Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Οι αμοιβές των δημοτικών αρχόντων

Αντίστοιχα ποσά λαμβάνουν και οι αιρετοί του Δήμου Μαραθώνα. Θεωρούμε τις αμοιβές πλουσιοπάροχες δεδομένης της χαμηλής παραγωγικότητας που προσφέρουν οι περισσότεροι από αυτούς.
Προϋπολογισμός, μισθοδοσίες εργαζομένων, λειτουργικά έξοδα. Οικονομικά στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία ενός Δήμου και τα οποία έχουν τη δική τους σημασία. Όμως στη λειτουργία του Δήμου εντάσσεται και η ίδια η διοίκησή του, τα αιρετά δηλαδή πρόσωπα που έχει εκλέξει η ίδια η κοινωνία.
Και έχει αν μη τι άλλο ενδιαφέρον για κάθε πολίτη να πληροφορηθεί το πώς αμείβονται τα πρόσωπα αυτά. Από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, μέχρι τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που εξέλεξαν οι πολίτες του διευρυμένου πλέον Δήμου Ηρακλείου το Νοέμβριο, οι συνολικές αμοιβές για το 2011 θα φτάσουν τα 882.649 ευρώ.
Πώς προκύπτει αυτό το ποσό; Έχουμε λοιπόν και λέμε: Βάσει του σχετικού νόμου ο μισθός του δημάρχου, όταν πρόκειται για δήμο με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων είναι ισόποσος με τις αποδοχές ενός γενικού γραμματέα υπουργείου. Το ανώτατο όριο αποδοχών για έναν γενικό γραμματέα υπουργείου έχει οριστεί από το 2010 στο ποσό των 5.856 ευρώ/μήνα. Οπότε αυτός είναι και ο μισθός του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, ο οποίος λαμβάνει 5.856 ευρώ /μήνα και 70.272 ευρώ το χρόνο.
Ακριβώς τα μισά παίρνουν οι 10 αντιδήμαρχοι στο Ηράκλειο. Ο μισθός τους ορίζεται στο ήμισυ του μισθού του δημάρχου, οπότε οι ίδιοι παίρνουν 2.928 ευρώ/μήνα. Πολλαπλασιάζοντας το μηνιαίο αυτό μισθό επί 12 μήνες και επί 10, όσοι είναι οι αντιδήμαρχοι , το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας των αντιδημάρχων ανέρχεται στα 351.364 ευρώ το χρόνο.
Κάτι λιγότερο από τους αντιδημάρχους λαμβάνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δική του αντιμισθία ορίζεται στο 40% του μισθού του δημάρχου. Οπότε το μηναίο εισόδημα για τον Δημήτρη Καρατζάνη είναι 2.342 ευρώ και το ετήσιο εισόδημά του φτάνει τα 28.109 ευρώ.

Δημοτικοί σύμβουλοι-Επιτροπές

Σε ό,τι αφορά τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, οι αποζημιώσεις διαμορφώνονται ως εξής: Κάθε σύμβουλος δικαιούται να εισπράττει ένα ποσοστό της τάξης του 2% επί του μισθού του δημάρχου για κάθε συνεδρίαση του οργάνου. Με βάση αυτή την αναλογία προκύπτει μια αποζημίωση ύψους 117,12 ευρώ ανά συνεδρίαση. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσό επί 3 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το μήνα και στη συνέχεια επί 12 μήνες, προκύπτει μια ετήσια αποζημίωση ύψους 4.216 ευρώ για κάθε δημοτικό σύμβουλο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι 49, οπότε η συνολική αποζημίωση για το συμβούλιο ανέρχεται στα 206.600 ευρώ.
Αποζημιώσεις δεν προβλέπονται βέβαια μόνο για τη συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και για τη συμμετοχή στις επιτροπές - διόλου τυχαία λοιπόν πως πάντα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα στελεχώσουν τις επιτροπές. Για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η αποζημίωση είναι η ίδια και ορίζεται στο 1% του μισθού του δημάρχου. Ως εκ τούτου, κάθε σύμβουλος-μέλος επιτροπής εισπράττει 58,56 ευρώ για κάθε συνεδρίαση της επιτροπής. Αν το πολλαπλασιάσουμε επί 3 συνεδριάσεις το μήνα και κατόπιν επί 12 μήνες, τότε η ετήσια αποζημίωση για κάθε μέλος της επιτροπής φτάνει τα 2.108 ευρώ. Οι δυο επιτροπές απαρτίζονται συνολικά από 20 μέλη, οπότε το ετήσιο κόστος της αποζημίωσης για τις επιτροπές αγγίζει τα 42.163 ευρώ.
Με άλλα λόγια λοιπόν οι αμοιβές των δημοτικών συμβούλων για τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και για τις συνεδριάσεις των επιτροπών ανέρχονται αθροιστικά στα 248.762 ευρώ το χρόνο.

Τοπικοί σύμβουλοι

Με το αζημίωτο συμμετέχουν όμως στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι πρόεδροι, όπως και τα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων. Καθένας εξ αυτών δικαιούται μια αποζημίωση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2/3 της αποζημίωσης που λαμβάνει ο δημοτικός σύμβουλος. Η αποζημίωση, όπως αναφέραμε πιο πάνω, του κάθε δημοτικού συμβούλου ανά συνεδρίαση φτάνει τα 117,12 ευρώ. Οπότε με την αναλογία των 2/3 κάθε πρόεδρος ή μέλος τοπικής κοινότητας λαμβάνει 78,08 ευρώ για τη συμμετοχή του στο όργανο. Το ποσό αυτό επί 3 συνεδριάσεις το μήνα και επί 12 μήνες φέρνει μια ετήσια αποζημίωση ύψους 2.810 ευρώ. Υπολογίστε πως τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Ηρακλείου είναι συνολικά 59, οπότε οι συνολικές αμοιβές εδώ φτάνουν τα 165.841 ευρώ το χρόνο. Αυτή δεν είναι ωστόσο η μοναδική αμοιβή για τους προέδρους και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων, αφού λαμβάνουν μια δεύτερη αποζημίωση για τις συνεδριάσεις, αυτή τη φορά των δικών τους συμβουλίων. Κάθε μέλος Τοπικού Συμβουλίου δικαιούται 30 ευρώ το μήνα, ή αλλιώς 360 ευρώ το χρόνο. Οπότε εδώ το συνολικό ετήσιο κόστος των αποζημιώσεων φτάνει τα 18.300 ευρώ.
Προσθέτοντας όλα τα παραπάνω ποσά, οι συνολικές αμοιβές για τις υπηρεσίες των αιρετών του Δήμου Ηρακλείου θα αγγίζουν τη φετινή χρονιά το ποσό των 882.649 ευρώ.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.