Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Μαραθώνας το επόμενο βήμα»


Ανάγκη για συναίνεση και συνολική προσέγγιση είναι η βασική πρόκληση και το ζητούμενο για την αναβάθμιση και ουσιαστική ανάπτυξη του Μαραθώνα, όπως κατέστη σαφές στην Ημερίδα: «Μαραθώνας: το επόμενο Βήμα» που διοργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στο Μουσείο της Ακρόπολης, (7 Ιουνίου).
Όλοι οι αρμόδιοι Φορείς και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι ώστε να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση του ιστορικού τόπου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Π. Φιλίππου, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΕΠΑΣΜ Χ. Καμπεζίδης, η Δ/ντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής Α. Λαζαρίδου, η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Καρδαμίτση – που χειροκροτήθηκε για την αποφασιστικότητα της υπηρεσίας να εφαρμόσει τη νομοθεσία κατεδαφίζοντας τις πρώτες παράνομες ταβέρνες πάνω στην παραλία του Σχινιά – κ.α. κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και την ανάγκη άμεσης συνεργασίας και συντονισμού. Παράλληλα, τονίσθηκε η σημαντικότατη βιοποικιλότητα του υγρότοπου από τον Λ. Σταύρακα, Ερευνητή της Ορνιθολογικής Εταιρείας, η δυνατότητα αξιοποίησης του πεδίου της μάχης σύμφωνα με επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, από τον Θ. Δοξιάδη, Αρχιτέκτονα Τοπίου και η σημασία της Εκπαίδευσης για την Αειφορική Ανάπτυξη της περιοχής από την Ε. Αγγελίδου, Δρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & πρώην Υπεύθυνη ΠΕ-ΔΔΕ Αν. Αττικής.
Σύμφωνα με τις θέσεις της ΕΛΛΕΤ, τις οποίες παρουσίασε η Αντιπρόεδρος Λ. Καρρά, τα επείγοντα πρακτέα – που προέκυψαν από συζητήσεις με όλους τους εμπλεκομένους φορείς και στα οποία διαφαίνεται συναίνεση – ώστε από αυτό το καλοκαίρι η περιοχή να μην επιβαρυνθεί πλέον, περιλαμβάνουν:
- την εξασφάλιση συνεχούς συγκοινωνίας (με λεωφορείο, τρενάκι ή ενοικιαζόμενα ποδήλατα) από το Κωπηλατοδρόμιο ως την Κυνοσούρα, ώστε να απαγορευθεί η είσοδος αυτοκινήτων στο δάσος και να αποφευχθεί η συνεχιζόμενη υποβάθμισή του. Τα έσοδα εξάλλου από το μέτρο αυτό θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος φυλάκων του δάσους και καθαριστών της παραλίας.
- την επείγουσα εξασφάλιση της λειτουργίας - σε κατάλληλα σημεία του πευκοδάσους - πυροσβεστικών κρουνών, αφού δεν μπορεί να αποκατασταθεί το πλήρες σύστημα πυρόσβεσης που είχε κατασκευαστεί το 2004.
- την απομάκρυνση και των λίγων παράνομων ταβερνών που απομένουν στην παραλία Σχινιά, μετά τις τελεσίδικες αποφάσεις για κατεδάφισή τους.
- την ασφαλτόστρωση από την Περιφέρεια Αττικής του 1 χλμ. χωματόδρομου που απομένει, ο οποίος οδηγεί προς τον οικισμό των δικαστικών, παρακάμπτοντας τον υγρότοπο ώστε να μη διασχίζεται το πολύτιμο δάσος.
Ποιες είναι οι κοινές παραδοχές:
-         Είναι μια περιοχή όπου απαιτείται να ασκηθεί «Ολοκληρωμένη Διαχείριση», μια από τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής οικολογίας και της αειφορίας. Αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα και όχι να εκπονούνται αποσπασματικά.
-         Σημαντικό μοχλό ανάπτυξης αποτελούν οι δυνατότητες διεθνοποίησης με ανοίγματα προς το εξωτερικό (βάσει του brand name της περιοχής και του Μαραθωνίου δρόμου), αλλά θα πρέπει να γίνουν στη βάση ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου.
-         Η αξιοποίηση της ιστορικής μάχης μπορεί να προσελκύσει μια ειδική κατηγορία τουριστών, όπως για παράδειγμα γίνεται με την περιοχή της Μάχης του Βατερλώ κ.α.)
-         Η πρόταση για ένταξη του Μαραθώνα στον Κατάλογο Μνημείων Διεθνούς Κληρονομιάς της UNESCO θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη – η Α. Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco δήλωσε ότι η ελληνική επιτροπή θα εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην περιοχή Σχινιά (περιοχή Natura) το ισχύον θεσμικό πλαίσιο βάζει τάξη, προβλέποντας ζωνοποίηση και μέτρα διαχείρισης. Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα το σύστημα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών χωλαίνει, αλλά η περιοχή του Σχινιά είναι η μια από τις 2 στην χώρα που διαθέτουν σχέδιο διαχείρισης. Συνεπώς το θεσμικό πλαίσιο του Σχινιά αποτελεί τη βάση νομιμότητας και συναίνεσης εφόσον περιέχει προτάσεις και ρυθμίσεις για τα επείγοντα θέματα του Μαραθώνα.  
