Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Κάνουν πίσω οι "νικητές" στις άδειες των καναλιών; - Ομιλος ΑΝΤΕΝΝΑ και Ε.Μαρινάκης "ψάχνονται" για τα 150 εκατ. ευρώ

ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ  
Επανεξετάζουν το αν τελικά θα καταβάλουν το υπέρογκο ποσό των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ τόσο ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, όσο και ο εφοπλιστής Β.Μαρινάκης, προκειμένου να"κλειδώσουν" τις άδειες που κέρδισαν στην δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών που έφτασε στο απίστευτο ύψος των 246 εκατ. ευρώ.

Οπως πρώτο έγραψε το pronews.gr (διαβάστε σχετικά εδώ και από την πρώτη στιγμή εδώ) οι πλειοδότες, μάτωσαν και αυτά τα λεφτά ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ από την ελληνική διαφημιστική αγορά σε μία δεκαετία, δεδομένου και του τεράστιου κόστους λειτουργίας τους.
Η πρώτη έντονη φημολογία κυκλοφόρησε προχθες για τον ΑΝΤ1. Στο κανάλι του Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή και του μεγάλου αφεντικού Μίνωα Κυριακού εξετάζοντας το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. 
Από την πλευρά του ΑΝΤ1 υπήρξε διάψευση ότι έγινε σύσκεψη με θέμα το ύψος της τιμής της άδειας, όχι όμως ότι πράγματι έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή και του μεγάλου αφεντικού του Μ.Κυριακού, ο οποίος είναι προβληματισμένος από την όλη εξέλιξη
Αλλά ενημερωτικά Μέσα με ειδικότητα στην μιντιακή αγορά, μετά το pronews.gr, γράφουν και αυτοί:
Σύμφωνα με το enimerosi24.gr «τα τεράστια ποσά που χτυπήθηκαν οι άδειες συνειδητοποιούν τώρα οι επιχειρηματίες – παλιοί και νέοι, ότι δεν είναι εφικτό να αποσβεστούν στις συνθήκες που βρίσκεται η ελληνική αγορά. Για αυτό και όλοι συζητούν όλα… Τα πάντα είναι επάνω στο τραπέζι και ανοιχτά… Από σκέψεις για αποχωρήσεις έως συνεργασίες και μεταπωλήσεις. Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Και ειδικά για τους νέους επιχειρηματίες που εισέρχονται στο χώρο, Βαγγέλη Μαρινάκη και Βλαδίμηρο Καλογρίτσα που δεν διαθέτουν τηλεοπτικές εγκαταστάσεις».
Και το aimxi.gr σημειώνει τα εξής: «Μπορεί να κέρδισαν τηλεοπτικές άδειες, αλλά τους κόστισαν τόσο ακριβά που μόνο χαρούμενοι δεν είναι σήμερα. Ο λόγος για τον Θοδωρή Κυριακού, που αναγκάστηκε να πληρώσει 75,9 εκατ ευρώ για να πάρει την τρίτη άδεια, και τον Βαγγέλη Μαρινάκη που προσέφερε 73,9 εκατ ευρώ για να κερδίσει την τέταρτη και τελευταία άδεια.
Ποσά, που είναι αδύνατο να αποσβεστούν μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.
Ο ισχυρός άνδρας του Αντέννα (που φέρεται να εκπροσωπήθηκε στη δημοπρασία από τον Στρατή Λιαρέλλη) και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ακολούθησαν λανθασμένη στρατηγική στους δυο πρώτους γύρους, προτείνοντας χαμηλά ποσά και επιτρέποντας στον Κώστα Κιμπουρόπουλο του Σκάι και στον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα να κερδίσουν τις δυο πρώτες συχνότητες».
Μπροστά σε όλα αυτά τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι, η κυβέρνηση έχει καλέσει τους 4 καναλάρχες που επικράτησαν στη δημοπρασία προκειμένου να εξετάσουν τα επόμενα βήματα που απαιτούνται από εδώ και πέρα.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται μέσα σε 15 ημέρες, οι 4 καναλάρχες θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του ποσού με το οποίο κέρδισε ο καθένας την άδεια.
Στη συνάντηση θα παραστούν, πέρα από τον υπουργό Επικρατείας, τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, όσο και ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.
Τι θα γίνει τις επόμενες 90 ημέρες
Τα επόμενα βήματα για τους τέσσερις, είναι τα εξής:
1. Πρακτικό: Το συντάσσει η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και σε αυτό περιέχονται τα αποτελέσματα της κάθε φάσης με την ανάδειξη του προσωρινού υπερθεματιστή.
2. Πίνακας Επιλαχόντων: Ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά βάσει της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλαν.
3. Έλεγχος πόθεν έσχες: Η Επιτροπή διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε ημερών και γίνεται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά, αν και η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα.
«Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο», προβλέπεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη.
4. Επιλαχόντες: Σε περίπτωση που κάποια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποιον πλειοδότη, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων. Γίνεται και πάλι έλεγχος πόθεν έσχες.
5. Έγκριση πλειοδοτών: Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες κι αυτό υπογράφεται από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο.
6. Η καταβολή του τιμήματος: Γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των πλειοδοτών, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η Τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας.
7. Κακοπληρωτές: Αν κάποιος πλειοδότης δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων.
8. Ανακήρυξη πλειοδοτών: Ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του υπουργού Επικρατείας.
9. Χορήγηση αδειών: Γίνεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Εντός 60 ημερών επιστρέφονται στους μειοδότες υποψηφίους οι εγγυητικές επιστολές.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.