Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Συμμαχία Τσίπρα - Μέρκελ για το προσφυγικό

Με το βλέμμα σε αξιολόγηση, χρέος Συμμαχία Τσίπρα - Μέρκελ για το προσφυγικό
Σε κοινό βηματισμό με το Βερολίνο στο προσφυγικό επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, με την προσδοκία ότι μέσω αυτής της συμπόρευσης μπορεί να ανοίξει ο δρόμος και για μια ελαστικότερη στάση της γερμανικής καγκελαρίας ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού δανειακού προγράμματος και των συζητήσεων για τη διευθέτηση του χρέους.


Σύμφωνα με Τα Νέα, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος του Βερολίνου παραμένει κυρίαρχος σε κάθε πτυχή του ελληνικού ζητήματος -και με αυτόν τον γνώμονα είναι προφανές ότι σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του και ο Αλέξης Τσίπρας, προσβλέποντας σε μια συμμαχία διαρκείας με την Ανγκελα Μέρκελ.

Με το τρίπτυχο «Προσφυγικό - δεύτερη αξιολόγηση - χρέος» στην κυβερνητική ατζέντα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συζητήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα (16 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ωστόσο, το μεγάλο ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ αναμένεται να γίνει τρεις ημέρες αργότερα στη Νέα Υόρκη, όπου οριστικοποιήθηκε η κοινή παρουσία τους και η συμπροεδρία τους σε ειδική διάσκεψη που οργανώνει ο ΟΗΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Η εξέλιξη αναδεικνύει ένα «σφιχταγκάλιασμα» του πρωθυπουργού με την καγκελάριο, το οποίο εκ πρώτης φαίνεται παράδοξο την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώνει την προεργασία για τη Σύνοδο του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα και ανασύρει το αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Πολιτικοί παράγοντες, αξιολογώντας την εικόνα αυτή, εκτιμούν ότι για να μην καταγράφεται δυσαρέσκεια του Βερολίνου, η μεν Σύνοδο των επτά ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στις 9 Σεπτεμβρίου (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος) δεν αντιστρατεύεται τα γερμανικά συμφέροντα, το δε ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ανοίγει στην παρούσα φάση κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, τους οποίους κατανοεί η καγκελαρία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αναφέρουν ότι τόσο στη Σύνοδο της Αθήνας όσο και στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα περιοριστεί σε μια ατζέντα για το προσφυγικό, αλλά θα ανοίξει τη συζήτηση και για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το Κυπριακό και το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΔΟΛ
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.