Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Απολογισμός 2 χρόνων διοίκησης και συνέντευξη τύπου με αλήθειες από το δήμαρχο Θωμά Ρούσση

Οι Ωρωπιώτες έχουν δήμαρχο ....οι Μαραθωνίτες .... φανφαρόνο!
Σήμερα, ήταν μέρα απολογισμού 2 χρόνων διοίκησης του δημάρχου Θωμά Ρούσση προς τους δημότες του Ωρωπού και ταυτόχρονα μια συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων, με άριστη διοργάνωση και συντονίστρια την Γ.Γ. του δήμου κα Μαρία Δέδε, παρουσία αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και δημοτών, ο δήμαρχος Θωμάς Ρούσσης μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης. Ο απολογισμός των 2 χρόνων της διοίκησής του ήταν ο παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?v=DZ9gOpKNO5I
Φίλες και φίλοι, Καλημέρα σας,
Σας ευχαριστώ όλους για τη σημερινή σας παρουσία εδώ, και ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εδώ στον Δήμο Ωρωπού και μου κάνουν την τιμή να συμμετέχουν στην πρώτη συνέντευξη τύπου, εφ’ όλης της ύλης για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, κάτι, που αν δεν κάνω λάθος, δεν συνηθίζεται να γίνεται στον Δήμο μας.
Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μία ιστορική αναδρομή και να είστε σίγουροι ότι σήμερα θα ακούσετε αλήθειες και μόνο αλήθειες .
Λοιπόν….
Τρείς ημέρες μετά την εντολή που πήρε από τους δημότες του Ωρωπού, η δημοτική μας παράταξη «Πρώτα ο Δημότης» να αναλάβει τη διοίκηση του δήμου, δηλαδή στις 28 Μαΐου 2014, είχα επισκεφθεί τον κύριο Οικονομάκο, προκειμένου να του προτείνω τη βοήθειά μου για τους τρεις δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες που ακολουθούσαν.
Η απάντηση του ήταν, ότι βιάζομαι μάλλον να αναλάβω τα καθήκοντα του Δημάρχου και ότι δεν θα «συγκυβερνήσουμε» τον Δήμο, αφού αυτός θα ήταν εκ του Νόμου Δήμαρχος μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014. Ζήτησα συγγνώμη και αποχώρησα.
Η πραγματικότητα ήταν ότι είχε ήδη, μετά την εκλογική του ήττα αποφασίσει: Να παραδώσει στη σημερινή δημοτική αρχή έναν εγκαταλελειμμένο, από κάθε άποψη δήμο. Έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Θυμηθείτε μόνο το χαλί στο χώρο δίπλα από το Δημοτικό Στάδιο της Σκάλας!
Αυτό λοιπόν και έκανε! Δεν παρέδωσε τίποτα και σε κανέναν. Άφησε την τύχη του δήμου στο φιλότιμο των εργαζομένων του, που ευτυχώς υπήρχε σε μεγάλο βαθμό, γιατί ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος δημιούργησε μια άθλια εικόνα εγκατάλειψης, σε όλα τα επίπεδα ,την οποία ζήσαμε όλοι! Και κάτοικοι και επισκέπτες. Σαν να ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμωρήσει τους δημότες του, που δεν τον εξέλεξαν Δήμαρχο.
Απώτερος σκοπός του ήταν, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 που θα άλλαζε η δημοτική αρχή να μας ρίξει στα βαθιά, ελπίζοντας ότι πελαγώσουμε και δεν θα καταφέρουμε να καθαρίσουμε την βρωμιά που αυτός δημιούργησε. Δεν υπολόγισε όμως, για άλλη μια φορά, τις ικανότητές μας!
Με αυτήν την καταστροφική εικόνα λοιπόν που μας άφησε κληρονομιά ο τέως δήμαρχος, ξεκινήσαμε την 5ετή θητεία μας στη διοίκηση του δήμου.
Την πρώτη ημέρα που έφτασα στο γραφείο Δημάρχου, η πόρτα κλειδωμένη. Φωνάξαμε κλειδαρά για να μπω στο γραφείο μου. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν άνοιγαν, είχαν κωδικό ή έλειπε ο σκληρός δίσκος. Το αρχείο των αποφάσεων του Δημάρχου, αναζητείται μέχρι και σήμερα.
Στο ταμείο του δήμου βρέθηκε ποσό τακτικών εσόδων 1.254.000 ευρώ, την ώρα που η μισθοδοσία μόνο των υπαλλήλων ανέρχεται στις 350.000 ευρώ. Οι υποχρεώσεις προς τρίτους ανέρχονταν στο ποσό των 4.255.000,00 ευρώ.
Ζήτησα προκαταβολή από τους ΚΑΠ από το Υπ. Εσωτερικών για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα άμεσα έξοδα μας, η οποία και εγκρίθηκε.
Στα νομικά πρόσωπα είχαμε την εξής εικόνα:
ΚΕΔΩ: Ταμείο με 2 € και υποχρεώσεις προς τρίτους 70.000,00 €
Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού: Χρέη ύψους 58.000,00 ευρώ και ταμειακό υπόλοιπο 102.000 ευρώ, ενώ είχε προεκλογικά επιχορηγηθεί έκτακτα από τον Δήμο με 110.000 ευρώ. Φανταστείτε αν δεν είχε επιχορηγηθεί…
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Χρέη ύψους 85.000,00€ και ταμειακό υπόλοιπο 6.300 €,
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Χρέη ύψους 35.000,00 ευρώ και ταμειακό υπόλοιπο 0 ευρώ,
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκάλας Ωρωπού: Ακάλυπτες επιταγές και ορισμένες τις ψάχναμε .