Εξάλλου, τονίσθηκαν ακόμα:
-         η στήριξη των υπεύθυνων αρχαιολόγων για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των τόσο σημαντικών μνημείων του Μαραθώνα, ώστε να καταστούν επισκέψιμα το συντομότερο
-         η ανάγκη συμβολής του ΣΕΓΑΣ στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαραθώνα
-         η ανάγκη στροφής της αγροτικής παραγωγής σε βιολογικές καλλιέργειες και η χρήση νερού από την λίμνη για τον καθαρισμό του υδάτινου ορίζοντα
-         η αξιοποίηση των ιστορικών κτηρίων με νέα χρήση: π.χ. το πρώτο οινοποιείο της Ελεύθερης Ελλάδας, το οινοποιείο Σκουζέ, που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, θα μπορούσε να γίνει Μουσείο της Μάχης και της Δημοκρατίας, με διεθνείς συμμετοχές
Τέλος, ο μεγάλος τομέας του Τουρισμού χρειάζεται και αυτός να εμπλακεί στην προσπάθεια αυτή με μια αναβάθμιση υπηρεσιών και αισθητικής, που θα αποτελέσει ουσιαστική επένδυση στον τόπο και θα συνάδει με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Αττική: ήπιος τουρισμός και επέκταση του χρόνου παραμονής. Το ευτύχημα είναι ότι μέχρι σήμερα έχει κρατηθεί χαμηλό το ύψος των κτισμάτων και αυτό από μόνο του εξασφαλίζει ανθρώπινη κλίμακα στην περιοχή.
Οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων κατέδειξαν ότι οι συνθήκες απαιτούν πλέον την συνεργασία όλων για την άμεση εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και την προστασία του ιστορικού τόπου με στόχο την ουσιαστική ανάδειξή του.
Η ΕΛΛΕΤ, που έχει επιδείξει πολυετή δράση για την ανάδειξη του Μαραθώνα, ανοίγει το διάλογο, ώστε να προχωρήσει ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων, πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις, και με συγκεκριμένες προτεραιότητες.
Ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Π. Φιλίππου, στο σύντομο χαιρετισμό του στάθηκε στη σπουδαιότητα του Μαραθώνα από αρχαιολογικής και ιστορικής πλευράς, καθώς διαθέτει μοναδικές αρχαιότητες και μνημεία (Τύμβοι των Αθηναίων και των Πλαταιέων, Αρχαιολογικοί χώροι Μπρεξίζας και Ραμνούντα, Ιερό Αιγυπτίων Θεών κ.α.) επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο τόσο για τη Μάχη του Μαραθώνα που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας όσο και για τον Κλασικό Μαραθώνιο που τον καθιστά ένα από τα σύμβολα της παγκόσμιας ειρήνης. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής ως έναν τομέα με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, με δεδομένο ότι ο Μαραθώνας σήμερα αποτελεί έναν από τους κύριους τροφοδότες αγροτικών προϊόντων του λεκανοπεδίου.
Τέλος, ο Π. Φιλίππου έκανε ξεχωριστή αναφορά στα περιβαλλοντικά θέματα, επισημαίνοντας ότι στα όρια του δήμου βρίσκεται ένα τεράστιας οικολογικής σημασίας πάρκο, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά, που αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής αλλά και πανέμορφες παραλίες που καθιστούν την περιοχή δημοφιλή προορισμό αναψυχής για τους κατοίκους της Αττικής.
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση του Μαραθώνα, κυρίως μέσω της συμμετοχής/υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων για την ανάδειξη θεμάτων οικολογικού ενδιαφέροντος και την προστασία του
Επίσης, όπως σημείωσε ο Π. Φιλίππου, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους Δήμους Μαραθώνα και Λαυρεωτικής δρομολογεί τη δημιουργία ενός μοναδικού Καταδυτικού
Πάρκου, εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας και υψηλότατων προδιαγραφών (ένα «υποβρύχιο μουσείο» με 26 ναυάγια) που αναμένεται να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και την πολιτιστική προβολή των παραπάνω μοναδικών ενάλιων μνημείων και να βάλει τη χώρα μας στον χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.
«Για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη του Μαραθώνα και η ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων ώστε να αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό και σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των δημόσιων φορέων που εμπλέκονται στους παραπάνω τομείς με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς – ο καθένας στον τομέα που ειδικεύεται και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του – αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα γίνει επεξεργασία όλων των προτάσεων για την ανάπτυξη του Μαραθώνα και από κοινού υλοποίηση του προγράμματος που θα αποφασισθεί. Η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση – μια τέτοια προσπάθεια είναι και η συγκεκριμένη διοργάνωση – που θα δίνει λύση στην τοπική αλλά και την εθνική ανάπτυξη που είναι στις μέρες μας απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε», είπε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.