Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Έλενα Μαρούλη: Η «χρυσή» Ελληνίδα της πάλης που δε μπορεί να πάρει την ελληνική υπηκοότητα

Ελληνική δύναμη... αλλά με τα χρώματα των ΗΠΑ
Πριν από λίγες ώρες, η Ελληνοαμερικανίδα Έλεν Λουίζ Μαρούλις νίκησε 4-1 στα σημεία την Σαόρι Γιοσίντα στην κατηγορία των 53 κιλών της πάλης γυναικών και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.  
Ποια είναι όμως η 24χρονη κοπέλα που εκθρόνισε τους Ιάπωνες από την πάλη και ποια η σχέση της με την Ελλάδα;  

Πριν από περίπου πέντε δεκαετίες, η οικογένεια της, με προτροπή του παππού της, Γεράσιμου Μαρούλη και τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα της, Γιάννη Μαρούλη μετακόμισε στις ΗΠΑ, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Η Έλεν μεγάλωσε στο Μίσιγκαν, εκεί όπου η οικογένειά της δραστηριοποιήθηκε σε κατασκευαστικά έργα, αφού πρώτα ο πατέρας της δούλεψε με τα αδέλφια του στην οικογενειακή επιχείρηση με εστιατόρια.
Η ίδια φοίτησε στο Marquette ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου στο Βόρειο Μίσιγκαν. Αγαπά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και θεωρεί τον Κάλαμο, ένα νησάκι ανατολικά της Λευκάδας ως τον προσωπικό της «παράδεισο».
Ρίο: H «χρυσή» Ελληνοαμερικανίδα της πάλης Έλεν Μαρούλις και η γραφειοκρατία που την εμποδίζει να πάρει την ελληνική υπηκοότητα
Επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας, όπως ακριβώς έκανε και πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ουζμπεκιστάν (κατέκτησε την 3η θέση), φρόντισε να επισκεφθεί τη γιαγιά της στον Κάλαμο για να της δείξει από κοντά το χάλκινο μετάλλιο.    
«Είμαι μισή Ελληνίδα, μισή Αμερικανίδα και είμαι υπερήφανη για αυτό. Προσπαθώ να πάρω την ελληνική υπηκοότητα αλλά υπάρχει γραφειοκρατία. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή σημαίας στους αγώνες, η Αμερική μου έχει φερθεί πολύ όμορφα και με έχει στηρίξει ως αθλήτρια. Θα το σκεπτόμουν πολύ να αγωνιστώ με τα χρώματα της Ελλάδας αν το επέτρεπε η ομοσπονδία των ΗΠΑ αλλά δεν ξέρω ποιες προπονητικές συνθήκες επικρατούν στη χώρα και αν φυσικά ήθελε η ελληνική ομοσπονδία να με εντάξει στο δυναμικό της» είχε δηλώσει η Μαρούλις στο πέρασμά της από την Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε από την ελληνική ομοσπονδία.
Η 24χρονη Έλεν Μαρούλις, η οποία εκτός από το Ολυμπιακό μετάλλιο, έχει στην κατοχή της τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα νοιώθει εκστασιασμένη. Ή πιο σωστά «μαγεμένη». Το είχε δηλώσει άλλωστε και η ίδια πως «έλεγα συνεχώς στον εαυτό μου ότι κατάγομαι από αυτή τη χώρα, όπου γεννήθηκε ο αθλητισμός».
Ρίο: H «χρυσή» Ελληνοαμερικανίδα της πάλης Έλεν Μαρούλις και η γραφειοκρατία που την εμποδίζει να πάρει την ελληνική υπηκοότητα
Φυσικά, η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και το τέλος της ιαπωνικής αυτοκρατορίας στην κατηγορία, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα, αφού η πάλη στις ΗΠΑ αποτελεί ένα από τα κορυφαία σπορ, με την ομοσπονδία της να επενδύει πολλά σε αθλητές που πρωταγωνιστούν στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις.
Η Μαρούλις είναι μία από αυτές τις αθλήτριες, παρά το γεγονός ότι το 2012 δεν είχε καταφέρει να περάσει μέσω των αμερικανικών προκριματικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, γεγονός που την είχε κάνει να σκεφτεί την πρόταση να αγωνιστεί με τα ελληνικά χρώματα, όμως λόγω των καλύτερων προπονητικών συνθηκών στις ΗΠΑ, αλλά και της γραφειοκρατίας κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.
Αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, ίσως χθες το βράδυ να ακουγόταν ο ελληνικός ύμνος στην Carioca Arena του Ρίο.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.