Η παρανομία του Νομικού αυτού προσώπου, είναι μοναδική περίπτωση στα Ελληνικά χρονικά! Η εισβολή του τότε Δημάρχου και Προέδρου στην έδρα του Κρατικού Λιμενικού Ταμείου και μια διαδικασία παράδοσης – παραλαβής, σκέτη παρωδία, οδήγησαν το πολλά υποσχόμενο νομικό πρόσωπο σε ολοσχερή δυσλειτουργία.
Η υπόσχεση να λειτουργήσει νόμιμα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκάλας Ωρωπού έχει γίνει πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει γιατί μερικοί δεν θέλουν να λειτουργήσει νόμιμα.
Καταφέραμε να εκδοθεί η Διαπιστωτική Πράξη λειτουργίας του, μόλις στις 14 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους ! Από την ημερομηνία αυτή φίλες και φίλοι λειτουργεί νόμιμα το νομικό αυτό πρόσωπο .
Αυτό που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο εμείς ως δημοτική αρχή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου αλλά και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ναυτιλίας και όλες οι άλλες δημόσιες αρχές είναι πρωτοφανές.
Η μικροπολιτική και οι προσωπικές επιδιώξεις κάποιων να μην λειτουργήσει το Λιμενικό Ταμείο έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.
Όμως, το μόνο που μένει να γίνει ακόμη είναι η έγκριση του προϋπολογισμού. Και αυτό, προς στενοχώρια πολλών, θα γίνει, παρά το γεγονός ότι εκβιάζουν, απειλούν, τρομοκρατούν τους υπαλλήλους. Τελευταίο περιστατικό πριν τρεις ημέρες, όπου απειλήθηκε και τρομοκρατήθηκε υπάλληλος του Δήμου. Είχαν το θράσος να απειλήσουν υπάλληλο.
Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω. Όλοι γνωρίζετε ποιοι είναι οι τραμπούκοι και οι εκβιαστές…
Για αρκετούς μήνες κύριο μέλημά μου ήταν, να επαναφέρω στο δήμο το σεβασμό στον δημότη, ο οποίος είχε χαθεί, από έναν ασεβή Δήμαρχο, ο οποίος δεν σεβάστηκε ποτέ, όχι μόνο τον απλό δημότη αλλά ούτε καν τους στενούς του συνεργάτες, τους οποίους κατέκρινε με την πρώτη ευκαιρία.
Αναζητώντας το περιβόητο μεγάλο όραμα του κ. Οικονομάκου, βρεθήκαμε μπροστά σε νέα καταστροφική εικόνα! Δεν υπήρχε τίποτα, καμία μελέτη που θα μπορούσαμε να την υλοποιήσουμε γρήγορα, εκτός από μια μελέτη οδοποιίας, την οποία υλοποιήσαμε στον τρέχοντα χρόνο .
Οι περιβόητοι φάκελοι για τον σχεδιασμό του κ. Οικονομάκου της ανάπτυξης του δήμου είχαν χαθεί. Ή μήπως δεν υπήρξαν ποτέ, κατά την θητεία Οικονομάκου ή με την ήττα του στις εκλογές του Μαΐου του 2014 εξαφανίστηκαν κατά περίεργο τρόπο από τα συρτάρια των υπηρεσιών!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίσκεψη μου στον πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ηλιάσκο, όπου και του ζήτησα τον φάκελο για την ανέγερση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου και η απάντησή του ήταν ότι δεν υπάρχει φάκελος!
Όλα λοιπόν πάλι από την αρχή! Η μικρή περίοδος του 2014, ήταν απόλυτα αναγκαίο να αφιερωθεί στην καθημερινότητα του δημότη μας και να ξαναλειτουργήσουν δημιουργικά οι υπηρεσίες του δήμου. Και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά, αφού ο προϋπολογισμός του 2014 είχε καταρτιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και αποτελούσε τροχοπέδη για οτιδήποτε άλλο.
Το 2015, ήταν χρονιά δημιουργίας προοπτικών ανάπτυξης του δήμου με σύνταξη μελετών για τον σκοπό αυτό. Ξεκίνησε ουσιαστικά η προσπάθεια για την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος, με προτάσεις που αποτελούν πραγματικό όραμα για τον τόπο μας .
Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λοιπόν, για τη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καταφέραμε να κάνουμε λειτουργικά δύο μεγάλα έργα ύδρευσης στις Δ.Ε. Καπανδριτίου και Καλάμου. Συνδέσαμε τις παροχές στα νέα δίκτυα, τα οποία είχαν κατασκευαστεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές, έργα προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ περίπου κάτι το όποιο ,ως αντιπολίτευση, το λέγαμε συνεχώς στον κ. Οικονομάκο να κάνει, αλλά ποτέ δεν μας άκουσε .
Εκπονήσαμε μελέτες και εντάξαμε πολύ σημαντικά έργα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης τους, όπως:
  1. Έργα οδοποιίας για την ολοκλήρωση του έργου: ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΛΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΙΛΙΟΠΟΤΑΜΟΣ προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ
  3. ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ προϋπολογισμού 2.340.000 ευρώ. Δημοπρατήθηκε στις 20.09.2016 και το έργο ξεκινάει. Για να γελάσουμε και λίγο, ανακοινώθηκε από τοπικό Σύλλογο ότι πρόκειται για δικό του έργο. Είναι δυνατόν να γίνει έργο στον Δήμο Ωρωπού, χωρίς τον Δήμο Ωρωπού; μπορεί ένας Σύλλογος να υποκαθιστά τον Δήμο; Μόνο γέλιο προκαλούν οι ανακοινώσεις αυτές και γι’ αυτό είναι ανάξιες απάντησης…
  4. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ προϋπολογισμού 1.788.000 ευρώ. Η προγραμματική σύμβαση του έργου εγκρίθηκε στις 27.09.2016, αναμένεται έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα και υπογραφή της σύμβασης από την κα Περιφερειάρχη και εμένα. Το έργο ξεκινάει.
