Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Η κυβέρνηση προ των κινδύνων συσφίγγει ακόμα περισσότερο τις αμυντικές σχέσεις με το Ισραήλ: 12 ελικόπτερα της IAF στην Λάρισα

ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ  
H κυβέρνηση με δεδομένη την συνεχή μείωση των αμυντικών δαπανών και συνεπώς την διαρκή απομείωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων (σχετικές δηλώσεις έχουν γίνει από το σύνολο των Αρχηγών των Επιτελείων άλλωστε με εξαίρεση τον Α/ΓΕΝ), συσφίγγει ακόμα περισσότερο την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να "ξορκίσει" τις αδυναμίες του στρατεύματος ενισχύοντας την στρατηγική συνεργασία με το Τελ Αβιβ.

Ετσι από την Κυριακή, όπως αναφέρουν απόλυτα ασφαλείας πηγές του ΓΕΣ στο pronews.gr και για δύο εβδομάδες ξεκινά μια μεγάλη, πρωτόγνωρη για την μέχρι τώρα στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, κοινή άσκηση στην Θεσσαλία, όπου οι Ισραηλινοί θα προσφέρουν αυτό στο οποίο ο Ελληνικός Στρατός πάσχει: Δυνατότητες μαζικής αερομεταφοράς και κάθετης υπερκέρασης με ελικόπτερα εφόδου, αλλά και ελικόπτερα με μεγάλη μεταφορική ικανότητα.
Συνολικά 12 ελικόπτερα UH-60/S-70 Yanshuf (αναβαθμισμένη έκδοση με  ισραηλινά ηλεκτρονικά του Blackhawk) και CH-53 Yas'ur (τα αμερικανικά Sea Stallion), θα προσγειωθουν στην 110 ΠΜ στην Λάρισα με διαδοχικούς εναέριους ανεφοδισμούς από το Ισραήλ και θα εκτελέσουν ποικιλία σεναρίων με τον Ελληνικό Στρατό.
Ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/D Apache από το γειτονικό Στεφανοβίκειο θα συνεργαστούν με τα ισραηλινά ελικόπτερα. Επίσης στην άσκηση θα συμμετάσχουν και μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την 110 ΠΜ.
Η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ θα συσφιγχθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση της τοποθέτησης ισραηλινού ραντάρ σε περιοχή της νοτιοανατολικής νησιωτικής Ελλάδας, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Τελ Αβίβ αφού θα μπορέσει να αποκτήσει το απαραίτητο στρατηγικό βάθος στον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Για όσους πιθανόν έχουν επιφυλάξεις για την ιδιαίτερα στενή ("Μέχρι ασφυξίας, φοβάμαι" σχολίασε Ελληνας αξιωματικός σε συνεργάτη του pronews.gr την στρατηγική σχέση με το Ισραήλ), ας θυμηθούμε την ρήση του στρατηγού Αλεξάντερ στον Ουίνστον Τσόρτσιλ, όταν ο Ρόμμελ είχε φτάσει στις πύλες της Αλεξάνδρειας μετά την κατάληψη του Τομπρούκ "Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά αυτή είναι".
Με ελικόπτερα του Βιετνάμ (UH-1) ή με λιγοστή βενζίνη και ανταλλακτικά για τα CH-47D/DGR Chinook, νομίζουμε ότι στην παρούσα φάση είναι πολυτέλεια να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα, πέρα από την διατήρηση μιας στοιχειώδους επιχειρησιακής ικανότητας. Εστω και με τα ελικόπτερα ενός άσπονδου συμμάχου...
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.