Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Τηλεοπτικές άδειες: Αρχίζει το παζάρι για να πουλήσουν μερίδιο και να μειώσουν το κόστος οι «κερδισμένοι» και να μπουν στο παιχνίδι οι χαμένοι...

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ  
Σε προεξόφληση συνεργασιών των εταιρικών φορέων που πήραν τις άδειες με αυτούς που ηττήθηκαν στον πλειοδοτικό διαγωνισμό ή δεν συμμετείχαν για τυπικούς όρους προχώρησε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των 4 τηλεοπτικών αδειών.

"Οσοι εργαζόμενοι απο τα κανάλια μένουν χωρίς δουλειά θα απορροφηθούν απο τους σταθμούς που πήραν άδεια, νέους και παλιούς, γιατί τώρα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες" δήλωσε κάπως αόριστα, αλλά τα πραγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και το παρασκήνιο οργιάζει.
Ας πάρουμε τα πράγματα από το... τέλος προς την αρχή: Ο εφοπλιστής Ε.Μαρινάκης πλειοδότησε στην τελευταία άδεια με 72,9 εκατομμύρια ευρώ και για να λειτουργησει κάποιο σταθμό χρειάζεται το λιγότερο επιπλέον 15+ εκατομμύρια ευρώ, είτε ξεκινήσει να κτίζει από την αρχή, είτε αγοράσει υπάρχουσα υποδομή από τα κανάλια που κλείνουν, MEGA, STAR, ALPHA, EPSILON.
Αυτά τα 90 (οι γνώστες της αγοράς μιλάνε για πάνω από 100 εκατ. τελικά) πολύ απλά ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ σε ορίζοντα 10ετίας που θα ισχύσουν οι άδειες.
Και η οικονομική αιμορραγία του θα συνεχιστεί αφού σύντομα θα πρέπει να κληθεί να καλύψει ζημιές τα πρώτα χρόνια. Η ελληνική διαφημιστική αγορά είναι πλέον πολύ μικρή για να καλύψει τέτοια ποσά. 
Αρα θα βάλει συνεταίρο ή συνεταίρους στις άδειες. Ποιον ή ποιους; Ο όμιλος Βαρδινογιάννη που μένει εκτός τηλεοπτικών αδειών, αλλά λειτουργεί το STAR με τις εξαιρετικές εγκαταστάσιες είναι ο πρώτος υποψήφιος για συνεργασία με τον Ε.Μαρινάκη. Οι σχέσεις του ομίλου με τον Ε.Μαρινάκη, είναι πολύ καλές.
Το ίδιο και ο όμιλος Γιανακκόπουλου, που ήθελε μία από τις άδειες, δεν κατέβηκε τελικά στον διαγωνισμό, αλλά έχει ρευστότητα και ο Δ.Γιαννακόπουλος ευχαρίστως θα συνεργαστεί με τον φίλο του Ε.Μαρινάκη.
Πρακτικά από σήμερα ο Ε.Μαρινάκης έχει ξεκινήσει (αν δεν το έκανε ήδη πριν μπει στον διαγωνισμό) να πουλάει μερίδιο. Οχι γιατί η πρωτογενής επένδυση συνολικά υπάρχει περίπτωση να είναι κερδοφόρα, αλλά θα βγούν χρήματα από τις συνέργιες σε άλλα επίπεδα...
Σε ότι αφορά τον Καλογρίτσα, έναν παραδοσιακό εκδότη, κουμπάρο του Π.Καμμένου (οι σχέσεις τους παραμένουν εξαιρετικές παρά την δραματοποιημένη επίθεση του υπουργού Εθνικής Αμυνας εναντίον του σε μια προσπάθεια του Καμμένου να αποδείξει ότι "δεν είναι ελέφαντας") και αυτος θα ακολουθήσει την ίδια οδό: Των συνεργιών. Ενα από τα κανάλια που έμειναν εκτός, πιθανότατα ο ALPHA, θα συνεργασούν μαζί του.
Σε ότι αφορά τον Αnt1 "μάτωσε" στο τελικό τίμημα, αλλά διατήρησε αυτό που είχε. Μπορεί να υπάρξει και εδώ συνέργια. 
Ο όμιλος Αλαφούζου είναι ο μεγάλος κερδισμένος και το μόνο σημείο στο οποίο η κυβέρνηση "έχασε την μπάλα". Ο σφοδρότερος πολέμιος της κυβέρνησης, πήρε τον πρώτο γύρο με το χαμηλότερο τίμημα, καππου 30 εκατ. χαμηλοτερα από τον μεγάλο εχθρό του τον Ε.Μαρινάκη. Μπήκαν στην αίθουσα βρίζονταα"ς την κυβέρνηση (ούτε καν ο ίδιος ο Γ.Αλαφούζος!) και βγήκαν μιλώντας για "Λύτρα που καταβλήθηκαν"!
Μαγκιά τους και τύχη τους! 
Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Γ.Αλαφούζος έδειξε ότι ξέρει να "κερδίζει τα χαμένα". Αναμφίβολα εκτός από ικανός και πολύ τυχερός άνθρωπος...
Να σημειώσουμε ότι ο  υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Digea δεν εφαρμόσει τον νόμο, σε σχέση με τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια, έχουν υποχρέωση να παρέμβουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.
Με άλλα λόγια, είπε ότι αν δεν διακόψει το σήμα των σταθμών η Digea, τότε αυτό θα γίνει από το κράτος.
Στο βάθος και πίσ απ'όλα αυτά υπάρχουν κάπου 3.000 εργαζόμενοι όπου κάποιοι - οι τυχεροί - στην καλύτερη περίπτωση θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις με χειρότερες από αυτές που έχουν σήμερα και οι πολλοί θα μείνουν άνεργοι...
Πάντως ο μεγάλος κερδισμένος αποδείχθηκε η κυβέρνηση: Εδειξε (σημειώνουμε "έδειξε"...) ότι δεν καταλαβαίνει από μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα και πήρε 246 εκατομμύρια ευρώ για να τα δώσει στους δανειστές, όπως το Μνημόνιο που υπογράφηκε, προβλέπει. Για την ακρίβεια προβλέπει έσοδα 250 εκατ. ευρώ. Σύμπτωση, ε;
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.