  1. Ένα μεγάλο έργο για να παρέχουμε ουσιαστική ποιότητα ζωής, πολιτισμό και σεβασμό στο περιβάλλον είναι η ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΑΥΛΩΝΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΩΡΩΠΟΥ, ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ, ο πολύπαθος Βιολογικός του Ωρωπού, (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ 500.000 ευρώ). Έχουμε κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες και αναμένεται έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΡΟΔΩΝ – ΓΑΖΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΜΟΖΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ. Η Α΄ φάση του έργου έχει ήδη δημοπρατηθεί και έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος και το έργο ξεκινάει. Η Β΄ φάση έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται ο ανάδοχος. Εν ολίγοις το έργο ολοκληρώνεται εν ευθέτω χρόνο. Προϋπολογισμός: 400.000,00 ευρώ.
  3. ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ. Προϋπολογισμός 5.000.000,00 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει από τον πρώην Δήμο Ωρωπίων αλλά αφέθηκε στην τύχη του με αποτέλεσμα να χαθεί η χρηματοδότηση. Εμείς το εντάξαμε εκ νέου κι έτσι το Βαρικό, μετά την εκτέλεση του έργου, δεν θα πλημμυρίζει.
  4. Αποκαταστήσαμε βλάβες στο οδικό δίκτυο όλων των δημοτικών ενοτήτων, ποσού 600.000 ευρώ.
Τα ανωτέρω αποτελούν έργα εκτελεσμένα, έργα ενταγμένα με οριστικές μελέτες που είτε ολοκληρώθηκαν από εμάς είτε στην πλειοψηφία τους εκπονήθηκαν από εμάς.
Δεν μείναμε όμως σε αυτά και μέσα στο 2016, ζητήσαμε και καταφέραμε να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και να χρηματοδοτηθούν νέα έργα υποδομών του δήμου μας, όπως:
  1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ Ν. ΠΑΛΑΤΙΩΝ-ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΒΑΡΥΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ προϋπολογισμού 1.700.000,00 ευρώ
  3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ-ΚΥΨΕΛΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΛΑΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ
  4. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ
  5. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΚ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙΟΥ-ΤΚ ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ προϋπολογισμού 750.000 ευρώ
  6. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΑΥΛΩΝΑ προϋπολογισμού 400.000 ευρώ από ιδίους πόρους.
  7. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016, προϋπολογισμού 1.200.000, από ιδίους πόρους και το οποίο έχει δημοπρατηθεί και ξεκινάει σε 10 ημέρες.
Επίσης έχουμε εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας από ένα έργο της τάξεως των 100.000 € σε κάθε Τοπική και Δημοτική Κοινότητα.
Έχουμε δρομολογήσει και εκπονούνται ταυτόχρονα και άλλες μελέτες, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια η καθεμία για τις οποίες καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθούν, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Ενδεικτικά αναφέρω:
  1. ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 444 ΚΛΗΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤH ΤΚ ΩΡΩΠΟΥ.
  2. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΗΡΙΑΣ ΟΔΟΥ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ-ΚΑΛΑΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ.
  3. ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΦΙΔΝΩΝ.
  4. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΑΥΡΟΣΟΥΒΑΛΑΣ.
  5. ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ ΔΚ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙΟΥ.
  6. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ.
  7. ΥΔΡΟΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ.
  8. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΔΕ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ.
  9. ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ-ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ’’ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΧ ΔΕ ΚΑΛΑΜΟΥ’’.
  10. ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΑΒΑΚΗ ΔΚ Ν.ΠΑΛΑΤΙΩΝ.
  11. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  12. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ
Επιπλέον, προχωρούμε στην αγορά οικοπέδων:
  1. Για την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)
  2. Για την επέκταση των Νεκροταφείων στις Δ.Ε. Αφιδνών, Μαλακάσας και Χαλκουτσίου
  3. Για την ανέγερση νέου Νηπιαγωγείου στην Τοπική Κοινότητα Πολυδενδρίου
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΕ ΩΡΩΠΙΩΝ:
Εκπονήσαμε και υποβάλαμε στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει και την αρμοδιότητα για την κατασκευή της, Μελέτη Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, η οποία περιλαμβάνει την οριστική μελέτη δύο κυκλοφοριακών κόμβων στη Δ.Κ. Σκάλας Ωρωπού, ένα στην πλατεία της Σκάλας και ένα δεύτερο στην διασταύρωση της Λεωφόρου Χαλκουτσίου με την Λεωφόρο Συκαμίνου ,στο σημείο που γίνεται η λαϊκή αγορά , καθώς και την κατασκευή πεζόδρομων στην εν λόγω περιοχή. Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει, σε συνδυασμό με την κατασκευή του νέου παραλιακού πεζόδρομου Νέων Παλατίων και Μαρκοπούλου, όχι μόνο στον εξωραϊσμό της περιοχής αλλά και στην διευκόλυνση και εξομάλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Η Τεχνική Υπηρεσία βάσει της νέας νομοθεσίας πραγματοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες για ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ στα όρια του Δήμου μας. Θα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι και η νομοθεσία. Να τονίσουμε ότι όλη η διαδικασία λαμβάνει χώρα μέσω της εφαρμογής του Κτηματολογίου για την οποία έχουμε λάβει τους κωδικούς πρόσβασης και σε συνεννόηση και συνεργασία με την ΥΔΟΜ εκπονούμε τη μελέτη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν και οι σύλλογοι για ενημέρωση.
ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Βασικό μας μέλημα από την αρχή της θητείας μας είναι η δημιουργία ενός νέου και λειτουργικού Δημαρχιακού Μεγάρου, το οποίο θα μπορέσει να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν ιδιαίτερα μετά τη συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων με το Πρόγραμμα Καλλικράτης .
