Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Οι Χριστιανοί του Ιράκ είναι απροστάτευτοι

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού
Σε άρθρο της η εφημερίδα ‘‘al Monitor’’ αναφέρεται στην ουσιαστική αδιαφορία, παρά τις προσχηματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ για την προστασία των ιδιοκτησιών των Χριστιανών του Ιράκ.
Ο πατριάρχης των Καθολικών Χαλδαίων της Βαβυλώνας Louis Sako μποϋκόταρε την Ιρακινή εθνική διάσκεψη για την προστασία της ειρηνικής συνύπαρξης, την απαγόρευση του μίσους και την πάλη εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, που διεξήχθη στο Ιρακινό κοινοβούλιο στις 7 Φεβρουαρίου. 
Ο Sako θεώρησε ότι ήταν άχρηστο να συμμετάσχει σε διασκέψεις συνθημάτων και συζητήσεων που δεν καταλήγουν σε αποτελεσματικά μέτρα στην πράξη.
Στις 5 Φεβρουαρίου ο Sako ικέτευσε με μια δημόσια δήλωση…
«Επικαλούμαι την συνείδηση των Ιρακινών αξιωματούχων και των θρησκευτικών αρχών να αναλάβουν δράσεις για να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων, την αξιοπρέπεια και τις περιουσίες τους, είναι άνθρωποι και Ιρακινοί».
Δεν δίστασε να πει ότι οι πρακτικές εναντίον των Χριστιανών είναι εναντίον των θρησκευτικών μηνυμάτων και μπορούν να θεωρηθούν ως γενοκτονία διαφορετικού τύπου.
Τον Ιούλιο του 2015 σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ο Mohammed al Rubaie ένα μέλος του Ιιρακινού επαρχιακού συμβουλίου, μοιράστηκε στατιστικές που έδειχναν ότι κόμματα με επιρροή είχαν πάρει τον έλεγχο της περιουσίας του 70% των χριστιανών που είχαν εκτοπιστεί από την Βαγδάτη σε προορισμούς εκτός Ιράκ. 
O Rubaie πρόσθεσε ότι αυτά τα κόμματα είχαν καταφέρει να αλλάξουν την ιδιοκτησία των σπιτιών στα κυβερνητικά κτηματολογικά αρχεία και να την μεταφέρουν στο όνομα ανθρώπων με επιρροή.
Τον Ιούλιο του 2015 ο χριστιανός πολιτικός Imad Youkhana είπε ότι ο πρωθυπουργός Abadi υποσχέθηκε να βάλει ένα τέλος στις παραβιάσεις εναντίον των χριστιανών και να επιστρέψει τα σπίτια στους αρχικούς ιδιοκτήτες. O Youkhana κατηγόρησε παράνομα θρησκευτικά κόμματα και πολιτοφυλακές ότι αρπάζουν σπίτια χριστιανών στην Βαγδάτη. ότι τους απαγάγουν και τους απειλούν.
Σημείωσε ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα οδηγεί σε εθνοκάθαρση και δημογραφική αλλαγή.
Ο Yonadam Kanna, πρόεδρος του Ασσυριακού δημοκρατικού κινήματος είπε στην εφημερίδα ότι πολιτοφυλακές συνδεδεμένες με πολιτικά κόμματα προσπαθούν να εξαφανίσουν τους χριστιανούς από την Βαγδάτη και να αρπάξουν την περιουσία τους με την βία. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι καλά ενημερωμένη γι αυτές τις παραβάσεις αλλά δεν κάνει τίποτα γι αυτό. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτές οι συμμορίες συνεχίζουν να αρπάζουν την ιδιοκτησία χριστιανών και ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που δέχτηκε δεκάδες σπίτια έχουν αρπαχθεί αλλά είναι σίγουρος ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς μερικές οικογένειες έφυγαν αμέσως μετά την αρπαγή των σπιτιών τους χωρίς να υποβάλλουν παράπονο ή να υπογράψουν τίποτα φοβούμενοι για την ζωή τους. Ο πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι τα κατασχεμένα σπίτια είναι συχνά άδεια σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη φύγει αλλά υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που οι συμμορίες απειλούν να σκοτώσουν τους ιδιοκτήτες και να αρπάξουν τα σπίτια ενώ ζουν ακόμα μέσα οι οικογένειες.
Ένας χριστιανός Ιρακινός μίλησε στην εφημερίδα με ψευδώνυμο και είπε ότι ζούσε στην Βαγδάτη όπου δέχτηκε πολλές φορές την παρενόχληση ένοπλων ομάδων για να πουλήσει το σπίτι του σε τιμή κατώτερη από την αξία του (το σπίτι κόστιζε 180.000 δολάρια και ήθελαν να το αγοράσουν για 100.000). Αρνήθηκε να πουλήσει το σπίτι και μήνες μετά τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν ή θα πληγώσουν την μητέρα του. Ο ίδιος κατέφυγε πρώτα στο Ιρακινό Κουρδιστάν και μετά μόνιμα στις ΗΠΑ, το πατρικό του το έχασε και δεν ξέρει αν θα το ξαναπάρει.
Ο πρόεδρος του Ασσυριακού δημοκρατικού κόμματος είπε ότι πολλές χριστιανικές ιδιοκτησίες αλλάζουν χέρια στο Ιρακινό κτηματολόγιο και μεταφέρονται σε ένοπλες ομάδες με δωροδοκία που κυμαίνεται στα 10.000 δολάρια, παρόλα αυτά η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει δώσει ακόμα σοβαρή απάντηση στα καλέσματα κληρικών και χριστιανών επισήμων για να προστατέψει τους χριστιανούς και να τους παροτρύνει να μείνουν στο Ιράκ.
Οι κατασχέσεις και η βία στην Μέση Ανατολή εναντίον των χριστιανών δεν ξεκίνησαν από το Ισλαμικό κράτος ούτε ήταν προστασία η χρησιμοποίηση τους από δικτατορικά καθεστώτα ως ασπίδα για να κρατάνε την θέση τους. 
Τα σύνορα της Μέσης Ανατολής μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο δεν χαράχτηκαν με βάση τις ιστορικές αριθμητικές πραγματικότητες και την προστασία των μειονοτήτων αλλά με βάση τα συμφέροντα των Αγγλογάλλων.
Αυτή την φορά οι λαοί πρέπει να ληφθούν υπ όψιν. 
 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.