Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Έρευνα επιβεβαιώνει την μοναξιά του Facebook

Νέα αυστραλιανή μελέτη δείχνει πως οι περισσότερες προσωπικές πληροφορίες δημοσιεύονται από χρήστες του Facebook που νιώθουν μοναξιά. Η κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων φαίνεται πως λειτουργεί ως υποκατάστατο της πραγματικής ζωής.
Πέρα από τα στοιχεία που διαρκώς ανασύρουν τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα της χρήσης του Facebook, νέα αυστραλιανή μελέτη καταλήγει σε ένα καινούριο συμπέρασμα. Οι άνθρωποι, που τείνουν να δημοσιεύουν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες στο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, βιώνουν και τη μεγαλύτερη μοναξιά.
Δεν πρόκειται για την “χαμογελαστή κατάθλιψη των social”, καθώς η μοναξιά στην καινούρια μελέτη, αποδεικνύεται πως προϋπάρχει, είναι επακόλουθο αυτού που μας λείπει από την επαφή με τους γύρω μας. Μελετώντας το προφίλ συνολικά 616 γυναικών, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τσαρλς Σταρτ διαπίστωσε ότι οι πιο πιστοί και “ενεργοί” χρήστες ήταν συνήθως άτομα μοναχικά και πιο απομακρυσμένα από το κοινωνικό σύνολο.



Με την αυτοπροβολή καταπολεμάμε τη μοναξιά από την πραγματική μας ζωή
Με την αυτοπροβολή καταπολεμάμε τη μοναξιά από την πραγματική μας ζωή
Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες που μελετήθηκαν, αξιολογήθηκαν ως απλώς “συνδεδεμένες”, ενώ οι υπόλοιπες ως “μοναχικές”, σύμφωνα με τις τελευταίες τους αναρτήσεις. Οι μελετητές πιστεύουν ότι ένα βασικό στοιχείο που μαρτυρά την ψυχολογική κατάσταση ενός χρήστη είναι εκείνο που αφορά την οικογενειακή μας κατάσταση, δηλαδή εάν βρισκόμαστε σε “σχέση” ή όχι. Ναι, εκείνο το κουτάκι που ζητάει να καταχωρήσουμε εάν είμαστε “δεσμευμένοι”, “μπερδεμένοι”, “ελεύθεροι”.  Όσο μεγαλύτερη η μοναξιά μας, τόσο περισσότερα στοιχεία προβάλλουμε για εμάς, με βάση τους ειδικούς. Η καταγραφή των χρηστών έδειξε ότι περίπου το 98% των μοναχικών γυναικών δεν ξεχνούσε να παραλείψει από την συμπλήρωση των στοιχείων, την ακριβή διεύθυνση κατοικίας, ενώ το 79% παρατηρήθηκε ότι καταχωρεί δημοσίως πληροφορίες , όπως για παράδειγμα, αγαπημένες ταινίες, και ενδιαφέροντα.
Με βάση έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, τον δρ Γιεσλάμ αλ Σαγκάφ, “Είναι επόμενο, αν το καλοσκεφτούμε, τα άτομα που νιώθουν μοναξιά να αποκαλύπτουν πιο προσωπικά στοιχεία γύρω από τον εαυτό τους. Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθούν να πυροδοτήσουν την επικοινωνία με άλλους χρήστες προκειμένου να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα αισθήματα μοναξιάς που νιώθουν”.



Έρευνα επιβεβαιώνει την μοναξιά του Facebook
Στο παιχνίδι των αναρτήσεων φαίνεται πως έχουν μπει πλέον και οι ανήλικοι χρήστες που μπορούν πλέον να ποστάρουν σχόλια ή άλλο περιεχόμενο. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, τα άτομα ηλικίας 13- 17 ετών μπορούσαν να "φτάσουν" μέχρι τους φίλους των φίλων τους. Ωστόσο, αποφασίστηκε να διευρυνθεί το κοινό που κάνει δημοσιεύεσεις. Μάλιστα, οι έφηβοι, όχι μόνο ενισχύουν τον όγκο των δημοσιεύσεων, αλλά το Facebook είχε ανακοινώσει πως "συγκαταλέγονται στους πιο ενεργούς χρήστες των social media, θέλουν να ακουστούν". Γι' αυτό, η κοινοποίηση και για αυτές της ηλικίες είναι πλέον επιτρεπτή. Η μοναξιά που προκύπτει ως αποτέλεσμα δυσαρέσκειας από τον πραγματικό κόσμο επηρεάζει τον τρόπο που προβάλλεται ένα δημόσιο προφίλ. Τα νέα συμπεράσματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα “κατάθλιψη” των κοινωνικών μέσων που κρύβεται πίσω από χαμόγελα που θέλουμε να μας κάνουν αρεστούς. Τελικά, η εικονική ζωή, αφού στήνεται ορισμένες φορές, πάνω στη μοναξιά που ήδη βιώνουμε από την καθημερινή μας ζωή, και καταλήγει ενίοτε στην κατάθλιψη, μάλλον μας “αποδικτυώνει” παρά μας “δικτυώνει”... 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.