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η κατασκευή ενός νέου Δημαρχιακού Μεγάρου θα επιβάρυνε οικονομικά το Δήμο, καθιστώντας ανέφικτη την υλοποίησή του από Ιδίους Πόρους, αφού δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, γιατί τότε που μπορούσε δυστυχώς δεν έγιναν οι ενέργειες για να ενταχθεί.
Για τον λόγο αυτό και στην προσπάθειά εξεύρεσης λύσης, μετά τη μεταφορά του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού στις νέες εγκαταστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο χώρος αποτελεί έναν ιδανικό χώρο για τη χωροθέτηση του Νέου Δημαρχείου, ξεκινήσαμε ήδη τη μελέτη προκειμένου να ανακατασκευαστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και να μεταφερθούν κατά το δυνατόν συντομότερα εκεί οι Υπηρεσίες του Δήμου.
Έτσι θα εξοικονομήσουμε ένα τεράστιο ποσό τόσο από την κατασκευή του νέου κτιρίου όσο και από το ενοίκιο που πληρώνει ο Δήμος μας από το έτος 2003 .
ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η εικόνα των σχολικών συγκροτημάτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, αποτελούσε επακριβώς την έννοια της εγκατάλειψης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το έργο μας και να κοστίσει και χρόνο και χρήματα.
Αναφορικά με τα σχολικά κτίρια:
Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να νομιμοποιήσουμε όλα τα σχολικά κτίρια του Δήμου. Σημειώνω, ότι ο Νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών ίσχυσε από το 2011. Από τότε κάνεις δεν έκανε τίποτα .
  1. Ολοκληρώνετε η κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει το νηπιαγωγείο το δημοτικό και το 1ο γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού, έργο που έχει ξεκινήσει η μελέτη του από το 2004 από τον πρώην Δήμο Ωρωπίων και η κατασκευή του από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
  2. Προχωρά η δημοπράτηση για την ανέγερση Νηπιαγωγείου και 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου στη Δ.Ε. Καπανδριτίου, προϋπολογισμού 6.700.000 ευρώ.
  3. Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα για το Τοπικό Ρυμοτομικό των Αφιδνών και οι ΚΤΥΠ προχωρούν στην μελέτη για την ανέγερση του Νηπιαγωγείου και του 9θέσιου Δημοτικού Σχολείου Αφιδνών, δίκαιο αίτημα πολλών ετών. Το έργο ξεκίνησε επί θητείας Ζουγανέλη το 2006 και το τελευταίο εισερχόμενο έγγραφο στις ΚΤΥΠ ήταν το 2010. Μετά σιωπή. Εμείς το ξεθάψαμε και θα το φέρουμε εις πέρας!
  1. Για την Τοπική Κοινότητα Ωρωπού έχει ανατεθεί η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας για την Ολοκλήρωση του Τοπικού Ρυμοτομικού προκειμένου να κατασκευαστεί Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο.
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Επίσης, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η μελέτη για την ανακατασκευή ή εκ νέου κατασκευή 12 παιδικών χαρών του Δήμου μας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ περίπου και θα έχουμε από μία καινούργια πιστοποιημένη πλέον παιδική χαρά σε κάθε Τοπικό.
ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Σχετικά με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας η πραγματικότητα πριν αναλάβουμε ήταν ότι όλα βρίσκονταν καταχωνιασμένα και στα αζήτητα.
Εμείς κάναμε ένα βήμα. Και θα είχαμε κάνει περισσότερα εάν δεν είχε αλλάξει ο Νόμος και είχε συγκροτηθεί εγκαίρως η Επιτροπή Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, διότι όπως γνωρίζετε ο Οργανισμός Αθήνας έχει καταργηθεί.
Στόχος μας είναι ή έγκριση και υλοποίηση των σχεδίων που εκκρεμούν. Ενδεικτικά αναφέρω:
  1. ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών: Έχει ολοκληρωθεί η Α΄ φάση και έχει ήδη δοθεί εντολή για την ολοκλήρωση της Β1΄ φάσης, η έγκριση της οποία αναμένεται από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.
  2. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΥΛΩΝΑ: Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο βάλτωσε κατά την χρονική περίοδο 2010 – 2014, έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς έχουν εκδικαστεί οι ενστάσεις και αναμένεται η οριστικοποίηση της μελέτης.
  3. ΓΠΣ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ: Η Επιτροπή Μητροπολιτικού Σχεδιασμού προχωρά στην έγκριση της τελικής φάσης.
  4. ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σε ότι αφορά την Πολεοδομική Ενότητα 1 βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να γίνει το σχετικό ΠΔ προκειμένου να εκδοθεί ΦΕΚ. Οι Πολεοδομικές Ενότητες 2,3 και 4 μετά την εκδίκαση των ενστάσεων τον Οκτώβριο του 2015 από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης των ενστάσεων από το ΥΠΕΚΑ.
  5. ΓΠΣ ΚΑΛΑΜΟΥ: Έχουν εγκριθεί η Α΄ φάση, η Β1 και η Β2 φάσεις και εκκρεμεί η έγκριση γεωλογικών μελετών από το ΥΠΕΚΑ. Αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Μητροπολιτικού Σχεδιασμού.
  6. ΓΠΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΩΡΩΠΟΥ: Έχει ήδη εγκριθεί η Α΄ φάση. Έχει συσταθεί Επιτροπή από έμπειρους μηχανικούς της περιοχής μας, οι οποίοι μαζί με τους μελετητές προχωρούν στη Β’ φάση, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης την 13-10-2016 το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων ενέκρινε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ωρωπού για την επικαιροποίηση και της Α’ φάσης η οποία είχε εκπονηθεί από τον ΟΡΣΑ και εγκριθεί από το τότε ΔΣ Ωρωπίων.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ:
  1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕ ΩΡΩΠΙΩΝ: Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, το έργο πνοής του Βιολογικού Καθαρισμού ΔΕ ΩΡΩΠΙΩΝ απεντάχθηκε από τα προγράμματα χρηματοδότησης όχι μόνο ως έργο αλλά και ως εκπόνηση μελέτης, εξαιτίας της εγκληματικής ασυνειδησίας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής.
