας σε άλλους, αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες. Αυτά συνεχίζετε να κάνετε και σήμερα…

Όλοι πρέπει να εξοργίζεστε εξίσου όταν βλέπετε ότι πολύ εύκολα κινδυνεύουν να κακοποιηθούν οι πιο φτωχοί και αδύνατοι πολίτες, ενώ οι βδελυροί και πλούσιοι μπορούν να αδικοπραγούν ατιμωρητί και να εξαγοράζουν πρόσωπα για να εκβιάζουν καταστάσεις…

Στρέψτε το βλέμμα προς τους σημερινούς πολιτικούς: άλλοι από φτωχοί έγιναν πάμπλουτοι, άλλοι από άσημοι χόρτασαν τιμές, ορισμένοι έφτιαξαν σπίτια δίπλα στα οποία τα δημόσια οικοδομήματα είναι πιο σεμνά, κι όσο ο πλούτος της πόλης ελαττωνόταν, τόσο ο δικός τους αύξανε…

Δεν είναι ασφαλώς ένα και δύο τα αίτια ένεκα των οποίων έφθασαν τα πράγματα ως εδώ. Αλλά την κύρια αιτία θα τη βρείτε στο πρόσωπο εκείνων που προτιμούν να σας είναι ευχάριστοι παρά να σας συμβουλεύουν ορθά. Απ” αυτούς, πολλοί προσπαθούν να συντηρούν τη σημερινή κατάσταση γιατί αντλούν από αυτή δημοτικότητα και εξουσία – κι έτσι ούτε οι ίδιοι προνοούν για το αύριο, ούτε νοιάζονται για το αν εσείς προνοείτε…

Βρίσκονται σε τέτοια εγκατάλειψη και σε τέτοια χάλια τα πράγματα, ώστε ακόμη και αν όσοι μιλούν από τούτο το βήμα πρότειναν συνειδητά τα πιο βλαβερά μέτρα κι εσείς τα ψηφίζατε, πάλι δεν θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε χειρότερη θέση.»…

Οι ομοιότητες της εποχής εκείνης με τη σημερινή καταδεικνύουν περίτρανα πως η εξουσία φθείρει και διαφθείρει και πως ελάχιστα έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν. Ξανακάνουμε πάλι τα ίδια λάθη: Διαφθορά, μίζες, σπατάλες, καταχρήσεις και άλλα παρόμοια. Όταν μια κοινωνία καταρρέει σημαίνει ότι έχουμε χάσει την επαφή μας με την πραγματικότητα.

Η αναφορά μου αυτή στο παρελθόν στόχο έχει να μας ταρακουνήσει όλους, να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο και την ραστώνη και να μας κάνει να αναρωτηθούμε:

Πότε εμείς οι Νέοι Έλληνες θα πάψουμε να κοιτάζουμε το δάχτυλο αντί για το φεγγάρι;

Πότε εμείς οι Νεοέλληνες θα ενηλικιωθούμε και θα πάψουν να μας εκλαμβάνουν ως λαό εφήβων;

Πότε επιτέλους εμείς οι Νεοέλληνες, που είμαστε γεννημένοι στη χώρα των Ελλήνων με την γλώσσα των Ελλήνων και τον τρόπο των Ελλήνων, θα διδαχθούμε κάτι από το παρελθόν;

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.