Τώρα εμείς έχουμε αιτηθεί, όπως προανέφερα την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, με ποσό 500.000 ευρώ για την συνέχιση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης και αναμένουμε την υπογραφή τις προγραμματικής σύμβασης, ώστε να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί η μελέτη, προκειμένου να μπορέσουμε να το εντάξουμε εκ νέου, μόλις διατεθεί κάποιο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κατασκευή.
Γιατί πολλοί μας κάνουν υποδείξεις ότι το έργο είναι ώριμο και να κάνουμε ενέργειες να ενταχθεί. Πιο έργο είναι ώριμο όταν δεν έχεις καν μελέτη;
Από λόγια άλλο τίποτα…
  1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΕ ΚΑΛΑΜΟΥ: Ομοίως με το έργο της ΔΕ Ωρωπίων το έργο είχε αρχικά ενταχθεί – και ως μελέτη και ως κατασκευή. Στη συνέχεια όμως απεντάχθηκε για τους γνωστούς λόγους. Σε αυτό, όμως, διατηρήθηκε η χρηματοδότηση για την μελέτη. Στις 12 Ιουνίου 2015 υπέγραψα σύμβαση με το μελετητή και σήμερα το έργο είναι στο στάδιο της οριστικής μελέτης με εγκεκριμένη χωροθέτηση σε δημοτική έκταση και εγκεκριμένο καθορισμό αποδέκτη. Επίσης έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ για το έργο, όπου βάσει Νόμου θα είναι και ο Φορέας Διαχείρισης.
  1. ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ – ΑΦΙΔΝΩΝ:
Βρισκόμαστε στο στάδιο της Οριστικής Μελέτης. Το έργο είναι πλήρως ενταγμένο ακόμα και για την κατασκευή του. Ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες στο ίδιο έργο να ενταχθεί με συγκριτικό πινάκα και η ΔΕ Αφιδνών ώστε να εκπονήσουμε την μελέτη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:
Προβήκαμε στον καθαρισμό αγροτοδασικών δρόμων με την σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου, οργανώσαμε το Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ομάδες εθελοντών ενώ το Συντονιστικό Όργανο του Δήμου μας ,λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία και το 2015 και το 2016.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ:
Εδώ είναι αποδεκτό και από τον πιο φανατικό πολιτικό μας αντίπαλο, ότι τα έχουμε καταφέρει άριστα. Προγραμματίσαμε η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο.
Στο αμέσως επόμενο 10ημερο προμηθευόμαστε 600 κάδους απορριμμάτων και εντός του 2016 θα τοποθετήσουμε και 3 διπλούς βυθιζόμενους κάδους.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ:
Αυτό που αντιμετωπίσαμε αναφορικά με τα οχήματα του Δήμου, ήταν πραγματικά και για γέλια και για κλάματα. Ο Δήμος πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας για τα κουφάρια που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα σε κάθε δημοτική ενότητα. Να φανταστείτε στην Σκάλα για να απομακρύνουμε εγκαταλελειμμένο όχημα του Δήμου, κόψαμε τα δέντρα, τα οποία είχαν ριζώσει μέσα στο αυτοκίνητο!
Συγκεντρώσαμε τα διαλυμένα οχήματα στον χώρο στάθμευσης του Δημαρχείου, δημοπρατήσαμε τις λαμαρίνες (SCRAP) και για όσα είχαμε χωρίς άδεια κυκλοφορίας απευθυνθήκαμε στον ΟΔΔΥ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Σχετικά με τα Οικονομικά του Δήμου Ωρωπού τώρα, δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στα έσοδα του δήμου.
ΝΕΑ ΟΔΟΣ:
Ενισχύσαμε το ταμείο κατά 2.400.000 ευρώ, μέχρι σήμερα, έσοδο που αποκομίσαμε από την είσπραξη δημοτικών τελών από την “Νέα Οδό”, τα οποία ναι μεν είχαν βεβαιωθεί, κανείς όμως δεν είχε μπει στη διαδικασία να τα εισπράξει. Γιατί;
Καταφέραμε να το κάνουμε, κάνοντας το πιο απλό: δεσμεύοντας την φορολογική ενημερότητα της εταιρίας, πράγμα το οποίο την οδήγησε να ενταχθεί σε ρύθμιση και να καταβάλλει μηνιαίως στο Ταμείο του Δήμου, 54.000 ευρώ. Επίσης, στις 31.12.2014 βεβαιώσαμε στην εν λόγω εταιρία, επιπλέον ποσό 1.640.000 ευρώ για δημοτικά τέλη.
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ:
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας, διαπιστώσαμε, ότι δεν πραγματοποιούνταν βεβαιώσεις καταλόγων ύδρευσης και αποστολή λογαριασμών στους υδρολήπτες, με την αιτιολογία ότι δεν προλάβαιναν. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να έχουν συσσωρευτεί μεγάλα ποσά οφειλών, χωρίς όμως οι καταναλωτές να ευθύνονται.
Επί τη ευκαιρία της ευνοϊκής ρύθμιση των 100 δόσεων, που ίσχυε τότε, επιλέξαμε αντί να βεβαιώσουμε τα συσσωρευμένα εξάμηνα, χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης για τους καταναλωτές, να τα βεβαιώσουμε όλα μαζί. Γιατί έγινε αυτό; Έγινε με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουμε τους καταναλωτές μας να εκμεταλλευτούν την εξόφληση των οφειλών τους προς το δήμο σε 100 δόσεις.
Έτσι, προχωρήσαμε στην έκδοση των αδικαιολόγητα καθυστερημένων λογαριασμών ύδρευσης έως και το δεύτερο εξάμηνο του 2015, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στους καταναλωτές να ενταχθούν στις 100 δόσεις.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, αφενός να εξυπηρετηθεί ο πολίτης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για παλαιές του οφειλές στην ύδρευση και αφετέρου να βελτιωθεί η ταμιακή ικανότητα του δήμου.
Σήμερα, έχουμε βάλει σε τάξη την καταμέτρηση των υδρομέτρων και την αποστολή των λογαριασμών, αποστέλλοντας στο τρέχον εξάμηνο τον λογαριασμό του προηγούμενου εξαμήνου .
Αλλάξαμε τον κανονισμό ύδρευσης και εξομοιώσαμε τα τέλη ύδρευσης, προκειμένου να υπάρχει δικαιοσύνη στην χρέωση.
Επαναλειτουργήσαμε τις κατεστραμμένες γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας για εξοικονόμηση πόρων και προχωρούμε στη σταδιακή αντικατάσταση των αντλιοστασίων.
Σημειώνω επίσης, ότι αυτό το οποίο φωνάζαμε ως αντιπολίτευση, ότι δηλαδή οι δημότες μας επιβαρύνονται με το κόστος ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Βαρνάβα, που ανήκει σε άλλο Δήμο, είναι γεγονός. Να σας πω το κόστος; 250.000 ευρώ, αλλά κανείς δεν έδειχνε ενδιαφέρον. Μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Μαραθώνα, έχουν αποδεχτεί το χρέος και αναμένεται η αποπληρωμή του.
Δημιουργήσαμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής, η οποία διευκολύνει τον καταναλωτή να καταβάλλει μέσω Τραπέζης, με ηλεκτρονικό κωδικό πληρωμής, όπου το ποσό πιστώνεται κατευθείαν στο λογαριασμό του υδρολήπτη.
Αναμένουμε, επίσης, το νομοθετικό πλαίσιο για την τοποθέτηση μηχανημάτων POS στα Ταμεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Προχωρήσαμε στην σύνταξη και ψήφιση των απολογισμών 2012, 2013, 2014 και 2015, όπως ακριβώς πρέπει να λειτουργεί ένας σύγχρονος Δήμος. Η δική μας Δημοτική Αρχή που στην ουσία ήρθε το 2015, ενέκρινε τους απολογισμούς του 2012, 2013. Φανταστείτε!
Εντάξαμε στα ληξιπρόθεσμα του Υπουργείου Εσωτερικών υποχρεώσεις του Δήμου, ποσού 2.000.000 ευρώ, και έτσι τα χρήματα αυτά έμειναν στο Ταμείο μας.
Ρυθμίσαμε το χρέος μας στην ΕΥΔΑΠ ύψους 2.900.000 ευρώ περίπου, αφού ο Δήμος δεν είχε πληρώσει νερό επί 3,5 χρόνια! Έτσι, σταμάτησαν οι κατασχέσεις των λογαριασμών του Δήμου μας, όπως γινόταν με τον κ. Οικονομάκο.
Δημιουργήσαμε το Γραφείο Προμηθειών, το οποίο ασχολείται με ένα ιδιαίτερα νευραλγικό κομμάτι της λειτουργίας του Δήμου. Νοείται Δήμος χωρίς Γραφείο Προμηθειών; Δεν νοείται. Εμείς το δημιουργήσαμε και από τις αρχές του χρόνου θα λειτουργεί αποθήκη στο Δήμο μας με barcode και έλεγχο για το τι μπαίνει και τι βγαίνει από την αποθήκη.
Τροποποιήσαμε τον Κανονισμό Λειτουργίας των Δημοτικών Νεκροταφείων, μειώνοντας τα τέλη ταφής.
Με λίγα λόγια νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου μας.
Κλείνοντας τα έτη 2014 και 2015 η εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος Ωρωπού, αναφορικά με τα οικονομικά του είναι αξιοπρεπής. Χωρίς σπατάλες, χωρίς να πληρώνουμε τόκο στον τόκο, καλύπτοντας τις υποχρεώσεις μας προς τρίτους, χωρίς κατασχέσεις στο Ταμείο μας και με τη δυνατότητα πλέον με ιδίους πόρους να ανταποδώσουμε αναγκαία μικρά έργα για τους δημότες μας.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η διοικητική λειτουργία του Δήμου Ωρωπού είναι αυτή που παρουσιάζει και τις περισσότερες δυσκολίες, λόγω του γεγονότος ότι, ένας τόσο μεγάλος Δήμος είναι υποστελεχωμένος σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί μείζον θέμα, το οποίο όμως έχει να κάνει με την κεντρική εξουσία, αφού υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων.
Ωστόσο, έχουμε αιτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών την αναπλήρωση όσων υπαλλήλων συνταξιοδοτούνται με το προβλεπόμενο 1 προς 5. Έχουμε 167 υπαλλήλους ενώ ο όμορος Δήμος Διονύσου, ίδιος σε πληθυσμό αλλά μικρότερος σε έκταση και με λιγότερα τοπικά έχει 400 υπαλλήλους.
Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι παρά την γενικότερη απαγόρευση προσλήψεων, καταφέραμε και συστήσαμε Νομική Υπηρεσία, προσλαμβάνοντας δύο δικηγόρους με πάγια αντιμισθία.
Έτσι, οι Υπηρεσίες μας έχουν συνεχή νομική υποστήριξη και επιπλέον εξοικονομήσαμε πολλά χρήματα στο Ταμείο του Δήμου. Πλέον δεν απαιτείται να κάνουμε αναθέσεις σε εξωτερικούς δικηγόρους, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το ποσό που εξοικονομείται είναι της τάξεως των 100.000 ευρώ ανά έτος.
Μία από τις προτεραιότητες μας, ειδικά κατά τις τόσο δύσκολες εποχές που διανύουμε, είναι να κρατάμε ψηλά το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου μας.
Μόλις πριν λίγο καιρό αποφασίσαμε την λειτουργία του δημοτικού ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Δεν υπολογίσαμε το κόστος, γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής, είναι ανεκτίμητη.
Αυτό βέβαια σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται κατανοητό από την κεντρική εξουσία, αφού είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω, ότι, σήμερα υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δήμου να μας απαγορεύσουν εντελώς την λειτουργία του δημοτικού ασθενοφόρου. Θα κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά για να το αποτρέψουμε αυτό.
ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ: Μεγάλος πρωταγωνιστής στην κοινωνική φροντίδα για το δήμο μας είναι το ΚΕΠ Υγείας.
Το ΚΕΠ Υγείας είναι μια δημοτική δομή, η οποία ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου για τις προληπτικές εξετάσεις και για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων. Στη μέχρι σήμερα δράση του περιλαμβάνονται ημερίδες ενημέρωσης , εξετάσεις, αιμοδοσία και όχι μόνο.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ :
Ανακατασκευάστηκε το δημοτικό κτίριο, όπου στεγαζόταν ο Ναυτικός Όμιλος Ωρωπού, με την ευγενική χορηγία του κ. Θανάση Μαρτίνου, ο οποίος πέρα από την ανακαίνιση την οποία προσέφερε, προτίθεται να το εξοπλίσει κιόλας με όλα τα σύγχρονα μέσα.
Το κτίριο αυτό θα παραχωρηθεί από τη δημοτική αρχή, προκειμένου να στεγάσει τις Υπηρεσίες του ΙΚΑ Ωρωπού, όπως έχω ήδη συνεννοηθεί.
Το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου
Με την ηθική και υλική υποστήριξη μας και την άψογη συνεργασία με την Συντονίστρια λειτουργεί πάλι επί 24ώρου βάσεως. Θυμάστε όλοι ότι όταν αναλάβαμε το Κέντρο Υγείας δεν λειτουργούσε επί 24ωρου. Πλέον, λειτουργεί σαν ένα μικρό νοσοκομείο, καλύπτοντας βασικές ανάγκες υγείας.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Η άποψή μου, την οποία μετέφερα και τους Προέδρους των συλλογικών οργάνων είναι να μη λείψει τίποτα από τα σχολεία. Γι’ αυτό και οι σχολικές επιτροπές, επιχορηγήθηκαν με 150.000 ευρώ επιπλέον από το ταμείο του Δήμου. Τα σχολικά συγκροτήματα σήμερα, παρουσιάζουν μια σαφώς καλύτερη εικόνα από αυτή των προηγούμενων ετών. Συνοπτικά αναφέρω: συντήρηση των σχολικών κτιρίων, ελαιοχρωματισμοί, τοποθέτηση αλεξικέραυνων, στεγανοποίηση των ταρατσών, εξοπλισμός με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φωτοτυπικά μηχανήματα και άλλα πολλά τα οποία θεωρούμε αυτονόητα και χρειάζονταν να γίνουν .
Επίσης, η συνεργασία μας με τους διευθυντές των σχολείων, τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων είναι εξαιρετική. Παρόλαυτα, όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Τέλος δημιουργήσαμε το ειδικό σχολειό .
ΚΕΔΩ
Μεγάλο κεφάλαιο στον τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης αποτελούν οι δομές που λειτουργούν υπό την αιγίδα της ΚΕΔΩ, με κορυφαία την καθημερινή σίτιση των απόρων δημοτών μας, την οποία προσπαθούμε συνεχώς να την βελτιώνουμε ενώ παρέχονται και φάρμακα. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε και διανέμουμε τρόφιμα υλοποιώντας το Πρόγραμμα Διανομής Τροφίμων ΤΕΒΑ.
Εδώ θέλω να σημειώσω πως προχθές ανακοινώθηκε η ένταξη μας στο πρόγραμμα της υπηρεσίας διαχείρισης ΕΣΠΑ για το κοινωνικό παντοπωλείο, την παροχή συσσιτίου και κοινωνικού φαρμακείου με το ποσό των 400.000 € περίπου.
Στηρίζουμε τις ευπαθείς ομάδες με κοινωνική λειτουργό.
Επίσης, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΩ βρίσκονται τα (ΚΑΠΗ). Στον Δήμο μας λειτουργούν 9 ΚΑΠΗ με 3.000 εγγεγραμμένα μέλη, και φέτος τον Ιούλιο εγκαινιάσαμε το ΚΑΠΗ της Τοπικής Κοινότητας Μαλακάσας, με έδρα το Μήλεσι. Τα ΚΑΠΗ λειτουργούν πλέον νόμιμα, με ταμειακή μηχανή ενώ θεσπίζονται συνεχώς δωρεάν προγράμματα για τα μέλη τους.
Το Δημοτικό Ιατρείο είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για το Κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, όπου μετά από 2 έτη διακοπής παροχής υπηρεσιών, σήμερα συνταγογραφούνται δωρεάν φάρμακα σε συνεργασία με 2 γιατρούς.
Η ΚΕΔΩ συμμετέχει στο «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» για τη διαμόρφωση νέων στρατηγικών ανάπτυξης ενώ δρομολογούνται ενέργειες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στον τομέα του Αθλητισμού, νομιμοποιούνται και συντηρούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Σημαντικές επίσης δράσεις της ΚΕΔΩ είναι το “Χαρούμενο και Δημιουργικό Καλοκαίρι” για τα παιδιά του δήμου που αυξάνει τις συμμετοχές του κάθε χρόνο. Φέτος για πρώτη φορά, οι μικροί μας φίλοι παρακολούθησαν δωρεάν τα εν λόγω προγράμματα.
Τέλος, την περίοδο 2015-2016 στα μουσικά και στα καλλιτεχνικά τμήματα της ΚΕΔΩ συμμετείχαν 1016 εκπαιδευόμενοι και απασχολήθηκαν συνολικά 51 εκπαιδευτές και καλλιτέχνες.
ΝΠΔΔ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Για τα θέματα λειτουργίας των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου μας, τα θέματα Πολιτισμού και τα θέματα περιβάλλοντος ,όπως γνωρίζετε, υπάρχει το Ν.Π. Πολιτισμού.
Σχετικά με το έργο που παράχθηκε για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς αξίζει να αναφερθεί το πρόγραμμα δωρεάν παιδιατρικών και οδοντιατρικών εξετάσεων, ο δωρεάν εμβολιασμός από τους γιατρούς του κόσμου, η δωρεάν ιατρική φροντίδα των παιδιών, η διεξαγωγή ομιλιών στους παιδικούς σταθμούς, η σωστή επιμέλεια και φροντίδα στη σίτιση των σταθμών, αφού καταργήσαμε το catering προσλαμβάνοντας μαγείρους, η παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και οι εκπαιδευτικές εκδρομές.
Στον τομέα του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος εκτός από τη δημιουργική συνεργασία του με τους Πνευματικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας, παρουσιάζει κάθε χρόνο και το “Πολιτιστικό Καλοκαίρι” με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα Πολιτισμού και Τέχνης.
Επιτυχημένες συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις παρουσιάστηκαν φέτος σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Ωρωπού, σε ένα πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από τον Μάιο και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Και το σημαντικότερο με έξοδα πολύ λιγότερα από αυτά άλλων εποχών.
Επίσης, διοργανώνονται χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις όπως το Χωριό του Άγιου Βασίλη και το άναμμα των Χριστουγεννιάτικων Δέντρων σε κάθε δημοτική ενότητα.
Το ΝΠ Πολιτισμού μεταξύ άλλων βράβευσε κορυφαίους αθλητές του Δήμου μας, έκανε δενδροφυτεύσεις με την βοήθεια μικρών μαθητών, διοργάνωσε την 1η έκθεση Ανθοκομίας και Παραγωγών του Δήμου Ωρωπού, διοργάνωσε το Παιδικό Φεστιβάλ, την Έκθεση Βιβλίου, το ταξίδι Γεύσεων, προβολή ταινιών από τον κινητό κινηματογράφο, ενώ μέσα στο 2017 θα εγκαινιάσουμε και την Δημοτική μας Βιβλιοθήκη εντός του ιστορικού χώρου των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού.
Το ΝΠ Πολιτισμού κατάφερε, μειώνοντας τα έξοδα του να παράξει σημαντικό έργο στον πολιτισμό μέχρι σήμερα.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Για πρώτη φορά στον Δήμο Ωρωπού ορίστηκε Αντιδήμαρχος αρμόδιος για τον Τουρισμό. Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης εξέδωσε έντυπο για τις ομορφιές του Δήμου μας, το οποίο κυκλοφόρησε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία, ως ένα εργαλείο ενημέρωσης και ανάδειξης του τόπου μας.
Διοργανώνει για πρώτη φορά στον Ωρωπό Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου, με τη συμμετοχή μικρών παιδιών, αθλητών και μαραθωνοδρόμων. Τα μηνύματα για τη διοργάνωση αυτή είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς μέχρι σήμερα η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Σκοπός μας είναι ο Ημιμαραθώνιος του Ωρωπού να αποτελέσει θεσμό και να κάνει τον Δήμο μας γνωστό σε πανελλήνιο επίπεδο.
Τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα διοργανώνονται 3-4 φορές ετησίως, προκειμένου να τονωθεί και να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία και ο όμορφος Ωρωπός μας να αποτελεί σημείο αναφοράς.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ 
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε στο δήμο μας για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Για τον λόγο αυτό, έχουμε δημιουργήσει την “Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων”, μέσω της οποίας ταΐζουμε, στειρώνουμε και περιθάλπουμε τα ζώα αυτά.
Σύμφωνα με το έργο της Επιτροπής, έχουμε περιθάλψει 103 ζώα, έχουμε στειρώσει 315, και έχουμε δώσει για υιοθεσία 45 ζώα. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στους εθελοντές και ιδιαίτερα στον κ. Στέλιο Σαμαρά και τα Φιλοζωικά Σωματεία του Δήμου, χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα είχαμε καταφέρει από τα παραπάνω.
Φίλες και φίλοι, καταλαβαίνω ότι σας κούρασα…
Πάντοτε πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η προσπάθεια μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αν και οι συνθήκες δεν μας ευνοούν πάντα, προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό και θέλω να πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.
Στην αυτοδιοικητική μου πορεία μέχρι σήμερα, πάντα έθετα τον εαυτό μου στην κρίση των δημοτών μου. Αυτό κάνω και τώρα και τους ζητώ να είναι αυστηροί κριτές.
Σε αυτούς οφείλω να δώσω λόγο.
Έχω βέβαια την τύχη να πλαισιώνομαι από άξιους συνεργάτες, οι οποίοι δουλεύουν σκληρά για τον Δήμο μας νύχτα και μέρα .
Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με ευσυνείδητους υπαλλήλους, οι οποίοι βοηθούν πολύ το έργο της δημοτικής αρχής και τέλος, εισπράττω την μεγάλη στήριξη των απλών πολιτών, η οποία μου δίνει δύναμη να συνεχίσω αυτό το δύσκολο έργο.
Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε ερώτηση…..
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.